Citroenrepen (“lemon bars”)

Hmmm….iets lekker bij de koffie of de thee, iets extra in het weekend: moet kunnen! als jouw voeding in grote lijnen gezond is, snoep je niet veel en beweeg je regelmatig, kan je best af en toe iets echt lekkers nemen. Voor mij blijven gebak, koek en chocola echte verwennerijen. Ik geniet al van het zitten met het zitten met mijn kookboeken of in de foodblogs een recept zoeten, sorry, zoeken. Vervolgens ga ik mijn zoontje van 4 roepen om samen met mama iets lekker te gaan bakken. Voor hem is het vooral het proeven maar ook het mee roeren, en voor mij een heerlijk mama-zoon moment.

Afgelopen weekend had ik zin in iets zoet-zuur. Ik heb besloten om iets klaar te maken die ik nooit zelf had gemaakt: “lemon bars”. Even geGoogled en van een aantal verschillende recepten eentje gemaakt dat niet ingewikkeld is en niet te vet. Dus in plaats van slagroom melk, minder suiker en wat minder roomboter ja. De smaak is hetzelfde. Het resultaat zag er geweldig uit enne…..was heerlijk.DSC_4594

Ingrediënten:

200 gr bloem

70 gr maïzena

170 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur

75 gr suiker

een snuifje zout

Voor de vulling:

5 eieren

75ml halfvolle melk

150 gr suiker

5 el bloem

150ml citroensap

citroenrasp van 2 verse citroenen

1 tl bakpoeder

DSC_3329Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190°C. Meng bloem en maïzena in een kom en vervolgens de boter en de suiker erdoor, tot het een kruimelig deeg wordt.

DSC_4572Bedek een bakvorm van 22x30cm met bakpapier.

DSC_4570Verdeel de kruimeldeeg over de bodem. Druk met de bolle kant van een lepel of met de fingers overal goed aan. Zet de bakvorm met de bodem minstens een uur in de koelkast of een kwartiertje in de diepvries en vervolgens direct in de voorverwarme oven.

Maak ondertussen de vulling: meng eerst de suiker en de eieren door elkaar 2-3 minuten lang, liefst met een handmatige mixer. Zo voorkom je dat er te veel lucht in de vulling komt en breekt het een beetje uit elkaar tijdens het bakken. Voeg vervolgens de bloem, de melk, de citroenrasp en citroensap toe en blijf kloppen tot een homogene massa wordt. Haal de bodem na 10-12 minuten uit de oven en laat hem een minuut of twee (niet langer) buiten rusten. Verlaag de oventempertuur tot  170°C en giet de citroenvulling er over (terwijl hij nog heet is!)

Plaats de bakvorm terug in de oven voor nog 20-25 minuten, tot de bovenkant een beetje stevig i.DSC_4582Haal hem uit de oven en laat hem volledig afkoelen, dan pas kan je hem snijden in repen.

Zeef voor het serveren eventueel wat poedersuiker er boven.

Geniet….!

DSC_4586Kijk hoe in dit mooie how-to filmpje dit recept wordt klaar gemaakt, alleen zijn de ingrediënten wat anders dan mijn recept(slagroom ipv melk bijvoorbeeld):

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.