Falafel wordt over het algemeen met verse salade(s), een dressing van sesampasta (“tahin”) en met pitabroodjes geserveerd. De falafel komt oorspronkelijk uit Egypte; daar werd het eerst van tuinbonen gemaakt. Deze groene bonen behoren tot de oudste cultuurgewassen en al sinds 6000 voor Christus in het Middellandse Zeegebied geteeld. In Egypte at men de bonenballetjes in plaats van vlees, in de tijden dat vlees duur was. De combinatie van peulvruchten (kikkererwten in dit geval) en granen (brood) levert een compleet eiwit op. Het bevat daarom alle essentiële aminozuren net als dierlijke producten. Falafel viel in der loop der tijd ook in de smaak van andere landen van het Midden-Oosten, zoals Libanon en Israel.
Gek is het, maar zelf eet ik Falafel alleen als ik in Nederland ben. Dan mis ik ze zo erg… Hier heb ik ook voor het eerst Falafel leren klaarmaken. Gelukkig was het helemaal niet ingewikkeld zoals ik altijd dacht!
Eerst de ingrediënten. Let echt op dat je gedroogde kikkererwten gebruikt, en niet zoals ik in de eerste keer heb gedaan, gekookte uit blik. Dan verdwijnen de mooie balletjes in de olie, en oh oh oh wat een frustratie en zonde van het werk. Verder het zuiveringszout: dit is echter “sodapoeder” maar niet hetgeen dat je in de supermarkt bij de schoonmaakmiddelen koopt. Je kunt het bij de drogist halen of bij een Turkse winkel. 2 tl Bakpoeder ipv 1 tl zuiveringszout en 1 tl bakpoeder kan ook, dan worden de balletjes iets harder.
De ingrediënten op een rijtje:
500 gr geweekte kikkererwten (van 250gr gedroogde)
2 teentjes knoflook
1 kleine ui of middelgroot sjalotje, gepeld
wat takjes peterselie en coriander
2 el sesamzaadjes
1 tl zout
1 tl gemalen koriander of paprikapoeder en 1 theelepel gemalen komijn (komijn is hier een onmisbaar ingredient)
1 tl zuiveringszout (baksoda)
1 tl bakpoeder
3 el kikkererwtenmeel of gewone meel/bloem
olie, voldoende om de balletjes te bakken, liefst olijfolie
Bereiding: week de kikkererwten de hele nacht in water, minstens 8 uur. Spoel voor het bereiden van de Falafelballetjes het weekwater weg. Snipper het sjalotje of de ui fijn. Pers de knoflook uit. Hak/Snijd de peterselie en de koriander fijn. Doe vervolgens alle ingrediënten op het zuiveringszout na in een keukenmachine: de kikkererwten met de sjalotje of de ui, de knoflook, de specerijen en de verse kruiden.
Maal het geheel tot een dikke pasta met nog stukjes erin (dus niet heel fijn malen, belangrijk!). Eventueel kunt u de peterselie en de koriander als laatste toevoegen en waardoor ze zo min mogelijk worden malen. Het zuiveringszout voeg je pas toe als het een pasta wordt, en dan roer je even met een vork.
Maak er vervolgens balletjes van, ter grootte van 2-3 cm, met natte handen of met 2 eetlepels. Als het beslag te droog is, voeg wat vocht toe; als het te nat is, voeg dan wat bloem toe. Doe de olijfolie in een koekenpan, laat het goed heet worden maar niet kokend (anders worden de balletjes hard en zwart).
Bak ze totdat ze licht/goudbruin zijn, ongeveer 5 minuten. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.
- 500 gr geweekte kikkererwten (van 250gr gedroogde)
- 2 teentjes knoflook
- 1 kleine ui of gemiddelde sjalotje, gepeld
- Verse takken peterselie en coriander
- 2 el sesamzaadjes
- 1 tl zout
- 1 tl gemalen koriander of paprikapoeder en 1 theelepel gemalen komijn (komijn is hier een onmisbaar ingredient)
- 1 tl zuiveringszout (baksoda)
- 1 tl bakpoeder
- 3 el kikkererwtenmeel voor de Glutenvrije versie of gewone meel/bloem
- olie, voldoende om de balletjes te bakken, liefst olijfolie
- Week de kikkererwten de hele nacht in water. Spoel voor het bereiden van de Falafelballetjes het weekwater weg.
- Snipper het sjalotje of de ui fijn. Pers de knoflook uit. Hak/Snijd de peterselie en de koriander fijn.
- Doe vervolgens alle ingrediënten op het zuiveringszout na in een keukenmachine: de kikkererwten met de sjalotje of de ui, de knoflook, de specerijen en de verse kruiden.
- Maal het geheel tot een dikke pasta met nog stukjes erin. Eventueel kunt u de peterselie en de koriander als laatst toevoegen en waardoor ze zo min mogelijk worden malen.
- Het zuiveringszout voeg je pas als het een pasta wordt, en dan roer je even met een vork.
- Maak vervolgens balletjes er van ter grootte van 2-3 cm, met natte handen of met 2 eetlepels. Als het beslag te droog is, voeg wat vocht toe; als het te nat is, voeg dan wat bloem toe.
- Doe de olie in een koekenpan, laat het goed heet worden maar niet kokend (anders worden de balletjes hard en zwart).
- Bak ze totdat ze licht/goudbruin zijn, ongeveer 5 minuten en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- * Het gemalen mengsel kan je tot 2 dagen in de koelkast bewaren en dan balletjes van draaien en frituren. Falafel die gebakken/gefrituurd is, moet je binnen een half uurtje eten.
- * Als het weekwater troebel wordt, giet de erwten dan af en doe er schoon water bij.
- * Lekker met verdunde tahin(sesam)pasta, gekruid met citroensap, zout, peper en uitgeperste knoflookteen.
Eet smakelijk!
Ziet er lekker uit, prachtige foto’s! kan ik ook zonnebloemolie gebruiken in plaats van olijfolie?
Groetjes, Judith
Dankjewel Judith!
Je kan zeker een andere soort olie gebruiken om te bakken alleen olijfolie bevat de meeste enkelvoudig verzuren, vandaar dat hij de beste is om (kort) te bakken.
Groetjes, Naomi
Hi Naomi,
Die zien er lekker uit!!
Het is er bij mij nog niet van gekomen om falafelballetjes op m’n blog te plaatsen. Misschien dat je het wel herkent: heel veel ideeen maar veel te weinig tijd, haha! Ik ga snel even verder op je blog kijken. Groetjes, Ellen
Dankjewel Ellen! en ik herken het heeel goed, van die honderd ideeën…
Overigens wat hebben de foto’s op jouw site prachtige, bijzondere kleuren. En de recepten lijken allemaal gezond en lekker, spreekt heel erg aan! Als ik met niet vergis geen vleesgerechten? eet je ook vegetarisch?
Groetjes, Naomi
Vandaag gemaakt en gegeten,heerlijk! En ook nog makkelijk om klaar te maken.
Wat leuk Lyda. Een gezond vegetarisch hapje is het dat als maaltijd kan dienen. En nog gezond ook!
Groetjes, Naomi
Ik had gisteren falafel balletjes opgewarmd in de over (klaargemaakt gekocht in de winkel)
Ik heb er echter een paar over, kan ik deze straks opnieuw opwarmen?
Hoi Linda,
Je kan ze zeker opwarmen alleen worden ze niet knapperig meer, hetzelfde geldt ook voor zelfgemaakte balletjes. Deze kan je invriezen, ook het mengsel.
Eet smakelijk!
Hartelijke groet,
Naomi