chocolade sesampasta truffels

Met dit recept zie je nogmaals en proef je vooral hoe lekker gezond kan zijn! Weinig ingrediënten, weinig werk, maar veel voedingswaarde. Van pure chocola weet iedereen dat het rijk aan antioxidanten is. Noten en zaden zijn helemaal een fantastische bron van veel top-voedingsstoffen, zoals de pistachenoten waarvan ik zo dol op ben, vooral geroosterd…

Pistachenoten zijn rijk aan eiwitten, goede vetzuren, voedingsvezels en zitten boordevol met mineralen zoals Calcium en Kalium. Verder bevatten ze ook nog veel vitamine A en B11 (Foliumzuur).

Maar ook sesam en zeker sesampasta: Wist je dat sesam een van de allerrijkste plantaardige bronnen van calcium is? Sesamzaadjes zijn ook een hele goede bron van magnesium, zink en ijzer. Ze zijn verder rijk aan voedingsvezels en aan enkelvoud onverzadigde vetzuren, zoals noten en avocado.

Je kunt met de ingrediënten van dit recept variëren naar eigen smaak, en kiezen voor jouw lievelingsnoot of -zaad, of wat je thuis gewoon hebt. De hoofdingrediënten zijn pure chocola en tahin. Daarnaast heb je een snuf zout nodig (belangrijk), honing/maple syrup of een alternatief voor een zoete toevoeging, en uiteraard de noten of zaden waar jij voor koos. 

Aan de slag. Maar 5 ingrediënten heb je nodig voor deze heerlijke en gezond hapjes!

Dat zijn de ingrediënten op een rijtje, voor ca 20 stuks:

  • 200gr pure chocola
  • 200ml tahin (sesampasta), puur, niet verdund, zonder toevoegingen 
  • zonnebloempitten/sesamzaadjes/geschaafde amandelen/pistache- /pecannoten/gepofte quinoa of gepofte rijst
  • snuf zout (belangrijk!)
  • 2 el honing/mayple syrup
  • Optioneel: nog 1/2 tl kaneel
Je kunt variëren met de soorten noten of zaden die jij gebruikt. Het is wel afgeraden om een paar soorten met elkaar te mengen.

Bereiding:

  1. Strooi de stukjes noot/zaden in een gelijkmatige laag in een droge koekenpan en verhit op middelmatig vuur. Roer regelmatig voor ca 4 minuten met een spatel of een houten lepel. Zet het vuur uit en doe de noten/zaden in een kommetje en laat ze zo afkoelen. 
  2. Smelt de chocolade au bain marie met een klein pannetje of in de magnetron in een glazen kom/schaal. Vergeet niet, in dit laatste geval, om de paar minuten de chocolade goed te roeren en niet te lang in de magnetron te laten om te voorkomen dat hij uitdroogt of verbrandt. Het moet een gladde, zachte crème worden. Laat een minuut of twee afkoelen.
  3. Voeg de tahinpasta en roer goed alles door elkaar totdat de tahin verdwijnt door de gesmolten chocolade. Voeg het zout, de honing/maple syrup toe indien jij hiervoor gekozen hebt en ten slotte 3/4 van de geroosterde noten of zaden. 
  4. Laat 5-6 minuten een beetje afkoelen. Schenk nu de mengsel op een kleine vierkante taartvorm en verdeel alles gelijkmatig. Bestrooi ten slotte de rest van jouw gekozen noten/zaden op het mengsel.
  5. Zet de taartvorm met strooisel in de diepvries voor minimaal één uur. Dan kan je het naar wens snijden in blokjes/reepjes.

Geniet!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *