Drie eierrecepten heb ik dit jaar in aanbieding! Het eerste is een snelle Frittata, met groenten die jij thuis hebt als “restjes” van gisteren, of nog ongekookt en zoekend naar hun “lot”.
De andere twee recepten zijn van een heerlijke gerookte zalm- of tonijnpaté, geserveerd in dit geval op kleine pannenkoekjes / poffertjes (zie hier recept voor Glutenvrije pannenkoek) en van de een klassieke, toch altijd heerlijke eiersalade.
We gaan gauw aan de slag aangezien het al Paasweekend is 😉
1. Ingrediënten voor de Frittata*:
- 1 kleine ui of 1 sjalotje, in kleine stukjes of in dunne ringen gesneden
- 1/2 kleine pompoen of 1 zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden
- 1/4 bloemkool, gekookt of rauw, in kleine roosjes gebroken
- 4 eieren
- verse kruiden zoals tijm, rozemarijn of peterselie, fijn gesneden
- 75 gr feta kaas of geitenkaas, verkruimeld
- 1/4 tl kurkuma
- zout en peper naar smaak
- 2 el olijfolie of 1 el kokosolie om te bakken
- Verhit de olie in een koekenpan of een pan die voor de oven geschikt is.
- Verlaag het vuurtje tot een matig vuur en bak de uiringen/stukjes een paar minuten totdat ze glazig beginnen te worden. Laat de uiringen niet bruin worden.
- Voeg de rauwe groente toe aan de pan (de bataatblokjes en de roosjes bloemkool, indien niet gekookt) en bak mee nog 5 tot 6 minuten.
- Klop de eieren met de geitenkaas/fetakaas, de kruiden, het zout en de peper.
- Schenk het eiermengsel op de groente. Laat dit zachtjes nog circa 10 minuten koken met de deksel op de pan op een laag vuurtje.
Serveer met een groentesalade.
2. Ingrediënten voor de zalm- of tonijnpaté:
- 125gr gerookte zalm of tonijn uit blik
- 1tl zachte roomboter
- 2tl zure room, crème Fraiche of mayonaise
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1½ geraspte mierikswortel
- 3tl gehakte dragon
- Hak de zalm grof of laat de tonijn uit lekken en prak hem met een vork.
- Doe de vis, ui, mierikswortel, room/crème fraîche, zout en peper in een keukenmachine en maal er een glad mengsel van.
- Voeg dragon toe en meng tot de paté net gemengd is.
- Maak de pannenkoeken: zeef het bakmeel met een mespunt zout in een kom. Roer het bieslook erdoor en maak en kuiltje in het midden. Klopt geleidelijk de eidooier erdoor en genoeg melk om een glad beslag zonder klontjes te maken dat zo dik is als dikke room.
- Zet dit 15 minuten apart en vet een pan met anti-aanbaklaag in. Maak pannenkoekjes van 1 tl beslag; keer ze als er bubbels op het oppervlak ontstaan en laat de andere kant bruin worden.
- Laat ze afkoelen op een rooster. Herhaal tot het beslag op is.
- Schep het paté op elk pannenkoekje en garneer het met een partje komkommer.
3. Ingrediënten voor de eiersalade:
- 6 eieren
- fijn gehakte verse of gedroogde bieslook
- 1 augurk, in kleine stukjes gesneden
- 2 eetlepels volle yoghurt / Griekse yoghurt of mayonaise op basis van olijfolie
- 1 theelepel grove mosterd
- zout, gemalen peper en paprikapoeder naar smaak
- Doe de eieren in een pannetje kokend water en kook ze hard 7-8 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze.
- Haal de eieren twee keer door de eiersnijder door (horizontaal en verticaal zodat zeer fijne stukjes overblijven).
- Doe alle ingrediënten in een middelgrote kom en mix ze voorzichtig door elkaar.
- Heerlijk op een toastje of geroosterd brood.
Fijne Paasdagen en eet smakelijk!
* Als je de frittata in de oven wilt bakken, verwarm eerst de oven op 200 graden. Vervolgens volg je de bereidingfases 1 t/m 4. Je schenkt dan het eiermengsel op de groente en plaatst de pan in de oven voor 20 minuten, totdat de frittata een beetje bruin begint te worden. Je kunt in dit geval in plaats van een pan een quicheschaal of een andere ovenschaal gebruiken.
Nomnomnom… Ziet er weer heeeeerlijk uit Naomi!! 🙂
Gezellig weekend!!
Liefs, Nancy x
Dankjewel lieve Nancy! ook jij leuk verjaardag + paasweekend 😉
Groetjes, Naomi