De ingrediënten van deze heerlijke balletjes bevatten opvallend veel mineralen. Vooral zitten er veel kalium, ijzer en calcium in. Er zitten ook veel voedingsvezels en vitaminen in, zoals B-complex en foliumzuur.
Abrikozen en amandelen zijn de rijkste voedingsmiddelen met kalium (abrikozen bevatten1,400 mg en amandelen 850 mg). Kalium is nodig voor het reguleren van de bloeddruk en de vochtbalans in het lichaam. Natrium verhoogt en kalium verlaagt de bloeddruk. Kalium draagt bij aan een goed hartritme en een goede werking van de spieren en het zenuwstelsel. Abrikozen en amandelen zijn verder hartstikke rijk aan voedingsvezels. Voor 100 gr gedroogde abrikozen zijn dit 8,5 gr en voor amandelen 10,4 gr. Hiermee overtreffen ze volkorenbrood met 6,4 gr en havermout met 7,5gr, waarvan we weten dat ze veel voedingsvezels hebben.
* amandelen 100gr * noten 100gr * rozijnen 50gr (of 2 dadels) * abrikozen 150 * 25gr roomboter of 2 el kokosolie, op kamertemperatuur * pure chocolade 50gr * snuifje zout * 1 el honing / Mapelsiroop
Bereiding: Voeg de amandelen en de noten in een keukenmachine toe en maal ze tot grove stukjes. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en maal ze tot een fijne massa waar je toch nog de stukjes noot en fruit ziet en kan proeven.
Neem van het mengsel een portie met een lepel en vorm er een mooi bolletje van, met een doorsnee van ca. 2,5 cm. Rol de balletjes vervolgens door cacaopoeder of iets anders naar wenst zoals gemalen kokos of gemalen nootjes. Laat een paar uurtjes in de koelkast of de diepvries opstijven.
- • 100gr amandelen
- • 100gr noten
- • 50gr rozijnen (of 2 dadels)
- • 150gr gedroogde abrikozen
- • 25gr roomboter of 2 el kokosolie, op kamerstemperatuur
- • 50gr pure chocolade
- • snuifje zout
- • 1 el honing / Maypelsiroop
- Voeg de amandelen en de noten in een keukenmachine toe en maal ze tot grove stukjes. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en maal ze tot een fijne massa waar je toch nog de stukjes noot en fruit ziet en kan proeven.
- Neem van het mengsel een portie met een lepel en vorm er een mooi bolletje van, met een doorsnee van ca. 2,5 cm. Rol de balletjes vervolgens door cacaopoeder of iets anders naar wenst zoals gemalen kokos of gemalen nootjes.
- Laat een paar uurtjes in de koelkast of de diepvries opstijven.