Bloemkoolsoep met cashew-kerrie crème

DSC_0972Bloemkool is een populaire Hollandse groente die ook nog eens heel erg gezond is. Net als broccoli, spruitjes, radijs, witte kool en boerenkool hoort de bloemkool tot de gigantisch kruisbloemenfamilie. De meest bekende soort bloemkool is de witte, maar hij is ook verkrijgbaar in het groen, paars en zelfs oranje!

Eten van deze groentefamilie blijkt heel erg gezond te zijn. Uit een Amerikaans onderzoek bijvoorbeeld, dat 4 jaar lang gehouden werd in China, blijkt dat mensen die meer van deze soort groente aten, beter herstelden van kanker. De deelnemers, allemaal vrouwen met borstkanker, hebben gemiddeld 50 procent minder kans om te overlijden dan vrouwen die andere koolsoorten aten. Bloemkool bevat net als zijn “broers” antioxidanten die het lichaam tegen de blootstelling van schadelijke vrije radicalen beschermen. Bloemkool is rijk aan kalium, vitaminen B en C. Zodra je groente kookt, wordt de vitamine C geoxideerd. Het is daarom een leuke maar ook een gezonde afwisseling om bloemkool rauw te eten, bijvoorbeeld in een salade. Je kunt, geloof het of niet, ook de blaadjes en de stekels eten! Zorg er voor dat de bloemkool vers en wit is, zonder bruine vlekken en bewaar hem in de koelkast in een plastic zak met de witte kant naar boven.

 Het onstuimige weer van de afgelopen dagen motiveerde en stimuleerde mij om soep klaar te maken. Bloemkoolsoep is natuurlijk lekker maar “face it”, hij is een beetje saai. Bloemkoolroosjes als garnering? Nog saaier. Gebakken rauwe ham…? niet zo gezond en diervriendelijk… Bieslook voor een prachtige kleur upgrade?? Yep, precies. Alleen een kleurupgrade. Dan maar iets anders proberen.

Om de soep mooier en nóg lekkerder te maken heb ik hem met deze hemelse crème van cashewnoten versierd. Een smeuïg satésausje” met kokosmelk en nog extraatjes die kleur, smaak en goede voedingstoffen toevoegen zoals die in kurkuma en in knoflook. Het is belangrijk dat je voor de crème rauwe casewnoten gebruikt om de geweldige voedingsstoffen die in deze noten zitten volledig tot hun recht te laten komen. Zo lijken ze dankzij de hoge hoeveelheid Tryptophan goed voor de stemming te zijn. Ze bevatten veel voedingsvezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen, in het bijzonder Seleen, die een antioxidant werking heeft.

INGREDIËNTEN

  • 1 grote bloemkool, in roosjes verdeeld
  • optioneel: 1 grote aardappel, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 prei, de witte deel, in grote ringen gesneden
  • 800ml water + groentebouillon blokje
  • zout en witte peper
  • 250ml kokos- of amandelmelk (…of slagroom als het moet)

Voor de crème:

  • 100gr ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 200ml kokosmelk of een andere plantaardige melk
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 paprikapoeder of chilipoeder
  • teentje knoflook, uitgeperst (optioneel)
  • 1 tl honing
  • zout & peper naar smaak

BEREIDING

1. Laat de cashewnoten een uur in een kommetje met water weken. Was de bloemkool en snij hem in roosjes. Was de prei en snij het witte deel (vooral) in grote ringen. Schil de aardappel als je hem gebruikt en snij hem in vieren.

2. Breng de groente in een ruime pan met het water aan de kook. Laat nog 15min koken totdat de groente net gaar worden.

3.  Maak in tussentijd de cashew-kerrie crème: spoel de geweekte cashewnoten af en doe ze met de rest van de ingrediënten in een goede blender/staafmixer. Zet het apart tot het een glad mengsel wordt. Voeg zo nodig extra kokosmelk of een scheutje water toe. Vergelijk de consistentie met halfvolle yoghurt of mayonaise.

4.  Pureer de soep met een staafmixer, keukenmachine of blender. Breng op smaak met peper en zout.

5.  Roer 250 ml melk door de soep. Laat de bloemkoolsoep nog even koken en breng op smaak met zout en peper.

6.  Serveer warm met de kerrie-crème.

 Eet smakelijk!

 

Mobiele versie afsluiten