Moeders verwen je met chocolade. Dat weet een moeder als geen ander… Verwen jij jezelf af en toe met iets bijzonders dat rijk aan cacaobestanden is…? Een heerlijke, wat knapperige bodem, vormt de basis van dit chocolade-slagroomfeest. Bruin en wit innig met elkaar verstrengeld waarbij zachte in harde delen overlopen en je verleiden met een smeuïge smaak!
Een verrukkelijke droomtaart die geen moeder of vrouw wil of kan weerstaan 😉
En ja natuurlijk, vind je gezondere recepten op deze site. Ook tussen de zoete recepten, maar toch moet je het gauw eens maken om jezelf en iedereen om je heen vreselijk te verwennen…
Maar chocolade…is toch niet zo ongezond?
Er bestaan nog geen goede, sterke wetenschappelijke bewijzen dat het regelmatig eten van chocola hart- en vaatziekten, of andere ziekten kan voorkomen. En uiteraard de stemming verbetert en vrolijkt op, door het aanmaak van Serotonine, het gelukshormoon, activeren. Hoe meer cacao en cacaobestanden hoe beter. In pure chocolade zit er een hoge concentratie van Flavonoïden. Deze antioxidanten hebben een ontstekingsremmend effect, net als Omega-3 vetzuur.
Hoe meer cacaobestanden (en dus minder suikers), hoe hoger is het positieve effect van chocolade op ons lichaam en gezondheid.
Verder hebben Flavonoïden nog meer gunstige effecten op ons lichaam en de gezondheid: zo kunnen ze de bloeddruk en het “slechte” Cholesterol (LDL) verlagen. Chocolade levert verder belangrijke mineralen op zoals Kalium, Calcium en Magnesium. Er zijn ten slotte aanwijzingen dat chocolade de werking van het Pancreas hormoon Insuline bij diabetespatiënten verbetert. En in tegenstelling tot wat mensen denken, veroorzaakt chocola geen acne. Volgens sommige onderzoekers reinigt chocolade juist de huid!
…Eén minpunt van chocolade is wel dat er veel vetten en suikers in zitten. Verder werkt het vaak verslavend, waardoor we steeds meer chocolade willen eten en daardoor te veel vetten en dus calorieën binnenkrijgen. Als je op jouw lijn let of Diabeet bent, is het niet verstandig om meer dan 2 blokjes chocola per dag te eten. En dan met zoveel mogelijk cacaobestanden: hoe meer cacaobestanden (en dus minder suikers), hoe hoger is het positieve effect van chocolade op ons lichaam en gezondheid.
Deze taart is glutenvrij, en “meelvrij”. Je kan kiezen om gewone slagroom te gebruiken, of als je voor een lactosevrije versie de Alpro soya cuisine slagroom, of kokosmelk (zie hier hoe je van deze eenvoudig slagroom maakt).
Aan de slag! Deze ingrediënten heb je nodig:
Voor de bodem:
- 225 gr amandelen en pecannoten, of alleen amandelen
- 75 gr zachte kokosolie / roomboter
- 50 gr poedersuiker / 70 ml honing of maple syrup
- 10 gr cacao van goede kwaliteit
- 10 gr maïzena
Voor de chocolade ganache:
- 300 gr pure chocolade, in kleine stukjes gebroken
- 300 ml kokosmelk (niet de light variant!) / slagroom, ongeklopt
- 3 el basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
Voor de slagroom:
- 400ml slagroom, ongeklopt / Alpro Cuisine room
- 2 el witte basterdsuiker / poedersuiker
- aardbeien ter garnering
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 ºC. Vet een ronde bakvorm (24cm) met boter in en bekleed hem met bakpapier.
- Maal de amandelen in een keukenmachine fijn, maar niet te fijn als meel in een keukenmachine.
- Voeg de rest van de bodemingrediënten toe en mix alles even met elkaar. Het mengsel blijft kruimelig.
- Verdeel het amandelmengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan.
5. Zet de vorm in het midden van de oven voor maar 10 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
6. Het chocolade ganache laagje (niet zo moeilijk zoals het klinkt 😉 : Smelt de chocolade samen met 150ml van de helft (150ml) van de slagroom/kokosmelk een paar minuten in de magnetron terwijl je om de 30 seconden ongeveer met een vork roert. Ca 2 minuten. Haal uit de magnetron en voeg de rest van de room, het zout, de suiker en de vanille extract en mix met een vork of een garde totdat je een egaal mengsel krijgt en geen slagroom ziet.
7. Schenk de chocolade ganache over de gebakken bodemlaag.
8. Klop de slagroom stijf met de suiker, met een handmixer of keukenmachine. Bewaar als je het wilt 1/4 van de slagroom om de taart ermee te garneren,
9. Leg “wolkjes” van slagroom op het chocolade laag en vermeng ze met elkaar in een sierlijke manier, met behulp van een satéprikker of een mes. Vermeng de twee soorten beslag niet teveel anders krijg je geen marmerpatroon meer!
10. Zet in de koelkast of in de diepvries. In dit geval haal een half uurtje voor serveren uit de diepvries.
Fijne moederdag!!
- 225 gr amandelen en pecannoten, of alleen amandelen
- 75 gr zachte kokosolie / roomboter
- 50 gr poedersuiker / 70 ml honing of maple syrup
- 10 gr cacao van goede kwaliteit
- 10 gr maïzena
- 300 gr pure chocolade, in kleine stukjes gebroken
- 300 ml kokosmelk (niet de light variant!) / slagroom, ongeklopt
- 3 el basterdsuiker
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
- 400ml slagroom, ongeklopt / Alpro Cuisine room
- 2 el witte basterdsuiker / poedersuiker
- Verwarm de oven voor op 170 ºC. Vet een ronde bakvorm (24cm) met boter in en bekleed hem met bakpapier.
- Maal de amandelen in een keukenmachine fijn, maar niet te fijn als meel in een keukenmachine.
- Voeg de rest van de bodemingrediënten toe en mix alles even met elkaar. Het mengsel blijft kruimelig.
- Verdeel het amandelmengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan.
- Zet de vorm in het midden van de oven voor maar 10 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Het chocolade ganache laagje: Smelt de chocolade samen met 150ml van de helft (150ml) van de slagroom/kokosmelk een paar minuten in de magnetron terwijl je om de 30 seconden ongeveer met een vork roert, ca 2 minuten. Haal uit de magnetron en voeg de rest van de room, het zout, de suiker en de vanille extract en mix met een vork of een garde totdat je een egaal mengsel krijgt en geen slagroom ziet.
- Schenk de chocolade ganache over de gebakken bodemlaag.
- Klop de slagroom stijf met de suiker, met een handmixer of keukenmachine. Bewaar als je het wilt 1/4 van de slagroom om de taart ermee te garneren,
- Leg “wolkjes” van slagroom op het chocolade laag en vermeng ze met elkaar in een sierlijke manier, met behulp van een satéprikker of een mes. Vermeng de twee soorten beslag niet teveel anders krijg je geen marmerpatroon meer!
- Zet in de koelkast of in de diepvries. In dit geval haal een half uurtje voor serveren uit de diepvries.