Crumble met fruit, noten en zaden

DSC_0105Een Crumble (net als in het Engels genoemd crisp of a brown Betty) is een soort van een vruchtentaart maar dan zonder een bodem. Het knapperige deeg, dat gebaseerd op suiker, bloem en boter is, ligt boven een laagje fruit, meestal in de oven gebakken. Er wordt vaak havermout toegevoegd en smaakmakers zoals vanille, kaneel of zest van citrusfruit. Het fruit dat wordt gebruikt, is in het algemeen fruit dat makkelijk te bakken is, zoals appels, pruimen, abrikozen, frambozen en kersen.

CSC_0060 In het geval van „A brown Betty” ligt er nog een laagje deeg of deegkruimels onder het fruit. Er wordt verteld dat de crumble werd uitgevonden in Groot-Brittannie tijdens de WWII; het maken van gewone taarten was toen bijna of niet mogelijk, een crumble is “a piece of cake” om te maken.

DSC_0036Tijdens mijn studietijd heb ik dit heerlijk toetje gegeten bij een vriendin en ik koester nog steeds deze zoete herinnering. Haar moeder heeft het gemaakt maar noemde het geen „crumble”. …Volgens mij was ze toen helemaal nog niet bewust hoe gezond dit is! In die tijd werd vet altijd geassocieerd met dik en ziek zijn, vooral met hart-en vaatziekten. Tegenwoordig is het bekend dat vet niet zo slecht is als altijd gedacht werd. Juist suiker, vooral de eenvoudige suikers, zijn de boosdoeners voor veel chronische ziekten en kanker. Verzadigd vet, en vooral transvet, kan het Cholesterolgehalte verhogen en daardoor neemt het risico toe op hart- en vaatziekten. In de groep van onverzadigde vetten, zijn de enkelvoudige de gezondste en die zitten in de noten en zaden.

DSC_2624De noten en zaden in dit recept worden „geplakt”/ door elkaar geplakt met eiwit, en gezoet met Agavesiroop. Het fruit wordt hier niet gebakken waardoor de vitaminen uit het fruit behouden blijven. Om de boel feestelijke te maken of simpelweg lekkerder, kan je hem met gesmolten donkere chocolade serveren, amandelpasta of/en yoghurt!Image1Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 2 eiwitten
  • 100ml Agavesiroop of en dadelsiroop (ik heb een combinatie gebruikt)
  • 75 gr grof gebroken amandelen
  • 75 gr grof gebroken wal/-pecannoten
  • 75 gr hele of gebroken hazelnoten
  • 50 gr sesam
  • 300-350 gr verschillende soorten vers fruit zoals in dit geval aardbeien en blauwe bessen.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op voor 180graden.
  2. klop de eiwitten in een middelmatige kom. Voeg de siroop toe, de noten en de zaden. Roer alles door elkaar.
  3. Bekleed een vierkante ovenschaal met een velletje bakpapier. Schenk het eiwit-notenmengsel in de ovenschaal. Image2
  4. zet voor 15-20 minuten in de oven totdat het iets bruin wordt en droger. Laat afkoelen. CSC_0064  DSC_0009
  5. voor het serveren doe gewassen en eventueel gesneden zacht fruit in dessertglazen/mooie kommetjes.
  6. kruimel het afgekoelde mengsel en verdeel het boven het fruit in de kommetjes/glazen.
  7. serveer met yoghurt/amandelpasta/gesmolten pure chocolade (in dit geval voeg een klontje kokosolie of roomboter door de gesmolten chocola en nog een lepeltje Agavesiroop of dadelsiroop toe). Of als het écht moet…met vanille ijs 😉   DSC_0128

Eet smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *