Bietjessalade en – carpaccio

CSC_0095

DSC_0212

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 50 pompoenpitten
  • 2-3 el appeldiksap
  • 200 gr veldsla
  • 2 peren
  • 50 gr roomboter om de peren te smoren
  • 500 gr voorgekookte en geschilde rode bieten, in blokjes van 1×1 cm gesneden.

voor de dressing:

  • 2 sjalotjes, geschild en dun gesneden.
  • 3 el balsamicoazijn
  • 3 el walnootolie (bijv Bio Planete)
  • ½  tl honing
  • 1 tl mosterd
  • zout en peper naar smaak

 Bereiding voor de salade:

  • Rooster de pompoenpitten in een koekenpan droog.
  • Haal van het vuur af en blus met 2-3 eetlepels appeldiksap. Laat even afkoelen.
  • Was de peren droog ze af en snij ze in kwarten. Verwijder de klokhuis en snij hem in dunne partjes.
  • Smoor de peren in 50gr roomboter met een snufje zout kort, neem uit de pan en bewaar de boter.
  • Fruit de gesneden sjalotjes met dezelfde boter.
  • Giet de sjalotjes af en vang de boter op in een mengkom en meng met balsamico, honing en mosterd en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de walnotenolie toe en roer goed.
  • Was de veldsla en droog hem, eventueel in een sla-centrifuge.
  • Meng de bietjes, sla, pompoenpitten, peren en sjalotjes voorzichtig door elkaar.
  • Roer de dressing erdoor en klaar!

DSC_0210

Bereiding (carpaccio): 

  • De pompoenpitten in een koekenpan droog roosteren
  • De oerzoet  met 2 el water in een pan aan de kook brengen, de pompoenpitten toevoegen en met een pollepel roeren totdat de oerzoet karamelliseert en vloeibaar wordt.
  • 2 tl roomboter toevoegen en mengen.
  • Het mengsel op een stuk bakpapier verdelen en laten afkoelen
  • De rode biet met een mandoline of kaasschaaf in zeer dunne plakjes snijden.
  • Peren wassen, afdrogen, in kwarten snijden, klokhuis verwijderen en in dunne partjes snijden.
  • Peren in 50gr roomboter met een snufje zout kort smoren en uit de pan nemen.
  • De sjalotjes schillen en zeer fijn snijden, in dezelfde boter fruiten en uit de pan nemen.
  • Giet de sjalotjes af en vang de boter op in een mengkom en meng met balsamico, honing en mosterd en breng op smaak met zout en peper.
  • Walnootolie toevoegen en goed roeren.
  • De veldsla wassen en drogen (in een sla-centrifuge).
  • Verdeel de bieten-schijfjes over de borden op de bekende carpaccio-manier en leg de veldsla in het midden en decoreer de peer en sjalotjes erover heen.
  • de dressing in strepen over de salade schenken .
  • Tot slot de krokante pompoenpitten in stukjes breken en de salade hiermee garneren.

CSC_0165Opmerkingen

  • Voor een maaltijdsalade, een kop gekookte quinoa toevoegen
  • Granaatappelpitjes toevoegen voor meer kleur en vitaminetjes!
  • Een neutraal smakende olie gebruiken als de sterke smaak van walnootolie niet gewenst of niet in huis is.
  • Als alternatief voor de balsamico-azijn, mango- of frambozenazijn te gebruiken.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.