Gevulde paprika’s met Quinoa, spinazie en Feta

DSC_1959Er zijn eindeloze variaties mogelijk om paprika’s te vullen! Met vlees, groente, verse kruiden, verschillende soorten kaas, rijst, couscous, bulgur…en tegenwoordig veel met Quinoa, net als dit recept. Je kan ze in de oven bereiden of in de pan met veel verse saus.

De laatste manier ken ik vooral uit mijn jeugd met rundergehakt, rijst en goed gekruid. De paprika’s worden dan zacht en gaar terwijl ze in tomatensaus worden gekookt in een doodgewone pan. Zie als voorbeeld deze foto die ik twee jaar geleden heb gemaakt en dit is ook nog eens mijn allereerste recept dat ik fotografeerde (-;

DSC_1897Deze keer koos ik voor een heerlijke vegetarische variatie. De combinatie van Quinoa, spinazie en Feta kaas is op zich al lekker en kan je als salade eten. Amandelen (of pijnboompitten) en rozijnen maken dit bij-, voor- of hoofdgerecht onweerstaanbaar! Je kunt zelf kiezen of je de zoetigheid van de rozijnen kan missen of niet. Uiteraard gedroogde vijgen of cranberry’s zijn hier ook voor geschikt. Het ziet er prachtig uit en is simpelweg heerlijk.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 5-6 paprika’s, gele/oranje/rode (de groene worden iets bitter na het bakken)
  • 150 gram lichte quinoa
  • 300gr verse spinazie
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels amandelen of pijnboompitten
  • 1 middelmatige ui of 2 kleine uien
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • zout, peper
  • olijfolie of kokosolie om te bakken, of ghee, gezuiverde roomboter (de heldere laag van gesmolten roomboter)

Bereiding:

Verwarm de over voor op 190 graden.
Kook de quinoa volgens de bereidingswijze beetgaar. Het is vooral belangrijk om de quinoakorreltjes voor en na het koken af te spoelen. Zo worden ze niet bitter.
Snij de ui fijn en bak hem roerend glazig, 3-4 minuten. Haal de ui weg en voeg een scheutje water aan de pan.

DSC_1877
Voeg beetje bij beetje de spinazie (eventueel in stukjes gesneden) toe in dezelfde pan. Voeg pas nieuwe spinazie toe als de vorige lading geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken in een grote zeef en snij ze grof. Meng hem met de Feta kaas.

DSC_1924
Rooster de gebleken amandelen of de pijnboompitten in een droge pan totdat ze lichtbruin worden. Haal direct uit het vuur en laat afkoelen.
Meng alle ingredienten voor de vulling in een kom.

DSC_1934
Was de paprika’s en snijd het kapje eraf. Verwijder de pitjes en de kelk.

DSC_1914
Laat water in een grote pan koken. Voeg zout toe en de paprika. Zet het vuur na 5 minuten uit.
Vul de paprika’s nu met het quinoamengsel.

DSC_1961Zet de paprika’s in een schaal en bedekt lostjes met een aluminiumfolie. Doe in de oven en laat ze hier zo’n 30-35 minuten instaan. Haal dan de folie uit en bestrooi eventueel de paprika’s met geraspte kaas voor een feestelijker gerecht.  Zet terug in de oven voor 10-15 min. Haal het uit de oven en laat even afkoelen, maar serveer warm.

Gevulde paprika's
Serves 5
Write a review
Print
Bereidingstijd
25 min
Kooktijd
45 min
Totale tijd
1 hr 15 min
Bereidingstijd
25 min
Kooktijd
45 min
Totale tijd
1 hr 15 min
Ingrediënten
  1. 5-6 paprika’s, gele/oranje/rode (de groene worden iets bitter na het bakken)
  2. • 150 gram lichte quinoa
  3. • 300gr verse spinazie
  4. • 2 eetlepels rozijne
  5. • 2 eetlepels amandelen of pijnboompitten
  6. • 1 middelmatige ui of 2 kleine uien
  7. • 100 gram feta, verkruimeld
  8. • zout, peper
  9. • olijfolie of kokosolie om te bakken, of ghee, gezuiverde roomboter (de heldere laag van gesmolten roomboter)
Bereiding
  1. Verwarm de over voor op 190 graden.
  2. Kook de quinoa volgens de bereidingswijze beetgaar.
  3. Snij de ui fijn en bak hem roerend glazig, 3-4 minuten. Haal de ui weg en voeg een scheutje water aan de pan.
  4. Voeg beetje bij beetje de spinazie (eventueel in stukjes gesneden) toe in dezelfde pan. Voeg pas nieuwe spinazie toe als de vorige lading geslonken is.
  5. Laat de spinazie goed uitlekken in een grote zeef en snij ze grof. Meng hem met de Feta kaas.
  6. Rooster de gebleken amandelen of de pijnboompitten in een droge pan totdat ze lichtbruin worden. Haal direct uit het vuur en laat afkoelen.
  7. Meng alle ingredienten voor de vulling in een kom.
  8. Was de paprika’s en snijd het kapje eraf. Verwijder de pitjes en de kelk.
  9. Laat water in een grote pan koken. Voeg zout toe en de paprika. Zet het vuur na 5 minuten uit.
  10. Vul de paprika’s nu met het quinoamengsel.
  11. Zet de paprika’s in een schaal en bedekt lostjes met een aluminiumfolie. Doe in de oven en laat ze hier zo’n 30-35 minuten instaan.
  12. Haal dan de folie uit en bestrooi eventueel de paprika’s met geraspte kaas voor een feestelijker gerecht.  Zet terug in de oven voor 10-15 min.
  13. Haal het uit de oven en laat even afkoelen, maar serveer warm.
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_1840

Bon apetit!

 

2 Reacties

  1. Erg lekker! Alleen de Paprika’ s waren nog keihard na 35 minuten. Volgende keer zou ik ze eerst wat zachter maken in de magnetron.

    1. Hoi Denise, dankjewel!
      Als je van zachte paprika’s lust is dat idd een goed idee. Zonder saus zouden en met deze vulling worden ze niet in deze kooktijd zachter.

      Veel kook en eetplezier, zeker deze tijden!

      Hartelijke groet, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.