Deze heerlijke, krokante koekjes zijn van oorsprong Italiaans. Doordat er geen vet in zit kan je de cantuccini heel lang bewaren. En doordat ze geen vet bevatten, behalve van de noten (en dat zijn goede vetzuren) leveren ze ook minder calorieën dan andere koekjes.
Je kan alle soorten noten of (gedroogde) vruchten toevoegen die je wilt, in dit recept heb ik gewoon een noten mix gebruikt. De Italianen dippen de cantuccini in koffie: dit is van harte aanbevolen, zeker als je een lekkere cappuccino kan maken
Ingrediënten: 350 gr tarwebloem * 3 eieren * 200 gr kristalsuiker * 2 zakjes vanillesuiker * 250 gr noten en amandelen, ongezouten en ongebrand (geen pinda’s) * 1 tl bakpoeder * ½ tl zout * ½ zuiveringszout (baksoda) * 1 eetlepel sinaasappelrasp * 2 el likeur, bijvoorbeeld Grand Marinier
Zo maak je ze: verwarm de oven voor op 180°C of de gasoven stand 4. Vet bakplaten in of bedek met bakpapier. Zeef de bloem, bakpoeder, sodapoeder en zout samen in een middelgrote kom.
In een grote kom klop de suiker en vanillesuiker, de sinaasappelrasp en de likeur met de eieren totdat het een beetje schuimig wordt. Roer of meng met een mixer de droge ingrediënten met de natte door elkaar tot een zwaar wat plakkerig deeg.
Voeg ten slotte de noten(mix) toe.
Verdeel het deeg in twee staven. Vorm van elk stuk een rol. Plaats de rollen op de voorbereide bakplaat. Bak gedurende 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze licht goudbruin zijn en nog een beetje zacht.
Haal ze van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster (minimaal 2 uur). Het is echt belangrijk dat je ze helemaal laat afkoelen om ze makkelijk te kunnen snijden.
Verwarm nu de oven voor op 150°C en snijd ze met een goed broodmes in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
Leg de plakjes met de gesneden kant naar boven terug in de oven op een rooster en laat nog 8-10 minuten droger. Haal ze uit de oven en laat ze weer afkoelen.
Je kan deze koekjes in een goed gesloten potje 3-4 weken bewaren.
- • 350 gr tarwebloem
- • 3 eieren
- • 200 gr kristalsuiker
- • 2 zakjes vanillesuiker
- • 250 gr noten en amandelen, ongezouten en ongebrand (geen pinda’s)
- • 1 tl bakpoeder
- • ½ tl zout
- • ½ zuiveringszout (baksoda)
- • 1 eetlepel sinaasappelrasp
- • 2 el likeur, bijvoorbeeld Grand Marinier
- Verwarm de oven voor op 180°C of de gasoven stand 4. Vet bakplaten in of bedek met bakpapier.
- Zeef de bloem, bakpoeder, sodapoeder en zout samen in een middelgrote kom.
- In een grote kom klop de suiker en vanillesuiker, de sinaasappelrasp en de likeur met de eieren totdat het een beetje schuimig wordt.
- Roer of meng met een mixer de droge ingrediënten met de natte door elkaar tot een zwaar wat plakkerig deeg.
- Voeg ten slotte de noten(mix) toe.
- Verdeel het deeg in twee staven. Vorm van elk stuk een rol en plaats de rollen op de voorbereide bakplaat.
- Bak gedurende 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze licht goudbruin zijn en nog een beetje zacht.
- Haal ze van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster (minimaal 2 uur).
- Verwarm nu de oven voor op 150°C.
- Snijd ze met een goed broodmes in plakjes van ongeveer 1 cm dik.
- Leg de plakjes met de gesneden kant naar boven terug in de oven op een rooster en laat nog 8-10 minuten droger.
- Haal ze uit de oven en laat ze weer afkoelen.
- Het is echt belangrijk dat je ze helemaal laat afkoelen om ze makkelijk te kunnen snijden.
- Je kan deze koekjes in een goed gesloten potje 3-4 weken bewaren.
Wat een prima recept voor cantuccini! Ik maakte de mijne met een combinatie van harde tarwebloem en speltmeel en als vulling hazelnoten en gedroogde pomelo-schil. En ze smaken! Beetje fris-zurig-zoet door de schil en dan de zachte lekkere smaak van hazelnoten. Dit recept ga ik bewaren. Bedankt!
Dankjewel Tieneke! Jouw versie van de cantuccini klilnkt fantastisch en is zondermeer gezonder, ga ik zelf uitproberen. Gedroogd pomelo schil heb ik nooit gebruikt eet wel af en toe pomelo. Bedankt daarvoor!
Groetjes, Naomi