Chocolade truffels met Maple gekarameliseerde noten

DSC_0641

Op moederdag heb ik meer dan de andere dagen recht op een echte verwennerij! Een echte culinaire verwennerij bevat voor mij bijna altijd cacao….en dan liefst niet te weinig cacao.

DSC_0625

…Als niemand thuis iets hemels voor mij kan bakken of maken, dan heb ik er geen moeite mee om het zelf te doen. Mits het weinig werk betekent en weinig ingrediënten nodig heeft.DSC_0579

 Net als deze ongelooflijk lekkere chocolade truffels, zacht en romig met knapperig licht gezoete noten, gekarameliseerd met echte Maple syrup. Uiteraard kan je hier ook suiker karameliseren maar is de smaak anders en zijn wij minder gezond bezig.

DSC_0514

Aan jou de keuze of je slagroom gebruikt, of kokosmelk. In dit geval moet je de blikjes ’s nachts in de koelkast zetten en vervolgnes alleen de wat harde laag gebruiken, ipv de koe-melkroom. Vrij van Lactose dus.

DSC_0596

Deze ingrediënten heb je voor dit hemels tussen (…of voor/tijdens)doortje nodig: 

100gr mix van noten zoals pecannoten, pistachenoten, hazelnoten; 75 gr  Maple syrup; 250 gr pure chocolade (minstens 70% cacaobestanden), in kleine stukken; 200 ml opgeklopte slagroom of 2 kleine blikjes van kokos cream; 2-3 el cacao van goede kwaliteit (ongezoet!) om in te rollen.

Bereiding: 

  1. Strooi de noten in een gelijkmatige laag in een droge koekenpan en verhit op middelmatig vuur. Roer regelmatig voor ca 4 minuten met een spatel, je kunt ook met de pan schudden.
  2. Voeg de Maple toe en meng met de noten, blijf 5 minuten roeren totdat de maple begint te karameliseren. Je merkt dit door de geur en dat de siroop dikker begint te worden.
  3. Schenk het Maple-notenmengsel op een grote houten plank, laat afkoelen en hard worden voor ca 15 min.
  4. Hak met een goed mes vervolgens de gekarameliseerde noten grof.
  5. Breng de slagroom in een pan met dikke bodem tegen de kook.
  6. Zet het vuur uit en voeg de stukjes chocola toe. Roer alles door elkaar totdat de chocoladestukjes smelten.

image27. Voeg de stukjes noot toe, roer alles door elkaar en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. 

8. Haal de pan uit de koekast. strooi de cacaopoeder in een bord of op een plank. Neem er telkens een portie van met een lepel en maak er een balletje van, zo groot als je wilt en wentel ze door het cacaopoeder.

DSC_0571 

Zet in de koelkast of geniet direct 😉

DSC_0606 

Fijne moederdag! 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *