Eindelijk een lekker verantwoord dessert gemaakt met een combinatie waar ik al lang naar verlangde: zachte gestoofde peren, echte vanillestokjes*, kaneel, notenstukjes en cacaonibs. Of je dit met ijs of yoghurt wilt serveren, dat laat ik helemaal aan jou, we weten heel erg goed wat de gezonde variatie is, en wat de allerlekkerste 🙂
Niemand heeft in ieder geval geklaagd thuis toen ze de warme peren met Griekse yoghurt hebben gekregen, of zonder. Lekkur, waren de reacties zelfs van onze 6-jarige Nathan.
* 3 stevige peren (Conférence of Doyenné), door midden gesneden, klokhuis verwijderd * 70 gr roomboter * 100 gr gr honing/maplesyrup * 1 vanillestokje * 1/2 tl kaneel van goede kwaliteit * 1 el cacao nibs * 70 gr walnoten of hazelnoten, grof gebroken.
Vanille-ijs of Griekse yoghurt om mee te serveren.
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200°C. Smelt de roomboter samen met de honing of de maplesyrup. Dit kan je in een kleine pan doen of in de magnetron. In de magnetron duurt het niet zo lang, maar moet je dan opletten dat de boter niet verbrandt. Snijd het vanillestokje op een schone plank in de lengte in tweeën en schraap de inhoud (minuscule zaadjes) met de botte kant van een mes eruit. Voeg de zaadjes en het kaneel toe aan het botermengsel.
Leg de peren in een middelgrote ovenschaal naast elkaar. Giet of smeer het botermengsel er bovenop.
Leg de stokjes vanille tussen de peren. Dek de ovenschaal met aluminiumfolie. Schuif hem in het midden van de voorverwarmde oven voor 20 min en keer de peren vervolgens om. Gebruik een grote eetlepel om het vocht iedere de 10 minuten te verdelen over de peren.
Bak nog 20 min, (haal de laatste 10 min het folie weg). Als je donkerdere peren wilt zet je de oven op grillfunctie de laatste 10min.
Serveer met Griekse yoghurt of vanille-ijs, bestrooi met cacao nibs en nootstukjes.
Wat zijn vanillestokjes en hoe gebruik je ze? Vanillestokjes zijn gefermenteerde vanillepeulen. Met vanillestokjes versterk je de smaak van suikerhoudende producten. Het is niet alleen gezonder maar je merkt het ook in de smaak en de geur van het gerecht, als je een vanillestokje gebruikt of zelf vanille extract maakt. Vanille stokjes zijn heel goed te combineren met fruit en melkproducten zoals yoghurt en ijs, maar ook met andere kruiden zoals kaneel en kruidnagel.
Hoe gebruik je hem? Een vanillestokje hoort niet te droog aan te voelen. Het mag het liefst een beetje vochtig en buigbaar zijn. Om te snijden hou je het uiteinde van het gehalveerde stokje als een handvat en trek je vervolgens met de botte kant van een mes de inhoud er uit.
Je bewaart vanillestokjes koel, droog en afgesloten.
mmmm ga ik zeker proberen!
Ook erg lekker: zelf vanillesuiker maken.
Het geraspte vanillestokje met de rasp in een goed afgesloten potje bij suiker voegen. Na een week heb je heerlijke vanillesuiker die je voor allerlei gerechten kunt gebruiken.
Wat leuk om te horen Lyda! is ook niet moeilijk, lekker en indrukwekkend 😉 Zelf vanillesuiker maken: ga IK zeker proberen. Het moet volgens mij ook lukken met de gezondere suikersoorten zoals palmsuiker en bruine rietsuiker. Dat zou geweldig zijn, bedankt Lyda!