Breekbrood – pull apart brood(jes)

De geur van zelfgebakken brood in huis is verslavend! Brood of broodjes bakken is altijd een feest. Een brood dat verschillende kleuren en smaken combineert, is een reden om te feesten en ermee verwend te worden. Het is niet zo maar een brood of wat losse broodjes, nee, het is breekbrood. 

Dit breekbrood is een Amerikaanse uitvinding en heet “Pizza monkey bread” of te wel broodjes aap/apenbrood. In Amerika is dit brood heel erg populair en wordt het meestal gemaakt uit kant-en-klare brooddeeg en bij het ontbijt geserveerd. Kleine balletjes brooddeeg, meestal kant-en-klaar deeg, worden met gesmolten roomboter ingesmeerd met daarin nog vaak suiker en kaneel toegevoegd. Vervolgens worden de deegballetjes naast elkaar gestapeld (niet te dichtbij) in een bakvorm of tulband. Tijdens het rijzen liggen de balletjes echt tegen elkaar aan. Nadat het brood klaar is, kun je elk broodje trekken uit de ”pizza monkey”. 

…Waarom heet het eigenlijk pizza monkey brood? Waarschijnlijk omdat het op apenbrood vruchten lijkt van de indrukwekkende baobab-boom. 

In de loop der jaren heeft dit brood, of deze broodjes, hartige variaties gekregen. In dit à la Méditerranée variatie worden de balletjes deeg met roomboter en/of olijfolie ingesmeerd en vervolgens gerold in toppings van alle kleuren en smaken die je kan bedenken. Het resultaat is een echt feest voor het oog en de smaakpapillen, en een gezellig verwennerij voor tijdens de feestdagen en bij aantrekkelijke tafelbuffets!

Je kan dit breekbrood ook in een neutrale versie maken, zonder extraatjes. In dit geval serveer je het brood met tapenade, pesto of olijfolie van goede kwaliteit, bijv met uitperste knoflook erin.

Aan de slag. Deze ingrediënten heb je nodig: 

Voor het deeg:

  • 650 gr  tarwemeel/-bloem
  • 10 gr droge gist (ca 1,5 zakjes)
  • 50 gr (hele) zachte roomboter / kokosolie of 3 el olijfolie
  • 50 gr suiker
  • 2 tl zout 
  • 150 ml water, lauw
  • 150 ml melk, eventueel plantaardig
  • Of een broodmix voor wit brood

Om in te dippen:

  • 100 gr gesmolten roomboter
  • 1 el olijfolie 
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst 
  • 1 springvorm van 24-26 cm doorsnede (niet groter!)
  • Een ring van 6-8cm
  • Of een tulbandvorm met dezelfde diameter

Toppings: 

2-3 el van verschillende toppings naar keuze. Zelf heb ik de volgende gebruikt: Za’atar, witte en zwarte sesam, sumak, harissa, havermout en geraspte oude kaas. Alles op de sumak na heb ik gewoon bij de AH gehaald.

Andere opties: pompoen- of zonnebloempitjes, maandzaad, pesto, olijventapenade, peterselie/koriander, fijn gesneden, geschaafde amandelen, fijn gebroken pistachenoten, geraspte Parmezaanse kaas….

Vul op zo’n manier één laag en vervolgens een tweede laag met balletjes.

Bereiding: 

  1. Als je het deeg maakt met een broodbakmachine of met een keukenmachine die een deeghak heeft: Doe de ingrediënten voor het deeg in de broodbakvorm of de vorm van de keukenmachine. Voeg eerst met de droge en voeg vervolgens de natte ingrediënten toe. Werk dit allemaal met de deeghaak, als je een keukenmachine gebruikt, tot een samenhangend geheel. In geval van een broodbakmachine kies voor een “deeg” programma en laat het apparaat zijn werk doen totdat een elastisch, zacht deeg ontstaat. Voeg wat bloem toe als het mengsel te nat is. 
  2. Of als je met de hand het deeg maakt: Roer eerst met een (houten)lepel alle ingrediënten in een grote kom zachtjes door elkaar. Begin met de droge ingrediënten en voeg in een kuiltje de natte ingrediënten toe. Meng alles vervolgens met uw handen van het midden uit naar de randen tot een samenhangend mengsel ontstaat. Voeg als het nodig is nog wat extra bloem toe. Kneed alles in een grote kom en vervolgens op het aanrecht, bestuif met wat bloem, tot een soepel deeg ontstaat. Kneed het deeg 5-6 minuten.
  3. Verdeel het deeg in tweeën en leg de tweede deeg”rol” in een schone kom, ingevet met een klein beetje olie. Bedek beide deegrollen met een plastic folie of een schone theedoek en laat een klein uurtje rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume. Als je er met een vinger in prikt, moet het gat zichtbaar blijven. Zakt het deeg in, dan heb je het te lang laten rijzen.
  4. Vet in de tussentijd een tulband of de springvorm (24-26cm, niet groter!) royaal in met gesmolten roomboter of olie. Plaats de “ring” (6-8cm), of een leeg blikje van dezelfde diameter in het midden van de bakvorm.
  5. Haal een van de gerezen deegrollen en maak er voorzichtig kleine balletjes van, zo 2cm groot. In totaal krijg je 55-60 balletjes, het is belangrijk dat ze allemaal zoveel mogelijk van dezelfde grootte zijn. 
  6. Dip de balletjes even in de gesmolten boter met olie en knoflook en rol ze telkens door een andere topping.
  7. Leg de bollen een paar cm van elkaar in de ingevette springvorm/tulbandvorm. Vul op zo’n manier één laag en vervolgens een tweede laag met balletjes (zie foto boven). Ze hoeven, mogen, te dicht op elkaar liggen. Ga zo door tot al je broodjes op zijn.
  8. Laat het geheel hooguit 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. Het hoeft niet zoveel te rijzen als de eerste keer, liefst juist niet, dan worden de “broodjes” veel te groot.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor tot 190°C (conventioneel). Bak het breekbrood gedurende 25 minuten in het midden van de oven tot ze een beetje goudbruin worden. 
  10. Zet ten slotte de onderste warmte bron van de oven(net zoals bij het bakken van pizza’s), en laat het brood nog 10 min bakken. Zo zorg je dat de onderkant van het brood ook goed gaar wordt.

Eet smakelijk, fijne dagen en een gezond, smakelijk nieuw jaar!

Bron: cookie-fairy.com

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.