Cheesecake met een blauwe bessen topping

  

Met deze cheesecake maak ik mijn omgeving en zeker mezelf blij… Hij is lekker ook zonder een topping maar met zo een heerlijke, zoet-zure saus van blauwe bessen, is hij werkelijk niet te weerstaan. In het originele Amerikaans recept zit er alleen volvette roomkaas in. Ik gebruik graag volle Franse kaas als hoofdingrediënt in deze verrukkelijke feestelijke verleiding. 

Het maken van deze taart is niet moeilijk. Je hoeft geen eieren te splitsen en hebt genoeg aan één plastic mengkom en één handmixer. De bodem kan je dagen of weken van ten voren maken en zelfs al in een springvorm aandrukken, doe ik vaak, en dan blijft er alleen het maken van de vulling over.

En de vulling is binnen een paar minuten klaar! 

Geen eieren splitsen, alles in één mengkom en vervolgens de oven in.

Voor een eenvoudige topping kan je natuurlijk bessenjam gebruiken. Als je voor een lactose-vrije “cheese”cake wilt gaan, ga naar dit recept, combineer dit eventueel met de blauwe bessensausje en je hebt een heerlijke taart, die ook nog vrijwel gezond is.

Aan de slag dan. Deze ingrediënten heb je nodig: 150 gr Digestieve koekjes, eventueel Glutenvrij * 75 gr gezouten roomboter, heel zacht * 750 gr volle Franse kwark * 200gr roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia * 4 eieren * 150 gr witte basterdsuiker * 1 zakje vanillesuiker * sap van 1/2 citroen * 2 el maïzena 

Voor de topping: 400gr verse blauwe bessen of uit de diepvries * 100ml water * 2 el suiker * 2 el maizena + 1 el water * rasp van 1 citroen, sap van 1/2 citroen 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175ºC minstens een half uurtje voordat de taart de oven in gaat.
  2. Verkruimel de koekjes of biscuitjes of de kaakjes met de handen of met een keukenmachine. Meng de kruimels met de zachte boter en de citroenrasp.
  3. Druk het kruimelbotermengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm, 24 cm. doorsnee. Nog een optie is om een springvorm met bakpapier te bekleden. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Roer met een keukenmachine of een (hand)mixer de kwark goed glad samen met de suiker en de vanillesuiker. Voeg de rest van de ingrediënten (van de vulling) toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Schep de vulling op de kruimelbodem. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur tot 150 graden en bak nog 20-25 minuten. Laat geleidelijk afkoelen, eerst 5 min in een gesloten oven, vervolgens met de deur een beetje open en na 10 min buiten de oven.

Maak in de tussentijd de topping: bewaar zo’n 30 gr bessen voor garnering. Doe de rest van de blauwe bessen met het water, de citroensap en -rasp en de suiker in een klein hoog pannetje. Breng aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 10 minuten koken op een laag vuur. Roer af en toe. Voeg de in water gemengde maizena toe, breng roerend zo een halve minuut aan de kook en zet het vuur uit. Laat goed afkoelen. 

Bestrijk de taart met de bessensaus, garneer met verse bessen en eventueel wat muntblaadjes.

Cheesecake met een blauwe bessen topping
Serves 10
Write a review
Print
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
1 hr
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
1 hr
Ingrediënten
  1. 150 gr Digestive koekjes, eventueel Glutenvrij
  2. 75 gr gezouten roomboter, heel zacht
  3. 750 gr volle Franse kwark
  4. 200gr roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia
  5. 4 eieren
  6. 150 gr witte basterdsuiker
  7. 1 zakje vanillesuiker
  8. sap van 1/2 citroen
  9. 2 el maïzena
Voor de topping
  1. 400gr verse blauwe bessen of uit de diepvries
  2. 100ml water
  3. 2 el rietsuiker
  4. 2 el maizena 1 el water
  5. rasp van 1 citroen
  6. sap van 1/2 citroen
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 175ºC minstens een half uurtje voordat de taart de oven in gaat.
  2. Verkruimel de koekjes of biscuitjes of de kaakjes met de handen of met een keukenmachine. Meng de kruimels met de zachte boter en de citroenrasp.
  3. Druk het kruimelbotermengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm, 24 cm. doorsnee. Nog een optie is om een springvorm met bakpapier te bekleden. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Roer met een keukenmachine of een (hand)mixer de kwark goed glad samen met de suiker en de vanillesuiker. Voeg de rest van de ingrediënten (van de vulling) toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Schep de vulling op de kruimelbodem. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur tot 150 graden en bak nog 20-25 minuten. Laat geleidelijk afkoelen, eerst 5 min in een gesloten oven, vervolgens met de deur een beetje open en na 10 min buiten de oven.
  6. Maak in de tussentijd de topping: Bewaar zo’n 30 gr bessen voor garnering. Doe de rest van de blauwe bessen met het water, de citroensap en -rasp en de suiker in een klein hoog pannetje.
  7. Breng aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 10 minuten koken op een laag vuur. Roer af en toe. Voeg de in water gemengde maizena toe, breng roerend zo een halve minuut aan de kook en zet het vuur uit.
  8. Laat goed afkoelen.
http://www.foodsandphotos.nl/

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

2 gedachten over “Cheesecake met een blauwe bessen topping

  1. Afgelopen weekend gemaakt, echt verrukkelijk! Heb de topping met bessen uit de diepvries gemaakt.
    Dankjewel voor het delen!

    Groetjes,
    Arja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *