Wat is er nu meer zomers dan Pesto? Voel hoe je op een terras zit met een klassiek Italiaans uitzicht, zon en rust. Je dipt heerlijk vers brood in olijfolie en in een kommetje pesto. Jij proeft gewoon dat het handenarbeid is, gemaakt met zongerijpte basilicum blaadjes en met authentieke vijzel…
Mijn pesto maak ik het liefst zelf, want de smaak is echt niet te vergelijken met gekochte pesto. Met mijn authentieke klein-maar-fijn keukenmachine, ga ik ermee altijd graag aan de slag en gebruik soms wel of geen kaas. Geloof me! Groene pesto is niet minder lekker dan de klassieke pesto en ook nog gezonder. En het is (bijna) “zo gebeurd”.
Het enige “vervelend” werk in mijn ogen is het wassen van de basilicumblaadjes en het droger ervan.
Voor dit recept is groene pesto geschikter. Hoe je zelf pesto maakt kun je hier zien.
Het brood lijkt moeilijk maar geloof me het is niet zo, en voor het kneden en rijzen heb ik een brood machine gebruikt. En mijn Nathan deed graag mee 😉
Als je gist hebt, meel, olijfolie en een potje basilicum (of koriander), heb je al de hoofdingrediënten van dit recept thuis. Dit heb je allemaal nodig:
- 130gr speltmeel
- 330gr tarwemeel
- 1 zakje droge gist
- 1tl zout
- 1tl rietsuiker
- 3/4 lauw water
- 4-5 el olijfolie
- Groene pesto (klik hier om naar het recept te gaan)
Bereidingswijze:
- Als je het deeg zonder broodmachine maakt: Meng de twee soorten meel, gist, warm water, olie, zout en rietsuiker in je keukenmachine of met de hand en kneed tot een soepel deeg ontstaat. Dit duurt 7-10 minuten, met de hand duurt het langer.
- Vet een kom heel licht in met wat olijfolie, leg hier het deeg in en dek af met een theedoek. Laat ca een uur rijzen op een warme plek (niet te warm..) totdat het deeg zich verdubbeld.
- Als je een brood bakmachine gebruikt, doe je alle ingrediënten voor het deeg in de machine en zet het aan op een deeg programma.
- Haal het deeg uit de machine/kom, kneed nog even kort door en rol daarna uit tot een rechthoek. Formaat circa 40cm x 30cm (iets kleiner kan ook).
5. Bestrijk de plak royaal met pesto. Smeer gelijkmatig uit. Laat aan de bovenkant een rand vrij van 3cm.
6. Rol daarna vanaf de onderkant naar boven toe op en draai de rol verticaal.
7. Pak een scherp mes en snijd de rol van boven naar beneden door, precies in het midden. Leg de twee bovenste uiteinden tegen elkaar en rol beide ‘slierten’ in elkaar als een vlecht. Druk zowel de boven- als onderzijde iets tegen elkaar aan.
8. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Leg het brood op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat vervolgens nog een kwartiertje minuten rijzen op een warme plek.
9. Bak het brood ca 30 minuten in de oven.
10. Haal uit de oven en laat het minstens 10 minuten afkoelen.
Geniet!
Wat een prachtige kleuren! Deze ga ik absoluut eens uitproberen (maar dan glutenvrij) 🙂
Dankjewel Emmelou! Welke Glutenvrije meelsoorten gebruik je voor brood?