De voorpret met zulke taarten/cakes is jouw omgeving niet te vertellen waar het van is gemaakt. Ook bij deze taart, die ik in twee variaties maakte, met alleen courgette (en chocola) of ook met zoete aardappels (enne…chocola), verrijkt met mijn geliefde pecannoten en versierd met onze laatste frambozen (en ik bedoel echt, de allerlaatste die wij konden plukken) en wat kokosvlokken
Dat er groente in de taart zitten maakt hem uiteraard gezonder, vooral door het bijdrage van veel voedingsvezels, ten koste van vet en suikers. Hij blijft wel zoet en vrijwel vetrijk, maar is in vergelijking met andere chocoladetaarten verantwoord. En als je ervoor kiest, Glutenvrij en Lactosevrij. Mijn zoon met een vriendje hebben deze taart aangevallen nadat ik klaar was met de ‘photoshoot’ en wat vonden zij hem lekker!
Het recept kwam ik tegen in Jamie Olivers magazine uit oktober dit jaar, en komt echter uit het boek “Easy Peasy Family” van Claire van de Heuvel ven Vera van Haren. Dit kookboek, een opvolger van de bestseller “Easy Peasy”, is gericht is op ouders met kinderen op de basischel, dus van 4-12.
Het boek bevat niet alleen recepten die voor kinderen in deze leeftijdcategorie aantrekkelijk zijn én voedzaam, maar ook toelichting van de schrijvers filosofie en ook veel praktische tips. Wil je dus weten hoe jij spruitjes pompoen of pesto aantrekkelijker maakt voor kinderen? vind jij in dit boek leuke suggesties ervoor. En dus ook suggesties om groente in de gerechten te “verbergen”, zoals in dit recept.
- 1 grote courgette of 1/2 courgette en 1 middelmatige zoete aardappel
- 100 gr roomboter of kokosolie
- 75 gr pure chocolade (minimaal 70% cacaobestanden)
- 150 gr boekweitmeel en nog 50 gr kikkererwtenmeel of 200gr mix van spelt en volkoren/gewone meel
- 2 el cacaopoeder
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 125 gr suiker of 150ml honing/mayple syrup
- 3 eieren
- ca 50gr pecan/walnoten
- frambozen en geraspte kokos voor garnering
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een spring taartvorm of een tulbandvorm in met een beetje kokosolie of roomboter.
- Was de courgette en schil de zoete aardappel als je hem gebruikt. Rasp ze (beide) fijn in een keukenmachine of met een handrasp.
- Smelt de chocolade o bain marie. Voeg de boter/olie toe en meng met elkaar totdat het vet smelt en het mengsel glad is. Voeg vervolgens de honing/syrup/suiker. Laat even afkoelen.
- Neem een grote komen zeef hierin de meelsoorten, het cacaopoeder en uiteindelijk het bakpoeder en zout toe. Meng alles door elkaar.
- Breek de erheen boven het boter-chocolademensgel, roer goed door en voeg de geraspte groente samen toe aan het natte mengsel.
- Mix de natte met de droge ingrediënten in een kom en roer alles tot een smeuïg beslag. Voeg ten slotte de noten toe en mix nog even losjes.
- Schenk het beslag in de vorm en bak de oven ca 25 min. De cake mag nog best een beetje nat zijn vanbinnen. Laat goed afkoelen voordag jij hem uit de vorm haalt zodat hij niet breekt. Versier met de geraspte kokos en verse frambozen of met extra gesmolten chocolade!
- Vervang de zoete aardappel door 2 worteltjes of een stuk pompoen
[bol_product_links block_id=”bol_5663328948b85_selected-products” products=”9200000046155017″ name=”Aanbevolen kookboek voor de hele family!” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Geniet!
Mag ik je er op wijzen dat spelt ook gluten bevat en dit recept dus niet glutenvrij is, tenzij alleen (gecertificeerd glutenvrij) boekweitmeel wordt gebruikt.
Bedankt voor jouw opmerking, Hanne (?), spelt is alles behalve glutenvrij, inderdaad als je kiest voor een glutenvrije taart moet je alleen boekweitmeel gebruiken, eventueel mengen met kikkererwtenmeel of aardappelmeel.
Overigens een heerlijke glutenvrije chocoladetaart, ook meelvrij, is deze: Chcoladetaart met…kikkererwten 😉
Groetjes, Naomi