Geroosterde peren met vanille, noten en cacao nibs

DSC_1769 

Eindelijk een lekker verantwoord dessert gemaakt met een combinatie waar ik al lang naar verlangde: zachte gestoofde peren, echte vanillestokjes*, kaneel, notenstukjes en cacaonibs. Om dit met ijs of met yoghurt te serveren laat ik helemaal aan jou, we weten heel erg goed wat de gezonde variatie is, en wat de allerlekkerste ;-).

Niemand heeft in ieder geval geklaagd thuis toen ze de warme peren met Griekse yoghurt hebben gekregen, of zonder. Lekkur, waren de reacties zelfs van onze 6-jarige Nathan.

Image1DSC_1801   En dit heb je nodig: 

* 3 stevige peren (Conférence of Doyenné), door midden gesneden, klokhuis verwijderd * 70 gr roomboter * 100 gr gr honing/maplesyrup * 1 vanillestokje * 1/2 tl kaneel van goede kwaliteit * 1 el cacao nibs * 70 gr walnoten of hazelnoten, grof gebroken.

Vanille-ijs of Griekse yoghurt om mee te serveren.

DSC_1812DSC_1744Zo maak je het: 

Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de roomboter samen met de honing of de maplesyrup. Dit kan je in een kleine pan doen of in de magnetron. In de magnetron duurt het sneller en moet je dan opletten dat de boter niet verbrandt.  Snijd de vanillestokje op een schone plank in twee en schraap de inhoud (minuscule zaadjes) met de botte kant van een mes. Voeg de zaadjes en kaneel toe aan het botermengsel.

Leg de peren in een middelmatige ovenschaal naast elkaar. Giet of smeer het botermengsel er bovenop.

Image

Leg de stokjes vanille tussen de peren. Dek de ovenschaal met aluminiumfolie. Schuif hem in het midden van de voorverwarmde oven voor 20 min en keer de peren vervolgens om. Gebruik een grote eetlepel om het vocht om de 10 minuten te verdelen over de peren. 

Bak nog 20 min, (haal de laatste 10 min het folie weg). Als je donkerdere peren wilt zet je de oven op grillfunctie de laatste 10min.

DSC_1714DSC_1734 Serveer met Griekse yoghurt of vanille-ijs, bestrooi met cacao nibs en noostukjes.

DSC_1634 

* Wat zijn vanillestokjes en hoe gebruik je ze? Vanillestokjes zijn gefermenteerde vanillepeulen. Met vanillestokken versterk je de smaak van suikerhoudende producten. Het is niet alleen gezonder maar je merkt het ook in de smaak en de geur van het gerecht, als je een vanillestokje gebruikt of zelf vanille extract maakt. Vanille stokjes zijn heel goed te combineren met fruit en melkproducten zoals yoghurt en ijs, maar ook met andere kruiden zoals kaneel en kruidnagel.

Hoe gebruik je hem? Een vanillestokje hoort niet te droog aan te voelen. Het mag het liefst een beetje vochtig en buigbaar zijn. Om te snijden hou je het uiteinde van het gehalveerde stokje als een handvat en trek je vervolgens met de botte kant van een mes de inhoud er uit. 

Je bewaard vanillestokjes koel, droog en afgesloten.

Geroosterde peren met vanille, noten en cacao nibs
Serves 6
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
50 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
50 min
Ingrediënten
  1. 3 stevige peren (Conférence of Doyenné), door midden gesneden, klokhuis verwijderd
  2. 70 gr roomboter
  3. 100 gr gr honing/maplesyrup
  4. 1 vanillestokje
  5. 1/2 tl kaneel van goede kwaliteit
  6. 1 el cacao nibs
  7. 70 gr walnoten of hazelnoten, grof gebroken
  8. Vanille-ijs of Griekse yoghurt om mee te serveren
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Smelt de roomboter samen met de honing of de maplesyrup. Dit kan je in een kleine pan doen of in de magnetron. In de magnetron duurt het sneller en moet je dan opletten dat de boter niet verbrandt.
  3. Snijd de vanillestokje op een schone plank in twee en schraap de inhoud (minuscule zaadjes) met de botte kant van een mes. Voeg de zaadjes en kaneel toe aan het botermengsel.
  4. Leg de peren in een middelmatige ovenschaal naast elkaar. Giet of smeer het botermengsel er bovenop. Leg de stokjes vanille tussen de peren. Dek de ovenschaal met aluminiumfolie.
  5. Schuif hem in het midden van de voorverwarmde oven voor 20 min en keer de peren vervolgens om. Gebruik een grote eetlepel om het vocht om de 10 minuten te verdelen over de peren.
  6. Bak nog 20 min, (haal de laatste 10 min het folie weg). Als je donkerdere peren wilt zet je de oven op grillfunctie de laatste 10min.
Notities
  1. Serveer met Griekse yoghurt of vanille-ijs, bestrooi met cacao nibs en jouw lievelingsnoten!
Adapted from Salted kitchen roasted pears
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_1788 Geniet!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

2 thoughts to “Geroosterde peren met vanille, noten en cacao nibs”

  1. mmmm ga ik zeker proberen!
    Ook erg lekker: zelf vanillesuiker maken.
    Het geraspte vanillestokje met de rasp in een goed afgesloten potje bij suiker voegen. Na een week heb je heerlijke vanillesuiker die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken.

    1. Wat leuk om te horen Lyda! is ook niet moeilijk, lekker en indrukwekkend 😉 Zelf vanillesuiker maken: ga IK zeker proberen. Het moet volgens mij ook lukken met de gezondere suikersoorten zoals palmsuiker en bruine rietsuiker. Dat zou geweldig zijn, bedankt Lyda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *