Het is het appeltaarten seizoen…en appeltaart recepten zijn uiteraard niet origineel, maar dit recept wel 🙂 🙂 🙂 Uiteraard zijn het ook niet de gezondste recepten maarre….wij geloven in balans, toch? En af en toe mag alles, zeg ik tegen mijn clienten. Als ik “zondig”, dan moet het echt met iets verrukkelijk zijn. Zoals deze taart. En hij is lekker ook zonder vanille ijs, maar uiteraard ook met…
Ik heb verschillende recepten van appeltaarten op Foodsandphoto’s geplaatst. Appeltaart met walnoten en calvados, appeltaart van Ottolenghi met olijfolie , appelcrumble taart en de vooral prachtige rozenappeltaartjes……Maar dit recept, een jeugdsentiment uit de jaren 80-90, is in mijn ogen maar zeker smaakpapillen een spectaculair appeltaartrecept. Vooral denk ik, dankzij de combinatie van het perfecte deeg, de friszure gekookte appels met hun vriendje kaneel en het smeuïge, verrukkelijke schuim/eiwitlaagje.
Het lijkt moeilijker dan het is, maar geloof me het valt mee. Het gaat om 3 laagjes taart maar geen een van de laagjes is ingewikkeld om te maken. Het enige dat mis kan gaan is hooguit als je te lang het deeg kneed, dan wordt het eindresultaat minder knapperig. Oké! aan de slag. Deze ingrediënten heb je nodig:
Voor het deeg
- 150 gr zachte boter (plus extra voor het invetten)
- 240 gr tarwebloem, of de helft ervan Spelt- voor een meer darmvriendelijke versie
- 1 eidooier uit een groot ei (eiwit bewaren voor de topping)
- 75 gr (5 el) bruine basterdsuiker
- Beetje paneermeel voor het bakblik (of bakpapier)
Voor de appelvulling
- 7-8 appels, Jonagold/Goudrenetten/Granny Smith, geschild en in partjes of grote blokjes gesneden
- 50 gr roomboter
- 75 gr rietsuiker
- 1 tl kaneel
Voor het schuimlaagje
- 4 eiwitten
- 75 gr suiker
Bakblik, liefst 24cm
Bereiding:
- Vet een springvorm (liefst 24cm) in en bestrooi hem met paneermeel of bekleed hem met bakpapier.
- Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar. Leg het deeg stukje voor stukje in de taartvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg in een paar plekjes, en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven tot 180°. Doe de stukken appel met suiker, de kaneel en de boter in een pannetje en kook ze, af en toe roerend, op een laag tot middelmatig vuur 15-20 min, totdat de appels zacht worden. Laat afkoelen.
4. Leg de taartvorm met het deeg in de oven voor 20 min, totdat het licht bruin wordt. Als de taartvorm in de oven is maak je het schuimlaagje door de eiwitten met de suiker stijf te kloppen, zo 2-3 min.
5. Haal de taartvorm uit de oven en schenk de gekookte appels erin. Bestrijk vervolgens de appelvulling gelijkmatig met het eiwitschuim.
6. Zet de taart terug in de oven en bak hem nog 10min. Verlaag nu de oven tot 160° en bak de taart nog ca. 20 min. Hij moet niet te donker worden maar lichtbruin.
7. Serveer op kamertemperatuur of een beetje warm met…tja…vanille ijs of een beetje slagroom.
Eet smakelijk!