Chocolade Trifle met bosvruchten en pistachenoten

Een heerlijk dessertrecept uit het nieuwe boek “Gezonde wereldgerechten”!

dsc_0151

Met bosvruchten en pistachenoten 

Een trifle bestond oorspronkelijk uit een laag fruit bedekt door gekookte room. Ergens in de 18e eeuw begon de trifle te lijken op de bekende trifle van vandaag die al eindeloos variaties kent wat de ingrediënten betreft. In een traditionele trifle zit een laag cake gedrenkt in sherry, een laag custardvla met slagroom en een laagje fruit. Dit triflerecept is dankzij de ingrediënten niet alleen heerlijk maar ook erg voedzaam. Het is verder lactose- en glutenvrij.

Ingrediënten:  

  • Voor de chocoladelaag
  • 75 g rauwe cashewnoten, minstens 2 uur in water geweekt.
  • 1 rijpe banaan 
  • 100 ml plantaardige melk naar keuze 
  • 1 volle el cacao van goede kwaliteit 
  • 2 dadels 
  • 2 el honing/dadelstroop 
  • sap van een halve citroen  

Voor de roomlaag 

  • Blik kokosmelk/-cream of soja “cuisine” om te kloppen 
  • 2-3 el honing of maple syrup
  • fruit en noten
  • 200 g bosvruchten naar keuze zoals blauwe bessen, frambozen en bramen.
  • handvol ongezouten cashewnoten, grof gehakt 
  • Nog nodig: 4 mooie dessertglazen/wijnglazen/jampotjes

dsc_0160

Bereiding: 

  1. De chocoladelaag: Giet de geweekte cashewnoten af en spoel ze even onder water. 
  2. Doe de noten samen met de andere ingrediënten van de chocolade laagje in een blender. Mix ze totdat er een mooie gladde “vla” krijgt. Ongeveer 30 seconden (hangt er van de blender af en van hoe lang zijn de cashewnoten geweekt).
  3. De “slageroom”laag: Zet het blik kokosmelk/cream een nacht in de koelkast*. Schep het vetlaagje af doordat jij de vloeibare giet. Het vetlaagje drijft boven op de vloeistof.  
  4. Klop vervolgnes het kokosvet in een kom langdurig totdat een vrijwel stabiel en luchtig “slagroom” ontstaat. Als je soja slagroom gebruikt haal je hem uit de koelkast en klop je hem koud 2-3 minuten totdat ook hier een luchtige “slagroom” ontstaat. 
  5. Voeg de honing of maple syrup toe en meng alles goed door elkaar.  
  6. Bouw de triflelaagjes door eerst in elk glas voorzichtig 2-3 el “slagroom” te schenken. Doe dit met een niet te grote lepel.
  7. Verdeel vervolgnes wat fruit boven de slagroomlaag. Houd een paar lepels fruit achter voor garnering. 
  8. Schenkt achtereenvolgens een chocoladelaag boven het fruitlaagje.
  9. Herhaal deze lagen tot bijna het rand van de glas vol is, dek af met fruit en de gehakte cashewnoten.

dsc_0163

* Dit doe je om het vetgehalte te verhogen  

Variatietips: 

  1. Een makkelijk alternatief voor de kokos-/sojaroom kan Griekse yoghurt of soja yoghurt zijn. 
  2. In het laagje chocola kan je ipv de cashewnoten een halve avocado gebruiken. 
  3. Voeg een lepel muesli of havervlokken toe aan de trifle en eet hem als ontbijt!  
  4. Heerlijk ook met geroosterde amandelen of walnoten.
En toen bleven er maar 2 over...
En toen bleven er maar 2 over…

Fijne feestdagen!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *