Aardbeien sorbetijs met balsamicoazijn

DSC_1817
Het voelt als zomer…en dan wordt het tijd voor ijs. Lekker met veel vers fruit, zonder melk en kunstmatige toevoegingen en met zo min mogelijk suiker (of met Agavesiroop). Aardbeien vinden we thuis allemaal lekker. Laat ik ze upgraden met wat bij aardbeien heel erg goed past: balsamicoazijn! De kinderen vonden het ijs heerlijk en hebben niet gemerkt dat er iets “raars” in het ijs zit.  Wees dus niet bang of het bij de kleintjes in de smaak zal vallen.
Een lekker en vrijwel gezond ijs maken, blijkt geen ingewikkeld verhaal te zijn. Een ijsmachine heb je niet nodig maar je kunt dit ijs wel hiermee maken. In dit recept heb ik in ieder geval gedetailleerd uitgelegd hoe je het zonder een machine maakt. Je hebt alleen een sterke blender of keukenmachine nodig. Enne…een diepvries (-; Naast de combinatie met het azijn voeg ik hier de helft van het vers fruit toe. Hopelijk wordt op zo’n manier veel van de vitamines, vooral de vitamine C, bewaard. Vitamine C zit volop in aardbeien (65mg/100gr fruit). Aan de slag!
Ingrediënten:
  • 500 gr schone, smakelijke aardbeien
  • 100 gr bruine rietsuiker of 120ml Agavesiroop
  • 2 el balsamicoazijn
  • sap van een halve citroen
  • 50ml water

Bereiding:

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze in twee/vier stukjes (als ze groot zijn).  Doe de helft van de aardbeien en de suiker/siroop in een pan met water  en breng het water aan de kook.

DSC_1705
Kook met af en toe roeren 5 min en voeg dan het azijn toe. Laat nog ongeveer 5 min af en toe roerend koken totdat de aardbeien zacht worden. Zet het vuur uit en voeg de citroensap toe en de rest van de aardbeien. Laat alles afkoelen.
DSC_1711
Giet alles in een plat bakje, dat geschikt is voor de diepvries en vries het minimaal 3-3,5 uur in. Als je een ijsmachine gebruikt, giet het mengsel in de machine en laat het draaien totdat het ijs naar jouw wens is.
DSC_1720
Haal het uit de diepvries en breek met een vork het ijs in grove stukken.
DSC_1721 DSC_1724
Doe de stukken in een keukenmachine en bewerk tot een egale massa.
DSC_1741 DSC_1774
Doe terug in de vriezer in een bakje.
DSC_1795
Haal het ijs 10-15 min voor het serveren uit de diepvries en schep het in mooie kommetjes of dessertglazen. Eventueel met verse aardbeien en muntblaadjes.
DSC_1828
En geniet…!
Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

4 thoughts to “Aardbeien sorbetijs met balsamicoazijn”

  1. Beste Naomi

    Vorige week dit recept gemaakt
    Erg eenvoudig en super lekker
    Zou ik dit recept ook kunnen combineren met yoghurt erbij?

    Groetjes Sjanie marius channa en Guan

    1. Hoi Sjanie, wat leuk dat je het ijs gemaakt heb en lekker vond. Het is inderdaad eenvoudig en wat de yoghurt betreft: bedoel je met yoghurt te serveren? dan zou ik Griekse yoghurt gebruiken! Het ijs zelf zou ik niet met yoghurt bereiden, zonder een ijsmachine tenminste wordt het vrees ik te hard. Groetjes en fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *