blauwe bessen&appel plaattaart

Als je net als ik gek bent op blauwe bessen, op appels en……op taarten…dan is dit plaattaart recept, bekend als de Engelse “plate pie” hét taartrecept voor jou!

Het oorspronkelijke recept kwam ik in Foodies magazine uitgave oktober vorig jaar tegen. In dat recept werden er alleen blauwe bessen gebruikt, ik wilde de taart een Nederlandse “finishing touch” geven, vandaar ook appels toegevoegd en wat een heerlijk resultaat! 

Deze ingrediënten heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 250gr bloem
  • 100 gr poedersuiker
  • 125 gr koude gezouten roomboter
  • 1 eigeel
  • 1-2 el ijskoud water
  • nog boter om mijn te vetten
  • 1 eigeel, 1 el melk om te doreren
  • 1 taart/pievorm van 20-22cm, ingevet

Voor de vulling:

  • 400 gr blauwe bessen, vers of uit de diepvries
  • 2 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden 
  • 20 gr buiene rietsuiker 
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 el maizena 

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot een glad deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat ijswater toe. Kneed het deeg, zo kort mogelijk, tot een bol en dek het af met huishoudfolie. Laat het een half uurtje tot een uur rusten in de koelkast.
  2. Vermeng de bessen, appels, suiker, kaneel en maizena samen in een kom.

3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot hooguit 5 mm dik.

4. Leg het deeg over de bessen- appelvulling en snijd het overtollige deeg weg. druk de rand goed met een vork. maar een kruisjein het midden van de pie zondag de stoom ontspannen kan.versier eventueel met het overschoot aan deeg en bestrijk ten slotte met het ei-melkmensel. 

5. Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 45 min goudbruin en gaar.

Laat de taart afkoelen of serveer ze warm met een bolletje vanille-ijs erbij…Gewoon heerlijk!

Fijen Pasen 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.