Worteltjestaart: oranje troostrecept!

DSC_1183Als laatste oranjerecept, een troostrecept voor de troostfinale… Een worteltjestaart met veel natuurlijke ingrediënten en zonder tarwebloem en gewone suiker. Verantwoord en heerlijk! Rijk aan verschillende soorten voedingsvezels, vitaminen en mineralen die afkomstig zijn van de wortels en noten.

DSC_1140Ingredienten:

  • 250 gr wortels, gewassen en gerasp (ongeveer 4 gemiddelde)
  • 150gr amandelmeel/volkorenmeel als je niet voor Glutenvrij gaat.
  • 50gr fijne havermout (wat je in de supermarkt haalt) of 200gr amandelmeel voor een volledig Glutenvrije versie
  • 100gr zachte ongezouten roomboter of kokosolie (4 royale eetlepels)
  • 8-9 el dadelstroop / palmsuiker / honing. Of 100gr bruine rietsuiker.
  • 1½ theel. bakpoeder
  • ½ theel. zuiveringszout
  • ½ theel. kaneel
  • fijne rasp van 1 sinaasappel
  • scheutje zout
  • 3 eieren
  • 50ml plantaardige melk zoals amanedelmelk
  • 4 dadels, in kleine stukjes gesneden of 100 gr rozijnen

Voor de topping:

  • 150 gr pure chocola
  • 2 el kokosolie/roomboter
  • 75 gr grof gehakte walnoten of pecannoten om te garneren
Wil je wortels langer bewaren? Haal dan de groene "kop" eraf
Wil je wortels langer bewaren? Haal dan de groene “kop” eraf

Bereiding (ca 20 min, + 30 min in de oven)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 3-4). Vet een bakvorm (springvorm van 20 cm of een cakevorm) een beetje in en bekleed hem met bakpapier (dit maakt het makkelijker om straks de taart los te maken)
  2. Klop de boter zacht samen met de suiker en het zout met een mixer. Klop er dan één voor één de eieren door tot ze helemaal opgenomen zijn.
  3. Voeg het meel (en eventueel de havermout), het bakpoeder en de kaneel toe aan het mengsel en mix het door elkaar.
  4. Voeg de kaneel toe en roer of mix het met de boter en de suiker.
  5. Roer in een middelgrote kom de droge ingredienten, het bakpoeder, het zuiveringszout, de kaneel en een snufje zout door elkaar. Voeg tegelijkertijd de melk toe.
  6. Voeg ten slotte de stukjes dadels en de geraspte worteltjes en sinaasappelschil toe,
  7. Giet het beslag in een middelgrote ovenschaal.
  8. Bak de taart ca 30 minuten, of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt.

DSC_1158De topping:

Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie, of in de magnetron. In dit geval, roer om een minuut of twee met een vork, om te voorkomen dat de chocolade zich verbrandt. Smeer op de afgekoelde taart en bestrooi met je lievelinge nootstukjes!

DSC_1189Wist j dat…

De flavonoïden in wortels een remmende werking kunnen hebben op de verspreiding van kwaadaardige cellen? Uit onderzoek blijkt dat ze ook helpen beschermen tegen hartaandoeningen.  De wortels bevatten calciumpectaat, een oplosbare vezel die het cholesterolgehalte kan verlagen.

Geniet!

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

Laat een reactie achter op Judith - myfoodblog.nl Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.