Ingrediënten (voor 4 personen):
- 50 pompoenpitten
- 2-3 el appeldiksap
- 200 gr veldsla
- 2 peren
- 50 gr roomboter om de peren te smoren
- 500 gr voorgekookte en geschilde rode bieten, in blokjes van 1×1 cm gesneden.
voor de dressing:
- 2 sjalotjes, geschild en dun gesneden.
- 3 el balsamicoazijn
- 3 el walnootolie (bijv Bio Planete)
- ½ tl honing
- 1 tl mosterd
- zout en peper naar smaak
Bereiding voor de salade:
- Rooster de pompoenpitten in een koekenpan droog.
- Haal van het vuur af en blus met 2-3 eetlepels appeldiksap. Laat even afkoelen.
- Was de peren droog ze af en snij ze in kwarten. Verwijder de klokhuis en snij hem in dunne partjes.
- Smoor de peren in 50gr roomboter met een snufje zout kort, neem uit de pan en bewaar de boter.
- Fruit de gesneden sjalotjes met dezelfde boter.
- Giet de sjalotjes af en vang de boter op in een mengkom en meng met balsamico, honing en mosterd en breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de walnotenolie toe en roer goed.
- Was de veldsla en droog hem, eventueel in een sla-centrifuge.
- Meng de bietjes, sla, pompoenpitten, peren en sjalotjes voorzichtig door elkaar.
- Roer de dressing erdoor en klaar!
Bereiding (carpaccio):
- De pompoenpitten in een koekenpan droog roosteren
- De oerzoet met 2 el water in een pan aan de kook brengen, de pompoenpitten toevoegen en met een pollepel roeren totdat de oerzoet karamelliseert en vloeibaar wordt.
- 2 tl roomboter toevoegen en mengen.
- Het mengsel op een stuk bakpapier verdelen en laten afkoelen
- De rode biet met een mandoline of kaasschaaf in zeer dunne plakjes snijden.
- Peren wassen, afdrogen, in kwarten snijden, klokhuis verwijderen en in dunne partjes snijden.
- Peren in 50gr roomboter met een snufje zout kort smoren en uit de pan nemen.
- De sjalotjes schillen en zeer fijn snijden, in dezelfde boter fruiten en uit de pan nemen.
- Giet de sjalotjes af en vang de boter op in een mengkom en meng met balsamico, honing en mosterd en breng op smaak met zout en peper.
- Walnootolie toevoegen en goed roeren.
- De veldsla wassen en drogen (in een sla-centrifuge).
- Verdeel de bieten-schijfjes over de borden op de bekende carpaccio-manier en leg de veldsla in het midden en decoreer de peer en sjalotjes erover heen.
- de dressing in strepen over de salade schenken .
- Tot slot de krokante pompoenpitten in stukjes breken en de salade hiermee garneren.
- Voor een maaltijdsalade, een kop gekookte quinoa toevoegen
- Granaatappelpitjes toevoegen voor meer kleur en vitaminetjes!
- Een neutraal smakende olie gebruiken als de sterke smaak van walnootolie niet gewenst of niet in huis is.
- Als alternatief voor de balsamico-azijn, mango- of frambozenazijn te gebruiken.
Eet smakelijk!