Citroentaart

Als er één taart bestaat die bij dit weer past….dan is het citroentaart!

De combinatie van zoet en zuur vond ik van jongs af aan verrukkelijk. Ik kan citroenen niet missen in de keuken en raak licht in paniek als ze op zijn…sowieso omdat ik mijn dag met een uitgeperste citroen met lauw water begin, en gewoon omdat ze voor een “upgrading” voor veel gerechten zorgen, of het de sap is of de rasp. Of zoals in deze taart….allebei 😉

Citroenen behoren zonder meer tot de groep superfoods! Zij zijn ontzettend rijk aan vitaminen, boven alles C en B, aan mineralen zoals calcium, ijzer, en magnesium maar ook aan fantastische bioflavonoïden en voedinsvezels. Het drinken van uitgeperste citroen met lauw water op een nuchtere maag, schijnt te helpen ongewenste stoffen uit het lichaam te drijven en stimuleert verder het immuunsysteem en de spijsvertering. 

Ik kwam veel recepten van citroentaart op het internet maar dit recept, oorspronkelijk van Heel Holland Bakt, heeft van de andere gewonnen. Ik heb het een beetje aangepast en ook in een glutenvrije versie geprobeerd. Hoe dan ook, de taart was binnen één dag op en heb ik geen kans gekregen om ervan foto’s te maken…Dan maar de volgende keer gelijk 2 bakken! En foto’s schieten.Aan de slag. Deze ingrediënten heb je nodig:

Voor de bodem: 275gr tarwe bloem; 150gr ijskoude roomboter, gezouten; 75gr poedersuiker; eigeel; een paar eetlepels koud kraanwater.

Voor de vulling: 4 grote eieren + de resterende eiwit 150ml slagroom; 3 citroenen, (fijne) rasp en sap; 200gr kristalsuiker 

Bereiding:

1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een lage pie of taartvorm in met boter.

2. Doe de droge ingrediënten voor het deeg in een kom en meng het door elkaar. Voeg de boter en het eigeel toe. Mix tot een deeg. Voeg zo nodig koud water toe totdat een egaal en soepel deeg ontstaat.

3. Leg een stuk bakpapier op het werkvlak. Haal de bodem uit de vorm en leg hem op het bakpapier. Teken met een potlood een cirkel die 5 cm groter is dan de bodem of voeg tweemaal de hoogte van de rand toe. Bestuif de bodem van de vorm met bloem.

4. Leg de deegbal midden op de bodem. Druk hem lichtjes plat en rol hem uit op de bodemplaat, tot aan de rand van de getekende cirkel.

5. Draai het deeg tijdens het uitrollen door het papier te draaien. Vouw het deeg rondom de bodemplaat voorzichtig naar binnen, zodat het op de bodem ligt.

6. Til de deegbodem van het papier en laat hem zachtjes in de rand zakken. Duw het omgevouwen deeg voorzichtig in de hoeken en tegen de wand van de vorm. Druk overhangend deeg lichtjes over de rand van de vorm. Druk eventuele scheuren in het deeg gewoon stevig dicht. Prik de bodem in met een vork, maar prik er niet doorheen. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en zet hem 30 minuten in de koelkast.

7. Leg vervolgens een papier op het deeg. Strooi blindbakvulling (zoals bonen, erwten, kikkererwten, rijst, of…een mix er van!) op het bakpapier.


8. Bak het deeg 12-13 min in de oven totdat hij een beetje stevig wordt. Haal dan de blindbakvulling weg. Snij het overtollige deeg af met een scherp me; houdt het mes onder een scherpe hoek en snijd van je af.

9. Zet de bodem weer in de oven en bak hem in nog 15 minuten goudgeel en droog. Laat hem afkoelen op een rooster terwijl je de vulling maakt. Verlaag de oventemperatuur naar 160 °C.

10. Maak nu de vulling: Breek de eieren voor de vulling in een grote kom en klop ze met een garde los. Roer de resterende ingrediënten erdoor, klop tot alles goed is gemengd en doe het dan in een kan. Schenk het in de afgekoelde deegkorst en bak de taart 30-35 minuten, tot de vulling net stevig is; het midden mag nog een beetje lobbig zijn.

11, Laat de taart even afkoelen tot het deeg stevig genoeg is, haal hem dan uit de vorm en zet hem op een serveerschaal. Serveer met verse muntblaadjes en eventueel wat bessen of bramen. 

Eet smakelijk!
bron: Heel Holland Bakt – bakboek voor thuisbakkers
 
Print Friendly, PDF & Email

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *