- 200gr extra pure chocolade
- 1 volle eetlepel zachte roomboter of kokosolie (zacht, niet gesmolten)
- 1 el honing / dadelsiroop / Ahronsiroop (Maypel) / bruine rietsuiker
- 100gr pijnboompitten (ongebrand) of een mix met walnoten (1:1)
- 1/4 tl zout
Naar keuze toevoegingen zoals sinaasappelrasp, kaneel, sesampasta, Grand Marinier of Amaretto, nog stukjes gebrande hazelnoot/amandel.
Om te rollen: cacaopoeder, havermout, stukjes noot, gemalen kokos, gepofte quinoa enz…
- Doe de pijnboompitten, eventueel de walnoten en de toevoegingen, in de keukenmachine of in een koffiemolen.
- Zet de keukenmachine/koffiemolen aan op hoge snelheid en laat het ongeveer één minuut werken totdat de noten heel fijn worden gemalen. Stop een paar keer om de bovenrand met een stapel „schoon” te maken.
- Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie, of in de magnetron. In dit geval, roer om een minuut of twee met een vork, om te voorkomen dat de chocolade zich verbrandt.
- Voeg op het laatste moment de kokosolie en de siroop/honing toe.
- Meng de fijngemalen noten en zaden met de gesmolten chocolade met elkaar. Voeg de eventuele extraatjes toe en meng het nog even met een vork.
- Leg de kom in de koelkast voor 1-2 uren om op te stijven. Niet korter: dan wordt het mengsel niet hard genoeg. Ook niet veel langer, want dan kan je het niet rollen (maar mag je wel even wachten totdat het weer zachter wordt).
- Haal de kom uit de koelkast. Neem er telkens een portie met een lepel en vorm er een mooi bolletje van, zo groot als je wilt.
- Was jouw handen en rol de balletjes door het mengsel waar je voor hebt gekozen.
- Laat opnieuw in de koelkast opstijven totdat het geserveerd kan worden.
- Zet het koffieapparaat aan enne…geniet!
Oorspronkelijk recept: http://sarah.vegan.org.il/vegan-chocolate-truffles/.