Voor het recept van deze heerlijke zoete hapjes groef ik eerst even in mijn geheugen en jeugd. Zo’n 20 á 25 jaar geleden maakten en aten we ze vooral omdat ze lekker waren. In deze tijden van suiker-, gluten-, lactosevrij en alle “super foods”, komen deze koekjes weer te voorschijn in mijn hoofd en jeuken mijn handen om in de keuken aan de slag gaan!
De eerste keer heb ik ze vorige week gemaakt met dadels, noten, een beetje suiker en roomboter. Op deze manier kon ik onthouden hoe je het klaar kon maken. Dit hield ook in dat je de (ontpitte) dadels, samen met de roomboter moest laten smelten. Uiteindelijk heb ik ontdekt dat ook zonder roomboter en zelfs suiker, deze snoep lekker is. Het gedoe van smelten is ook niet nodig. Als je de koekjes nog zoeter wilt maken dan kan je Agavesiroop toevoegen, maplesyrup of honing.
Alle noten behalve pinda’s en cashew, zijn toepasselijk voor dit snoepgoed. Als de leeftijd van jouw kinderen het nog niet toelaat om hun noten te laten eten, gebruik in eerste instantie kaakjes of Digestief koekjes. De combinatie van noten en fruit, dadels in dit geval, is wel heel erg gezond: in de dadels zitten veel voedingsvezels en mineralen (vooral Calcium, Pottasium en Magnesium). Hier kan je uitgebreid lezen over de gezondheidsvoordelen van dadels. In noten zitten ook veel mineralen, in vet oplosbare vitaminen en de beste soorten vetten.
Wat heb je nodig? * 250gr Medjoul dadels, ontpit. * 200gr ongezouten notenmix zoals walnoten, amandelen en pecannoten (optie: je kunt de helft door volkorenkaakjes of pure chocolade vervangen) * rasp van 1 citroen of sinaasappel * 1/2 el kaneel (optie) * 2 el honing, Maplesiroop, Agavesiroop of helemaal geen toegevoegde suiker! * nog sesamzaadjes, gemalen kokos of cacaopoeder van goede kwaliteit om er in te rollen.
Bereiding: hak de dadels fijn met een mes of in een keukenmachine (een paar pulsen maar). Rooster de noten een paar minuten in een droge, hete pan, totdat een lichte “nootachtig” geur komt of worden ze een licht(!) bruin. Laat afkoelen. Als je koekjes toevoegt dan de koekjes grof kruimelen, of breek de chocolade in kleine stukjes (je kan hem ook laten smelten en aan het dadenmengsel toevoegen). Voeg de noten, ook hele, en de rest van de ingrediënten aan de dadels toe. Meng goed alles met met de handen (eventueel met plastic handschoenen) door elkaar totdat een plakkerig mengsel ontstaat. Maak lange “rollen” van het mengsel met behulp van keukenpapier. Rol dit nog door gemalen kokos/cacao/sesam, pak daarna in in keukenpapier of plasticfolie en laat in de diepvries stijven voor een paar uurtjes.
- * 250gr Medjoul dadels, ontpit.
- * 200gr ongezouten notenmix zoals walnoten, amandelen en pecannoten (optie: je kunt de helft door volkorenkaakjes of pure chocolade vervangen)
- * rasp van 1 citroen of sinaasappel
- * 1/2 el kaneel (optie)
- * 2 el honing, Maplesiroop, Agavesiroop of helemaal geen toegevoegde suiker!
- * nog sesamzaadjes, gemalen kokos of cacaopoeder van goede kwaliteit om er in te rollen.
- Hak de dadels fijn met een mes of in een keukenmachine (een paar pulsen maar)
- Rooster de noten een paar minuten in een droge, hete pan, totdat een lichte “nootachtig” geur komt of worden ze een licht(!) bruin. Laat afkoelen. Als je koekjes toevoegt dan de koekjes grof kruimelen, of breek de chocolade in kleine stukjes (je kan hem ook laten smelten en aan het dadenmengsel toevoegen).
- Voeg de noten, ook hele, en de rest van de ingrediënten aan de dadels toe.
- Meng goed alles met met de handen (eventueel met plastic handschoenen) door elkaar totdat een plakkerig mengsel ontstaat.
- Maak lange “rollen” van het mengsel met behulp van keukenpapier.
- Rol dit nog door gemalen kokos/cacao/sesam, pak daarna in in keukenpapier of plasticfolie en laat in de diepvries stijven voor een paar uurtjes.
- Laat de rollen even ontooien voordat je ze in dunne plakjes, van ongeveer 1cm snijdt.
- Gebruikt daardoor een goed, scherp mes.
- Deze “koekjes” zijn tot twee weken houdbaar in de koelkast, als ze niet binnen twee dagen op zijn 😉
Leuk recept! Groetjes Julie
Dankjewel Julie 😉
Groetjes, Naomi
Wat een super lekkere koekjes! Heel erg bedankt voor het recept!:)
Wat leuk om te horen Sandra, bedankt! Graag gedaan en eerlijk gezegd heb ik zelf deze lang niet gemaakt, dankzij jouw reactie ga ik ze morgen maken 😉
Groetjes, Naomi
Lekkere rolletjes!! Ik heb ze zo puur mogelijk gehouden met alleen noten en dadels en een beetje kaneel en kokos. Iedereen vindt ze heerlijk, Dank je wel!!
Linda
Wat leuk om te horen Linda (sorry, zie jouw reactie nu pas..)! Het lijkt me zeker ook heerlijk, met maar dadels noten en wat natuurlijke toevoegingen. Zou zelf de volgende keer zo maken. Jij ook bedankt!
Groetjes, Naomi