Appelcrumble taart: klassieke, gezondere en Glutenvrije

DSC_1962Appelcrumble, de ‚all-time’ favoriet van mij! In ieder geval sinds ik me kan herinneren. Lekker met slagroom of met ijs of met allebei…maar absoluut ook zonder. Het fruit kan ook iets anders zijn dan appels, wat mij betreft, zolang de crumble echte crumble is: knapperige stukjes zoet deeg.

DSC_1955De afgelopen weken experimenteerde ik met glutenvrije en lactosevrije versies. In tegenstelling tot taarten en gebak waar je aan het resultaat meteen merkt dat er een andere bloem of meel in zit. Bij de appelcrumble is er absoluut geen verschil. Zelf vond ik de versie met havermoutvlokken, speltmeel en noten het allerlekkerst. Wat denk je van het volgende? Ik was suiker vergeten aan de appelstukjes toe te voegen en heb het niet eens gemerkt. Sterker nog, het was om te smullen. Net als veel fantastische dingen die je per ongeluk ontdekt!

Wat fijn om te ontdekken dat er nog minder suiker in deze verwennerij gebruikt kan worden. Heb je geen appels thuis maar wel peren, bosvruchten of ander zomers fruit? Ga je gang!

Volgens mij zou het zelfs lekkerder worden met wat anders dan we zo zijn gewend: de “alledaagse” appels 😉

DSC_0210Apple-crumble is een Brits zoet gerecht. Het kruimeldeeg is over het algemeen gemaakt van meel, boter en suiker, in de verhouding 3:2:1. Bijvoorbeeld zoals bij versie nr.2 (de gezondere):

DSC_0199Met mijn recept krijg je een taartje voor gemiddeld 4 personen. Aan jou laat ik de keuze om hem serveren en te eten met of zonder ijs. Als je het met ijs serveert, kies dan voor een ijs van een goede kwaliteit. IJs van goede kwaliteit heeft als belangrijkste ingrediënt melk en geen room in tegenstelling wat vaak wordt gedacht.

Bij deze drie versies van deze Britse lekkernij: een klassieke appelcrumble, een gezondere appelcrumble met havermout en een Glutenvrije appelcrumble!

DSC_1978Voor de vulling heb je het volgende nodig:

  • 5 grote Granny Smith appels of andere friszoete appels
  • 2 el rozijnen (en voor een zoete taart) of kokosbloesemsuiker of ahornsiroop of bruine rietsuiker
  • 1 el citroensap
  • ¼ tl kaneel
  • 2 el walnoten of hazelnoten (optioneel)

DSC_0213Versie 1: klassieke appelcrumble

  •     100 gr bloem (gezeefd)
  •     50 gr havermout
  •     75 gr ongezouten roomboter
  •     50 gr rietsuiker
  •     snuf zout (als je toevallig gezouten roomboter gebruikt, dan voeg je geen zout toe)

Versie 2: Gezondere appelcrumble

  •     75 gr speltmeel of volkoren tarwemeel
  •     75 gr havermout
  •     50 gr walnoten/peccannoten/macadamie, gebroken
  •     75 gr ongezouten roomboter of kokosolie
  •      50 gr rietsuiker/palmsuiker/honing
  •      snuf zout (als je toevallig gezouten roomboter gebruikt, voeg je geen zout toe)

versie 3: Glutenvrije appelcrumble

  •     50 rijstebloem
  •     50 amandelmeel
  •     50 quinoavlokken OF in plaats van deze drie: 150gr kastanjemeel, probeer deze ook eens uit!
  •     100 zachte roomboter of kokosolie
  •     50gr walnoten/pecannoten/macadamia, gebroken
  •     50gr rietsuiker palmsuiker of honing

ImageBereiding:

1. Verhit de oven tot 180 °C, gasovenstand 5

2. Meng eerst de droge ingrediënten in een grote kom (het zout, het meel, de bloemsoorten en eventueel de havermout met de honing/suiker). Voeg de boter toe en kneed met je handen of met de keukenmachine tot het mengsel kruimelig is. Voeg ten slotte de noten toe, indien ze deel uitmaken van de verkregen ingrediënten.

3. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij ze in blokjes of in partjes. Besprenkel de appelstukken met wat citroensap.

4. Strooi de kaneel over de appels en meng eventjes met elkaar. Leg ze op de bodem van een vierkante of ronde ovenschaal. Bestrooi eventueel nog met stukjes noot en/of rozijnen. Suiker is als je rozijnen toe voegt niet nodig, de keuze is aan jou!

4. Verdeel het kruimelmengsel over de appels. Bak de appelcrumble ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin wordt. De laatste 10 min laat je alleen het onderste warmte-element van de oven aan. Zo voorkom je dat de bovenkant aanbrandt en worden de appels zacht van binnen. De „kruimels” horen goudbruin te zijn maar niet donkerbruin.

DSC_1992

Geniet!

 

 

Dit recept komt uit het nieuwe boek Gezonde wereldgerechten. Bestel het (door op dit bericht te reageren) vandaag nog en ontvang 15% korting!

Meer dan 150 lekkere en gezonde recepten!

 

 

22 Reacties

    1. Hoi Harriët, zoals jij ziet staan hier 3 versies van de taart. De tweede en gezondere, met speltmeel en havermout. De derde, de Glutenvrije, is helemaal Glutenvrij, geen speltmeel dus…
      Groetjes, Naomi

  1. Hoi hoi,

    Hij staat in de oven ik ben benieuwd maar er staat bij versie 2 75 kop havermout.. wat bedoel je hiermee? 3/4 kop, 75 gram 7,5 kop? Ik heb het nu op de gok gedaan.
    ik hoor het graag!

    Groetjes
    Anne

    1. Oooh…wat goed van je Anne, heb het niet zelf gezien. Het moet 75gr zijn of 3/4kop! Stond wel op de foto met de ingrediënten 😉
      Groetjes, Naomi

  2. Bedankt Julie 🙂 en wat leuk dat het op jouw pinteresbord staat, bedankt. Ik doe niets op Pinterest, moet ik eigenlijk wel doen. Wat een schitterende foto’s vind je daar!

    1. Hoi Ramona, met quinoavlokken heb ik alleen ervaring in rauwe koekj(es). Ik denk niet dat je hiermee ook de knapperigheid bereikt die jij met havermout bereikt. Als je de taart glutenvrije wilt houden, zou ik dan glutenvrije havermout daarvoor kunnen gebruiken, en wellicht nog rijstemeel.
      Groetjes, Naomi

  3. Goedemiddag,
    Ik wil heel graag de gezondere versie proberen, maar bij de instructie staat:
    2. Meng eerst de droge ingrediënten in een grote kom (het zout, het meel, de bloemsoorten en eventueel de havermout met de honing/suiker).
    Bij de ingrediënten wordt zout niet genoemd. Wel/geen zout toevoegen? Indien wel: hoeveel?
    Met vriendelijke groet,
    Anja

    1. Dankjewel Anja voor deze opmerking. Ik heb het zout in de ingrediëntenlijst toegevoegd. Als je toevallig gezouten roomboter thuis hebt en gebruikt, dan moet je geen zout toevoegen.
      Succes ermee en eet smakelijk!
      Groetjes, Naomi

  4. Vandaag gemaakt. Het was heerlijk.
    Ik heb de gezondere versie gemaakt alleen heb ik ipv rozijnen verse (ja, ja ze zijn er weer:) cranberry’s toegevoegd. Ik vind het fijn dat je ook een aantal andere ingrediënten bij zet. Handig:)
    Bedankt.

    1. Wat een fantastisch idee zeg! Hoort idd bij deze tijd.
      Blij om te horen dat je de taart lekker vond. Ik maak hem ook heel vaak, altijd een succes. Maar voor kerst dan maar met…cranberry’s 😉

  5. Geïnspireerd door deze recepten heb ik een echte herfsttaart gemaakt. Ik wilde graag zien of de bodem gelijkmatig zou zijn, dus heb een glazen ovenschaal gebruikt en dus ook de hoeveelheden wat aangepast.
    200 gram kastanjemeel
    100 gram koude (room)boter
    75 gram kokosbloem suiker
    snuf zout
    1 ei
    50 gram grof gehakte pecan noten

    Het deeg maak ik als deeg voor appelkruimel taart. Dus de boter in kleine blokjes snijden. Meel, suiker en zout toevoegen en dit alles goed mixen. Ei er bij, en nog even kort door mixen. Zet het deeg daarna een kwartiertje in de ijskast.

    Van te voren had ik stoof peertjes gemaakt en ik had nog een overrijpe mango liggen.

    Rol 2/3 van het deeg uit in de ingevette schaal. Druk goed aan en zorg dat je een opstaand randje krijgt. Bedek de bodem met dunne plakjes mango. Daar overheen partjes stoof peer.

    Voeg de grof gehakte pecan noten toe aan het resterende deeg en mix nog even goed door. Verkruimel het deeg met de noten over de taart heen. 30 minuten in een voorverwarmde oven. Ik heb hete lucht, dus 160 graden, ipv 180. De laatste 10 minuten afdekken met aluminium folie zodat de noten niet verbranden. Heerlijk met ene bolletje ijs!

    Had graag een foto toegevoegd, maar dat kon helaas niet…

  6. Deze recepten appelcrumble gebruik ik nu al jaren. Ideaal!
    Maar als ik u was zou ik voor de gezondere versie de kokosolie weghalen.
    Voedingscentrum geeft zelfs aan dat het 1 van de slechtste vetten is.
    Nog slechter dan palmolie.

    Maar voor de rest niks op de recepten aan te merken. Vingerlikkend.
    In de zomer mogenlijk met een bolletje ijs en winter optie vanille saus.

    1. Hoi Armanda,
      Bedankt voor jouw reactie. Jaaa, heerlijk is deze taart, en vooral zo makkelijk om te maken. Niet minder belangrijk;-)
      En ja hoor, met vanille ijs, verrukkelijk gewoon…

      Ook al ben ik diëtist, ben ik hiermee niet met het voedingscentrum eens. Zie mijn artikel over kokosolie: http://www.foodsandphotos.nl/waarom-is-kokosolie-gezond-de-nieuwe-olijfolie/
      En de wetenschappelijke bronnen vind je hier: http://www.foodsandphotos.nl/is-kokosolie-echt-zo-gezond-references-engels/

      Hartelijke groet,
      Naomi
      Het voedingscentrum adviseert mensen bijvoorbeeld om vleeswaren dagelijks te eten, wat hoogstwaarschijnlijk ernstige ziekten zoals kanker kunnen veroorzaken.

      Groetjes

      1. Hoi Naomi, eens wat het Voedingscentrum betreft!
        Zeg jij qua hoeveelheid genoeg voor 4 als taart, en dan voor 8 bij bv ijs?
        En nog een vraag; kan ik ook amandel meel gebruiken?

        1. Hoi Elja,
          Deze taart is toch vrijwel dun dus idd 4 als taart, en 6-8 voor bijv met ijs idd, hangt er van hoeveel ijs serveer je bij de taart 😉

          Ik heb het niet gebruikt met amandelmeel. Mocht je het willen doen, zou wel naast de meel havermout gebruiken. Uiteraard glutenvrij.

          Succes en geniet!
          Hartelijke groetjes, Naomi

  7. Heerlijke glutenvrije applecrumble!
    Mijn gasten waren ook lovend over de smaak: lekker fris-zure appel, vooral niet te zoet.
    Gezien de bakmelen die wij voorradig hadden, moesten we het recept iets aanpassen: kwart amandelmeel, kwart boekweit, kwart gv haver en kwart HAZELNOOT meel. Echt een aanrader!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.