“Arancini di Riso”: Siciliaanse rijstballen met tonijn

Dit hapje past perfect bij elke buffettafel. Voor oud en jong, met een dip van yoghurt of zonder, het gaat altijd gauw op. “Arancini di Riso” is een klassiek recept van rijstballetjes uit Sicilië. Ze worden vaak met Mozzarella of erwten bereid en geserveerd met een sausje, zoals tomatensaus, Bechamel of champignons serveren. De kappertjes zijn voor mij een gewenste aanvulling voor de tonijn, maar zijn absoluut geen must! Je kunt in plaats daarvan olijven, wat stukjes oude kaas of helemaal niets toevoegen. De basis is de rijst en de tonijn in een aantrekkelijk outfit 😉DSC_2119Ook al bevatten deze hapjes veel koolhydraten, ze blijven gezonder dan wat wij en onze gasten uit de frituurpan kennen! Je maakt gezonde voeding laagdrempelig door veel van de vleeshapjes door vis- en vegetarische hapjes te vervangen. Je zou paneermeel kunnen gebruiken uit zelf gemaakt speltbrood.

************************************************************************************************************************************

Ingrediënten (voor ong. 20 ballen):

  • 250gr gekookte rijst, het liefst Risotto, volledig afgekoeld
  • 0,5liter (2 1/2 glazen) water
  • 20gr roomboter of kokosolie
  • 1 blik tonijn in olijfolie, uitgelekt
  • 1 el kappertjes of stukjes olijf
  • 100 gr paneermeel of broodkruim, eventueel van speltbrood
  • 2 el bloem (kan ook amandelmeel)
  • 2 eieren
  • 1/2 kop olijfolie om te bakken of 4-5 el kokosolie
  • zout, peper, paprikapoeder of kurkuma

DSC_2087Bereiding: Maak de rijst klaar zoals je gewone rijst kookt. Het hoeft dus niet als Risotto gekookt zijn. Laat afkoelen. Meng de rijst met de uitgelekte tonijn en kappertjes. Breng eventueel op smaak met zout en gemalen, zwarte peper.

DSC_2040Kluts 2 eieren met een snuifje zout en eventueel paprika- of kurkumapoeder. Druk stevig aan. Neem telkens een portie rijst en vorm er een bolletje van zo groot als tafeltennisballetjes. Dompel het vervolgens in het losgeklopte ei, de bloem en ten slotte in het paneermeel.

Bak in hete olie tot ze goudbruin zijn, 4-5 minuten Laat ze uitlekken op keukenpapier.Image1Serveer warm of in kamertemperatuur. Heelijk met een yoghurt dip, zoals deze.

DSC_2122

Geniet!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.