Als je van aardappels houdt, en vooral van aardappelkroketjes, dan zou je net als ik deze “burgers” heerlijk moeten vinden!
Ze zijn ook heerlijk zonder de spinaziesaus, dus als je geen spinazie in huis hebt/te veel spinazie hebt gegeten de laatste tijd/gek op mayo met snacks bent (en gaat het deze keer om een gezonde “snack”), kan je gerust de “burgers” ook zonder de saus eten. Ook al is de combinatie wel heel erg lekker, vooral met de gerookte zalm.
Het recept heb ik uit de laatste “Jamie” magazine gehaald. Ik had aardappels thuis, spinazie, mascarpone en zelfs gerookte zalm…alleen lente-ui en een bladgroente nog niet. Deze geven de burgers juist de heerlijke smaak én textuur, en zijn ook nog erg gezond.
Heerlijk en feestelijk gerechtje, past ook makkelijk bij een feestelijk buffet, feestelijke brunch/lunch en bij elke keer dat je geen vlees wilt eten. Geloof me je zult het vlees niet missen wanneer je deze gaat eten!
Aan de slag! Deze ingrediënten heb je nodig:
- 500gr vrij kruimige aardappels, in blokjes gesneden
- 150-200gr gemengde bladgroente, zoals savooiekool en boerenkool, harde kern en stelen verwijderd, grote bladeren gehalveerd.
- 1 el roomboter
- 2-3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- scheutje melk (zelf heb ik amandelmelk gebruikt)
- 40gr spelt/tarwe bloem of kikkererwtenmeel voor glutenvrije burgers
- 100gr verse spinazie
- 100gr mascarpone
- 1tl mosterd
- rasp en sap van een halve citroen
- 1 ei, losgeklopt
- 200gr gerookte zalm
- zout, peper naar smaak
- olijfolie/kokosolie/ geklaarde roomboter om te bakken
Bereidingswijze:
- Breng een grote pan water met wat zout aan de kook, kook de aardappels in ca 15 minuten gaar en voeg na 7 minuten de bladgroente toe.
- Neem de groenten met een keukentang uit het water, laat ze uitlekken en doe ze in een kom. Giet de aardappels in een vergiet en laat ze droog dampen.
- Spoel de pan om, zet hem op laag vuur en laat de boter erin smelten. Voeg de lente-uitjes toe en bak ze in zo’n 5 minuten zacht.
- Doe de blokjes aardappel terug in de pan samen met de melk plus wat zout en peper toe. Stamp er met een pureestamper een puree van, roer de helft van de bloem erdoor en stamp nog even. Laat iets afkoelen.
- Voor de spinaziesaus: mix de spinazie, mascarpone, mosterd, de rasp en het sap van de citroen in een blender – voeg zo nodig wat water toe voor de smeuïgheid. Proef en voeg eventueel wat zout, peper en citroensap toe en mix nog eens.
- Hak de bladgroenten fijn en voeg ze toe aan het aardappelmengsel als die voldoende is afgekoeld . Roer het losgeklopte ei erdoor en verdeel het mengsel in 7-8 burgers.
- Verhit wat olie en eventueel ook roomboter (liefs geklaard) in een koekenpan op middelhoog vuur. Strooi de rest van de bloem op een bord en wentel de burgertjes er voorzichtig in om. Bak ze in 3-4 minuten per kant goudbruin.
Serveer de burgers met een paar plakjes gerookte zalm en met een lepel of twee spinaziesaus, of helemaal zonder de saus! Heerlijk 🙂
Eet smakelijk!
Bron: “Jamie magazine” feb 2017