De Christelijke Kopten in Egypte zijn eigenlijk de eerste die in de eerste eeuw de falafel ontwikkeld hebben. Falafel is tot op heden populair in Egypte, hier wordt dit gerecht van tuinbonen gemaakt. De Falafel met kikkererwten is echter uit Syrië en Libanon gebracht, in eerste instantie naar Oost Jeruzalem. In de jaren 50’ van de vorige eeuw hebben de Jemenitische immigranten Falafel aan hun Joodse landgenoten geïntroduceerd. Sindsdien zijn Falafeltentjes niet weg te denken uit elk stad in Israël. Falafel is zonder meer hèt nationale gerecht van Israel geworden met als authentieke eigen ontwikkeling dat de balletjes in pitabroodjes geserveerd wordenen met verschillende salades, tahinsaus en/of humus. Ook in Europa is Falafel tegenwoordig populair. De Turkse en Libanese immigranten hebben de Falafel naar Europe gebracht. In Berlijn is Falafel bijvoorbeeld het populairste fastfood gerecht na de Döner kebab, worstjes en pizza.
Falafel is een gezond vegetarisch gerecht, rijk aan mineralen en voedingsvezels. De combinatie van het brood en de kikkererwten (granen en peulvruchten) levert alle aminozuren waardoor dit gerecht een waardige vleesvervanger is.
Ingrediënten (voor ca 10 balletjes)
- 125gr gedroogde kikkererwten
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 kleine ui of gemiddeld sjalotje, gepelden gesnipperd
- 1 el gehakte blaadjes uit verse peterselie en koriander
- 1 1/2 el sesamzaadjes
- 1 tl zout en witte peper of helemaal geen peper
- 1/2 tl gemalen koriander of paprikapoeder en
- 1 tl gemalen komijn (komijn is hier een onmisbaar ingrediënt)
- 1/2 tl bakpoeder
- 2 el kikkererwtenmeel of speltmeel
- olie, voldoende om de balletjes te bakken, liefst olijfolie
- 2 middelmatige zoete aardappels, in dikke frites gesneden (met schil)
Bereiding
- Week de kikkererwten de hele nacht in water, in ieder geval minstens 6 uur. Spoel voor het bereiden van de Falafelballetjes het weekwater weg.Gooi donkere kikkererwten of steentjes weg.
- Doe vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine op de kikkererwten na.
- Voeg de kikkererwten toe en maal het geheel tot een dikke pasta met nog stukjes erin. Eventueel kunt u de peterselie en de koriander als laatst toevoegen waardoor ze zo min mogelijk worden gemalen*
- Maak vervolgens balletjes er van ter grootte van 2-3 cm, met natte handen of met 2 eetlepels. Als het beslag te droog is, voeg wat vocht toe; als het te nat is, voeg dan wat bloem toe.
- Doe de olie in een koekenpan, laat het goed heet worden maar niet kokend (anders worden de balletjes hard en zwart).
- Bak telkens 5-6 balletjes totdat ze licht/goudbruin zijn, ongeveer 5 minuten en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- De zoete aardappelfriet kan je in dezelfde pan als de falafel bakken, of in een voorverwarmde oven (230 °C). Verdeel ze op een met bakpapapier bekleede bakplaat. Besprenkel wat olijfolie zodat en bak de frits ca. 30 min totdat ze net gaar worden. Als je langer wacht worden ze te zacht en minder lekker.
Succestips:
- gebruik geen gekookte kikkererwten of uit blik, alleen gedroogde.
- ververs weekwater indien het troebel eruit ziet en haal vuile en donkere erwten er uit
- je weet dat de massa klaar is om gefrituurd te worden als je een klein hoopje in jouw hand neemt, als die niet uit elkaar valt, is hij klaar. Zo nee, puls de keukenmachine nog een paar seconden.
- frituur de balletjes Falafel in voldoende hete olie (170-180 graden).
- Zwarte peper past niet in de smaak van de falafelballetjes. Gebruikt wat witte peper of helemaal geen peper.
- ook al houd je niet van koriander, voeg hem altijd toe aan de falafel. Net als de gemalen komijn geeft hij de authentieke smaak van falafel en zorgt hij, samen met peterselie, voor een lichte kleur van de balletjes.
* Het gemalen mengsel kan je tot 2 dagen in de koelkast bewaren en dan balletjes van draaien en frituren. Falafel die gebakken/gefrituurd is, moet je binnen een half uurtje eten.
Nog een heerlijk recept uit het boek “Gezonde wereldgerechten“!