- 150gr volkoren meel
- 100gr tarwebloem of amandelmeel
- 100gr zachte roomboter of kokosolie
- 2 el kokosblosem suiker, Agavesiroop of gewone suiker
- 7gr (een half zakje) bakpoeder
- 1 tl vanille extract
- snufje zout
- 1 ei
- 100-150ml koud water
Voor de vulling:
- 200gr Medjoul dadels, ontpit
- 2 el dadelstroop of honing
- 100gr walnoten, in grove stukjes
- 3 el sesampasta („tahin”)
- 1/4-1/2 tl kaneel
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng eerst de boter of kokosolie met de suiker of agavesiroop. Voeg de rest van de ingrediënten beetje bij beetje toe terwijl de keukenmachine aan is. Doe dit net zo lang tot er een samenhangende deeg ontstaat.
- Kneed zo kort mogelijk nog even met de handen. Rol vervolgens het deeg tot 2 rechthoekige lappen met een dikte van 3 tot 4mm. Gebruik wat bloem als het deeg plakt aan de werkplank.*
- Leg de platte deegrollen bedekt met plasticfolie, voor minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
- Maak ondertussen de vulling: doe de dadels in de keukenmachine. Voeg de dadelstroop, de tahin en het kaneel toe en mix het geheel voor een paar seconden totdat er geen grote stukken dadels overblijven. Een andere manier is de dadels eerst in een met een passende vergiet of in de magnetron doen en laten stomen. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zo worden ze zacht en makkelijker om mee te werken.
- Haal de deeglappen uit de koelkast en leg ze op een werktafel, bestrooid met een beetje bloem. Smeer het dadelmengsel op de deeglappen. Bestrooi met stukjes noot en rol ze dicht.
- Markeer met een mes streepjes om de rol in gelijke stukken te verdelen.
- Leg vervolgens de deegrollen op een bakplaat met of zonder bakpapier. Plaats de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven voor 30 tot 35 minuten totdat ze lichtbruin worden. Bestrooi als ze nog warm zijn eventueel met poedersuiker
De gebakken of ongebakken koekjes kan je ook invriezen. De ongebakken koekjes kan je tot 4 weken invriezen. Na het ontdooien bak je ze gewoon in de oven.
Waarom zijn dadels zo gezond?? klik hier en lees er meer over.