Een hele geroosterde bloemkool uit de oven

Dit recept van de beroemde chefkok Eyal Shani uit Israel is een van zijn meest bekende recepten. Al gauw wordt een hele bloemkool geassocieerd met Shani. En niet voor niets, het is een eenvoudig maar een heerlijk recept, van een van de aller gezondste groenten.

Bloemkool is een goede leverancier van vitamine en mineralen, vooral vit B zoals B6 en B11, vit C en vit k. En dan mineralen, vooral Magnesium en Clacium. De meeste Calcium zit overigens in de groene bladeren… Verder zit in bloemkool Glucorafanine. Een ontstekingsremmer die hart- en vaatziekten en darmontstekingen kan voorkomen

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 1 Schone en gewassen bloemkool, met blad en al.
  • 1-2 el olie
  • Zout en peper

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Beleg een grote bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd indien nodig de stronk recht alleen zodat da de bloemkool stabiel op een plat kan staan. De blaadjes mogen aan blijven zitten; ze zijn ook eetbaar en…gezond;-)
  3. Kook de hele bloemkool met de stronk omhoog 10-12 minuten voor in ruim water met een volle eetlepel zout. Hoe groter de bloemkool is hoe meer kook (én bak-)tijd hij nodig heeft. Het is belangrijk om niet te weinig zout toe te voegen. 
  4. Spoel niet af maar laat even uitlekken.
  5. Wrijf de bloemkool in met 1-2 el olijfolie, bestrooi hem nog met zout en peper.

7. Leg de bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat. en bak hem in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten. 

8. De bloemkool is klaar als de korst goudbruin met wat zwart plekjes en een scherp mesje met gemak door de gare bloemkool prikt.

Eet smakelijk!

*Heerlijk met tahinsaus*

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.