Chili con carne, chili sin carne, con aubergine!

Chili con carne is een echte winterkorst. Een stoofgerecht met bonen dat oorspronkelijk uit Chili komt. Chili con carne is lekker als je hem eet met tortilla chips, maar ook met een vers stuk brood maar ook met zilvervliesrijst of/en quinoa. Doordat vlees steeds minder populair is, komen er steeds meer alternatieven zonder vlees voor dit traditioneel Zuid Amerikaans gerecht en wordt het niet minder lekker. Zo kom je bijvoorbeeld steeds vaker zoete aardappels en aubergine in de chili sin carne tegen. Je komt sowieso andere soorten peulvruchten tegen zoals kikkererwten of sojabonen.

Als je de vegetarische chili con carne of bonen maakt, raad ik je aan om het met een graan te combineren, zoals rijst, mais of haver. Je lichaam krijgt dan complete eiwitten, alle aminozuren, binnen zoals in vlees en andere dierlijke producten. Je kan met dit gerecht echt eindeloos variëren! bijvoorbeeld: sperziebonen, maïskorrels, ananasstukjes, avocado, Griekse yoghurt erbij, kikkererwten ipv (deels van) de bonen en wat je heel vaak tegenkomt in een traditioneel Chili con carne recept: met rode wijn.

Zo maak je het “CCC” recept: Chili Con Carne, met vlees dus. En geloof me, dat zijn veel ingrediënten maar al met al weinig werk! 

Ingrediënten 

  • 1 grote rode ui of 2 sjalotjes, gesnipperd 
  • 1 aubergine, gewassen en in plakken gesneden of in blokjes van ca 2 cm
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst 
  • 1 gedroogd chilipepertje, fijngehakt (zonder zaadjes)-optioneel-
  • 1  rode paprika, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden. Optie: 1/2 rode paprika en een 1/2 gele paprika, in stukjes gesneden
  • 1 middelmatige wortel, gewassen en in kleine blokjes gesneden 
  • 400 g rundergehakt
  •  70 g tomatenpuree (1 klein blikje), liefst maar 20-22% geconcentreerd 
  • 400 g gepelde tomaten in blik – 1 blik
  • 1 klein bosje peterselie of koriander
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm of oregano
  • 1 tl bruine rietsuiker of palmsuiker 
  • snuf chilipeper naar smaak
  • 200ml kraanwater
  •  500 gr bonen, bijv kidneybonen, bruine bonen of  witte bonen (naturel), uitgelekt
  •  2 laurierblaadje
  • olijfolie 

Bereiding: 

  1. Maak eerst de aubergine blokjes klaar: Rooster de blokjes mooi bruin in een hete grillpan. Leg ze vervolgens op keukenpapier. 
  2. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Fruit de ui glazig, voeg de wortelblokjes en de knoflook toe en bak nog een paar minuten mee.
  3. Voeg nu het gehakt toe en rul dit op hoog vuur.
  4. Voeg de paprikastukjes, de tomatenpuree, peper/chilipeper toe en bak kort mee. 
  5. Voeg de tomatenblokjes, de laurierblaadjes en een glas water toe.
  6. Breng het geheel weer aan de kook en laat de saus 20 minuten met de dekstel af en toe roerend op de pan zachtjes koken. 
  7. Voeg de uitgelekte bonen en de aubergine blokjes aan de pan toe, meng alles even met elkaar en kook/bak nog 5-6 minuten mee. 
  8. Breng ten slotte op smaak met zout en peper. Haal de laurierblaadjes er uit en gooi ze weg. Garneer met de peterselie-/korianderblaadjes en serveer warm. Nog lekkerder de dag daarna!

En zo maak je een vegetarische variant: 

Chili sin carne met aubergine
Serves 4
Chili con carne maar zonder carne - de vegetarische variant van het traditionele Mexicaans gerecht.
Write a review
Print
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
30 min
Bereidingstijd
15 min
Kooktijd
30 min
Ingrediënten
  1. 1 grote rode ui of 2 sjalotjes, gesnipperd
  2. 3 stengels selderij
  3. 1 aubergine, mooi glad, in dikke plakken gesneden
  4. 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  5. 1 gedroogd chilipepertje, fijngehakt (zonder zaadjes)-optioneel-
  6. 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden
  7. 1 middelmatige wortel, gewassen en in kleine blokjes gesneden
  8. olijfolie hete chilisaus (naar smaak)
  9. 70 g tomatenpuree (1 klein blik), liefst maar 20-22% geconcentreerd
  10. 400 g gepelde tomaten in blik - 1 blik
  11. 1 klein bosje peterselie of koriander tijm
  12. 1/2 tl komijnpoeder
  13. 1/2tl kaneel
  14. 1 tl bruine rietsuiker of palmsuiker
  15. snuf chilipeper naar smaak
  16. 150ml kraanwater
  17. 500 gr bonen, bijv kidneybonen, bruine bonen of witte bonen (naturel), uitgelekt
  18. 2 laurierblaadje
  19. zout en peper naar smaak
Bereiding
  1. Maak eerst de aubergine blokjes klaar: Rooster ze mooi bruin in een hete grillpan. Leg ze vervolgens op keukenpapier.
  2. Breek de stengels en trek er de taaiste vezels uit, of schil ze met een dunschiller. Snij de stengels eerst overlangs en vervolgens in kleine blokjes.
  3. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Fruit de ui glazig, voeg de wortelblokjes en de knoflook toe en bak nog een paar minuten mee.
  4. Voeg de paprikastukjes, de tomatenpuree, peper/chilipeper toe en bak kort mee.
  5. Voeg de tomatenblokjes, de laurierblaadjes en een glas water toe.
  6. Breng het geheel weer aan de kook en laat de saus 20 minuten met de dekstel af en toe roerend op de pan zachtjes koken.
  7. Voeg de uitgelekte bonen en de aubergine blokjes aan de pan toe, meng alles even met elkaar en laat nog 5-6 minuten koken.
  8. Breng ten slotte op smaak met zout en peper. Haal de laurierblaadjes er uit en gooi ze weg. Garneer met de peterselie-/korianderblaadjes en serveer warm.
Notities
  1. Nog lekkerder de dag daarna!
  2. ***Kijk boven voor het originele recept met vlees.
http://www.foodsandphotos.nl/

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

2 Reacties

    1. Hoi Leontien, de zoete aardappel hoort echter niet bij dit recept, de de gegrilde aubergine voeg je samen met de bonen aan de pan toe.
      Je kunt uiteraard zoete aardappels gebruiken, in kleine blokjes snijden en voegen bij of ipv de wortel aan de pan!
      Eet smakelijk 🙂
      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *