Galette met flespompoen, sinaasappels en salie, van Ottolenghi

Het eerste recept uit het fantastische nieuwe Ottolenghi kookboek is dit kunstwerk. Een feest voor het oog en ook voor de smaakpapillen. Anders verwacht je niet van een recept van deze beroemde kok! Ottolenghi laat je in zijn nieuwe boek, samen met Ixta Belfrage, de eindeloze mogelijkheden en combinaties van groenten en kruiden zien. Wat heb je nodig om de pure smaken van groenten naar boven te brengen en wat maakt verschillende groenten juist zo bijzonder?

Hoe kan je groenten en kruiden combineren, voor een synergie van smaaksensaties. Welke kookmethodes zorgen hier ook voor, en veel menu’s suggesties.

De Israëlisch-Britse kok weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight kan zetten. Zo goed als alle recepten in dit boek zijn vegetarisch en heel veel veganistisch. In tegenstelling tot zijn vorige boeken, waar vooral kruiden en ingrediënten uit de Midden-Oostersekeuken de hoofdrol speelden, bevatten veel van de gerechten in dit boek meer ingrediënten uit de oosterse keuken, zoals bijv. de rode en Spaanse pepers.

In dit boek zijn, is mijn indruk, de recepten niet zo “Simpel” als in het vorige boek; de ingrediëntenlijst is weer “ouderwets” lang, en er zitten vaak ingrediënten tussen die je niet zomaar in de supermarkt kan vinden. Zelf vind ik het de moeite waard om dus de voorraad thuis uit te breiden, ook al betekent het winkelen bij een toko of online bestellen. Het gaat toch vooral om producten die lang houdbaar zijn! En om recepten die ongetwijfeld jou en je omgeving zullen…opvrolijken!


Aan de slag. Deze ingrediënten heb je voor dit recept nodig:

Ingrediënten:

  • 1 kleine flespompoen, ongeschild, pitten verwijderd en in halve maan plakken van 1 centimeter dik gesneden
  • 2 wortels, geschrapt in een centimeter, dikke ronde plakjes gesneden 
  • 2 el olijfolie
  • 2 el fijn gesneden salieblaadjes 
  • 2 tl karwijzaad, geroosterd 
  • 1 bol knoflook 
  • 1 grote banaan sjalootje 
  • 2 sinaasappels , de schil geraspt en uitgeperst 
  • 50 ml Ahornsiroop
  • 125 gr mascarpone
  • een klein ei, losgeklopt
  • zeezoutvlokken, gewoon zout en zwarte peper

Voor het deeg: 

  • 100 g bloem plus om te bestuiven 
  • 30 g volkorenmeel 
  • 20 g snelkookpolenta
  • 1 1/2 tl fijne kristalsuiker 
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 1 tl salieblaadjes fijn gesneden
  • versgemalen zwarte peper 
  • 20 ml olijfolie 
  • 80 g roomboter, koud uit de koelkast, in kleine blokjes gesneden 
  • 60 ml ijskoud water

Wilt je toch minder lang in de keuken staan? Dan raad ik jou aan om bladerdeeg-op-roomboterbasis recept te gebruiken; dit zal jou zeker een uur van uw tijd schelen!

Bereiding:

  1. Verhit de oven tot 220°.
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter en het water, in een grote mengkom. Voeg de boter toe en meng hem door de bloem door elk blokje tussen de vingertoppen lichtjes fijn te wrijven.Doe dit niet te lang, er moeten stukjes in het deegmengsel zichtbaar blijven. Voeg het water toe en druk het deeg met de hand bij elkaar. Het is behoorlijk kleverig. 
  3. Stort het deeg op een met bloem bestoven welkvlak en rol het uit tot een rechthoek van 18x28cm. Bestuif de deegrol, het werkvlak en het deeg gaandeweg regelmatig met bloem. Sla de lange uiteinden van het deeg naar elkaar toe zodat ze elkaar in het midden raken, en rol het deeg nogmaals uit.
  4. Vouw nu de korte uiteinden op dezelfde manier naar het midden toe, rol het uit en sla de deeglap dubbel tot een vierkant. Vorm met de hand een deegcirkel van 14 cm doorsnee. Verpakt het deeg stevig in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  5. Schep intussen de flespompoen en wortel om met de olie, een lepel fijngesneden salieblaadjes, het karwijzaad, een theelepel zeezoutvlokken en royaal peper. Spreid het mengsel uit over twee grote, met bakpapier beklede bakplaten en besprenkel de knoflookbol en het sjalotje met een beetje olie. 

5. Besprenkel de knoflookbol en sjalotje met een beetje olie. Verpak ze afzonderlijk in aluminiumfolie en leg ze op de bakplaten. Rooster de pompoen en wortels 25 minuten tot dat ze goudbruin zijn.  Haal ze uit de oven maar laat knoflook en ui nog 15 minuten in de oven. Als deze afgekoeld zijn, haal de pulp uit de vliezen en hak fijn. Verlaag de temperatuur naar 200°.

6. Leg het deeg weer op een goed bebloemd werkvlak en rol het uit tot een cirkel van 30 cm doorsnee. bestuif ook de deegroller met bloem. Til het deeg voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat en zet het weer 30 minuten in de koelkast.

7.  Laat het sinaasappelsap met ahornsiroop in een kleine pan op halfhoog tot hoog vuur circa 10 minuten inkoken of tot de vloeistof de consistentie heeft van een dikke kleverige ahornsiroop. Schep de mascarpone in een schaal met de gehakte knoflook en sjalot, de sinaasappelrasp en de overgebleven gehakte salie. Breng op smaak met een snuf zout en royaal peper en roer alles goed door elkaar.

8.  Haal het deeg uit de koelkast en bestrijk het met het mascarponemengsel; laat rondom een 4 cm brede rand vrij. Bedek het mascarponelaagje met de pompoen en wortel en besprenkel ze gelijkmatig met de sinaasappelkaramel.

Sla de onbedekte deegrand over de rand van de galette, bestrijk met het losgeroerde ei en bak hem in de oven in 30 minuten goudbruin. Laat hem 20 minuten afkoelen, en bestrooi voor het serveren met de hele salieblaadjes. 

Smakelijk eten!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.