Citrusfruit valt niet alleen in de smaak van jong en oud maar het is ook één van de allergezondste fruitsoorten in de natuur. Dit blijkt keer op keer uit vele onderzoeken wereldwijd. Citrusfruit is op zijn best als vers sap door de intens lekkere smaak, geconcentreerd aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels en meer gunstige stoffen. Naast de beroemde vitamine C, zitten in citrusfruit ook B-vitaminen, Beta-caroteen en vit E, en de mineralen calcium, kalium en pottasium.
Dagelijks eten en drinken van citrusvruchten zorgt voor een volwaardiger voedingspatroon. Het draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten maar ook ontstekingen en verkoudheid. Citrusfruit is voor een beter welzijn en immuunsysteem. In de keuken aan de eettafel een echte verrassende verrijking!
- 250 gr speltmeel of tarwebloem
- 4 eieren
- 200 gr fijne bruine rietsuiker of 175 Maplesiroop of honing + 40gr suiker voor de citruslaagje.
- 175gr roomboter of kokosolie + 25gr voor de citruslaagje
- 2 tl bakpoeder
- 100 ml volle yoghurt/plantaardige melk/gewone melk, volle
- 4 gemiddelde sinaasappels en grapefruit (in totaal)
- sap en rasp van 1 sinaasappel
- vanille-extract
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet de taartvorm in. Beleg hem met bakpapier en vet ook het bakpapier in de vorm in met 25 gr boter. Bestrooi vervolgens de ingevette bodem met de 30 gr suiker.
- Boen de sinaasappels en de grapefruit schoon. Rasp een sinaasappelschil en snijd vervolgens de schil af van alle fruit. Pers één sinaasappel uit.
- Snij het fruit in plakken van ca. 1cm dik. Leg de plakken dicht tegen elkaar op de bodem van de vierkante bakvorm
- Zeef de meel/bloem en de bakpoeder in een grote kom.
- Klop de boter of de olie met de suiker of de honing ca. 5 minuten totdat een romig, licht mengsel ontstaat met een mixer of in een keukenmachine.
- keer de taartvorm om op een platte snijplank die groot genoeg is.
- Voeg één voor één de eieren toe tot ze helemaal opgenomen zijn. Voeg de vanille-extract, de melk of yoghurt, de sinaasappelrasp en -sap en mix nog even alles met elkaar.
- Voeg geleidelijk de gezeefde meel+bakpoeder en mix alles goed door elkaar, tot een egaal beslag. Giet het beslag in de ovenschaal en strijk het glad.
- Bak de taart 40-45 minuten, tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Haal een mes tussen de cake en de wand en laat de cake minstens 10 min. in de vorm afkoelen.
- Geniet!