Flensjes met mascarpone en zomerfruit

De eerste keer dat ik een flensjes recept tegenkwam was in het schattige boekje “Bij mij aan tafel – in Groningen”. Dit boek kreeg ik als cadeau van Bart Meijer, die zelf in Groningen woont. Bart is een leuke en bijzondere man die ik op een leuke een bijzondere manier leerde kennen. Hij heeft namelijk op een recept van mij hier gereageerd. Hij vertelde niet alleen dat het recept hem lekker lijkt, ook maakte hij mij op een attente manier bewust van een taalfout die ik in de beschrijving maakte. Moi, een taalfout…??? Nou ja, dit gebeurt toch nog best vaak na hier nu 18 jaar te hebben gewoond. Ik was heel erg blij met zijn commentaar en heb de tekst uiteraard gecorrigeerd. Sindsdien zijn we elkaar op regelmatige basis gezellig aan het mailen en krijg ik van Bart vaker correcties van teksten op mijn blog. Ik ben Bart heel dankbaar voor al zijn (taal)hulp en vind dit zeker niet vanzelfsprekend. Heel blij met ons gezellige contact!

Het boekje Bij mij aan tafel laat Groningen door de ogen van 49 enthousiaste kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 zien. De kinderen mochten hun lievelingsrecept kiezen, een favoriete plek in de stad én voor een speciaal iemand dit in een smakelijk gedicht verpakken.

Flensjes wil ik maken, voor mijn lieve moeder, omdat zij er altijd voor mij is. Flensjes wil ik maken in de natuur. De leeuw onder mijn tafel eet alles op. Flensjes wil ik maken voor mijn liefste moeder van de wereld”.

(Jasmijn Palmier, 9 jaar, Groningen)

Omdat Moederdag voor de deur staat, kies ik uit het boek het gedichtje van de 9 jarige Jasmijn en haar flensjesrecept. Ik heb dit aangepast en geüpgraded naar een nog feestelijker gerecht. Perfect voor Moederdag: kleurig, lekker en niet ongezond! Helaas kan ik mijn eigen ima (nog) niet hiermee verwennen, aangezien ik haar door de Corona en de afstand tussen ons, zij woont in Israël, al bijna 2 jaar niet zag. Gelukkig heb ik andere “ima’s” en leuke mensen in mijn buurt die zich willen opofferen en proefkonijnen worden voor dit gerecht en ook andere gerechten.  

Ingrediënten (voor 8-9 flensjes): 

 • 250 g bloem, gezeefd
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • 500 ml halfvolle melk
 • 1 tl suiker

voor de vulling:

 • 250 gr mascarpone 
 • sap van een halve citroen 
 • zakje vanillesuiker 
 • 1 el suiker/poedersuiker
 • vers zomervruchten zoals aardbeien, blauwe bessen en aalbessen 

Bereiding:

 1. Doe de bloem met het zout en de suiker in een kom en maak in het midden een kuiltje. Breek de eieren in het kuiltje en schenk de helft van de melk bij. Roer goed om klontjes te voorkomen.  Schenk de rest van de melk erbij en roer deze door het beslag. 
 2. Verhit een klontje roomboter of een beetje olie in een klein pannetje. Voeg zodra de pan goed heet is een lepel beslag toe. Kook op middelhoog vuur ongeveer 1-2 minuten totdat de randen van het flensje bruin en krokant worden. Draai het flensje voorzichtig in één keer om en bak nog 1 minuut. Herhaal dit met de rest van het beslag. Let er op dat de flensjes niet te dik zijn en bak ze niet te bruin. Ze horen dun te zijn en licht  van kleur.
 3. Leg ze apart of bewaar ze in de koelkast met folie erover, als je ze niet gelijk gaat eten. 
 4. Meng de mascarpone met de vanille suiker, de (poeder)suiker en het citroensap. Bestrijk de flensjes met de mascarpone en vouw ze dubbel of rol ze op. Serveer ze met het fruit. Je kan ook meer investeren en van de bessen een saus maken en op de flensjes te schenken, zie hier hoe jij het doet.
Flensjes zijn net als crêpes, hele dunne pannenkoeken, die je kort moet bakken totdat ze licht bruin worden en een beetje knapperig. Lees hier meer tips voor de aller beste flensjes.

Eet smakelijk en een fijne Moederdag!

Print Friendly, PDF & Email

4 Reacties

 1. Hoi Naomi,

  Wat een leuke post weer van je en het recept lijkt mij heerlijk.

  Ik wens alle moeders een fijne moederdag!

  Groetjes,
  Wilco

  1. Hoi Wilco,

   Hartelijk dank voor jouw leuke reactie!
   Dacht dat ik nu vast een reactie met een correctie zou krijgen…
   Schijnt een leuk begin te zijn voor nieuwe en leuke contacten 😉

   Fijne Moederdag ook voor jou gewenst,
   groetjes!
   Naomi

 2. Dag Naomi, wat lief dat u het recept van Jasmijn hebt gekozen uit het boekje Bij Mij Aan Tafel.
  Helaas is mijn lieve kleindochter Jasmijn in 2017 overleden.
  Daarom vind ik het zo fijn om iets wat ze heeft nagelaten terug te krijgen in deze vorm van waardering voor een meisje van 9 jaar.
  Heel veel dank en hartelijke groeten van de oma van Jasmijn.

  1. Hallo Bea,
   Wat een bijzonder en ontroerend bericht van jou zeg. Ik wist dit uiteraard niet, en vond het verhaal en gedicht van Jasmijn een van de mooiste, in combinatie met het recept uiteraard, dus vandaar ervoor gekozen. Vreselijk wat jullie meegemaakt hebben, kan niet erger om je (klein)kind kwijt te raken. Ik leef met jullie mee.
   Ook bijzonder dat je dit recept gevonden hebt??
   Hartelijke groet een een gezond, goed nieuw jaar gewenst.

   Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.