Glutenvrij noten- en zadenbrood

DSC_0295

Het brood dat jouw leven zou veranderen…heb ik letterlijk in “my new roots” van Sarah Britton gelezen. Ze moet zeker overdreven, die Sarah, dacht ik. Maarre…sjonge, sjonge zeg, zij heeft volkomen gelijk, wat een leuke verrassing is dit recept. Dit moet je écht zelf proeven en zelf oordelen. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit glutenvrij noten- en zadenbrood net als Sarah het noemt: “the life changing loof of bread”, ook voor jou. 

DSC_0291

Heel erg rijk aan voedingsvezels, goede vetzuren en verschillende vitaminen en mineralen, en heel erg arm aan suikers, sowieso geen geraffineerde. Werkelijk fantastisch variatie of zelfs alternatief voor het ontbijt, de lunch of gewoon tussendoor. En heb ik al gezegd dat het verslavend lekker is…? 

Wat heb je nodig?

  • 400gr noten en zaden, “wat je thuis hebt”, uiteraard onbewerkt. 
  • 150gr havermoutvlokken, glutenvrij als je ervoor kiest 
  • 2 el maple syrup of honing of 2 dadels, ontpit
  • 2 el sesampasta (optioneel) 
  • 40gr hele zachte roomboter/2 volle kokosolie of olijfolie
  • 2 eieren, licht geklutst of
  • 3 el Psyllium Husks Poeder of 4 gewone Psyllium vezels (kan zeker ook zonder maar dan kan het brood makkelijk brokkelen)
  • snufje zout
  • 220 ml lauw water

DSC_0343

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom
  4. Mix de twee mengsels goed met elkaar, gewoon met en vork, totdat alles nat is.
  5. Vet een cake bakvorm met een beetje boter in en bekleed hem met bakpapier.

1

6.  Schep het mengsel in de bakvorm en duw met een achterkant van een lepen of met een spatel stevig aan.

7. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur minsten 2 uur staan. In deze tijs wordt er vocht door de zaden opgenomen en wordt het brood zachter, maar het brood is ook lekker als je deze stap overslaat

DSC_0438

8. Bak het brood 25 minuten, haal het uit de oven. Keer hem op bijvoorbeeld een rooster en haal eventueel bakpapier eraf.

DSC_0443

9. Zet het brood ondersteboven weer in de oven en bak nog 25-30 min, totdat het bruin begint te worden.

10. Haal het weer uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat jij het in stukken snijdt. 

DSC_0293

Noten- en zaden brood
Serves 10
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
50 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
50 min
Ingrediënten
  1. 400gr noten en zaden, “wat je thuis hebt”, uiteraard onbewerkt.
  2. 150gr havermoutvlokken, glutenvrij als je ervoor kiest
  3. 2 el maple syrup of honing of 2 dadels, ontpit
  4. 2 el sesampasta (optioneel)
  5. 40gr hele zachte roomboter/2 volle kokosolie of olijfolie
  6. 2 eieren, licht geklutst of
  7. optioneel: 3 el Psyllium Husks Poeder of 4 gewone Psyllium vezels (om te voorkomen dat het brood gaat brokkelen)
  8. snufje zout
  9. 220 ml lauw water
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom
  4. Mix de twee mengsels goed met elkaar, gewoon met en vork, totdat alles nat is.
  5. Vet een cake bakvorm met een beetje boter in en bekleed hem met bakpapier.
  6. Schep het mengsel in de bakvorm en duw met een achterkant van een lepen of met een spatel stevig aan.
  7. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur minsten 2 uur staan. In deze tijs wordt er vocht door de zaden opgenomen en wordt het brood zachter, maar het brood is ook lekker als je deze stap overslaat
  8. Bak het brood 25 minuten, haal het uit de oven. Keer hem op bijvoorbeeld een rooster en haal eventueel bakpapier eraf.
  9. Zet het brood ondersteboven weer in de oven en bak nog 25-30 min, totdat het bruin begint te worden.
  10. Haal het weer uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat jij het in stukken snijdt.
Notities
  1. Wil je geen eieren gebruiken? Voeg dan 50ml water extra.
Adapted from My new roots
Adapted from My new roots
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_0322

Eet smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

21 thoughts to “Glutenvrij noten- en zadenbrood”

  1. Beste Naomi,

    Sinds gisteren heb ik jouw website ontdekt en zie veel recepten die ik wil gaan maken. Er staan nu twee gemarineerde piepkuikentjes met bataat in de oven. Het ruikt veelbelovend!

    Heb ook het noten- en zadenbrood gemaakt en daarover heb ik een vraag. Er staat 2 licht geklutste eieren OF 2,2 dl water en een beetje zout. Klopt dat? Mijn brood is namelijk vast lekker van smaak, maar is een beetje ‘los’, het valt uit elkaar.
    Ik kan me voorstellen dat er dus zowel eieren als water toegevoegd moet worden. Klopt dat?

    1. Hoi Saapke, wat leuk om te horen dat jij zo enthousiast bent! Hopelijk heeft de kip met zoete aardappels gesmaakt.
      Het noten- en zadenbrood valt bij mij meestal niet uit elkaar maar is inderdaad niet zo makkelijk te snijden als gewoon brood, met bloem/meel. Het is inderdaad de bedoeling dat je beide eieren en 2,2 dl gebruikt, of zonder eieren wat meer water. Als je wilt verzekeren dat het helemaal niet uit elkaar valt dan moet je Psylliumvezels toevoegen. Ook heel belangrijk is wachten met het snijden van het brood totdat het helemaal afkoelt.

      Groetjes! Naomi

      1. Hallo,

        Ook ik heb het brood net gemaakt en vind het echt superlekkker! Is het mogelijk om het in plakjes te snijden en in de vriezer te bewaren zodat ik het als lunch kan meenemen naar mijn werk? Of komt dit de smaak totaal niet ten goede?

        Groetjes Mischa

        1. Dankjewel Mischa! is bij ons thuis een favoriet, ook omdat het zo eenvoudig is om te maken.
          Je kan het brood zeker invriezen, uiteraard handig als je van ten voren het in plakjes snijdt (goede tip ;-)). Het zou niet ten kosten van de smaak gaan.

          Groetjes,
          Naomi

  2. Beste Naomi

    Een vraagje over uw recept van het noten- en
    zadenbrood.
    In de ingrediëntenlijst staat er: 40gram zachte roomboter/ 2 volle kokosolie of olijfolie. Betekent dit dat er en roomboter en olie in moet of is het het één of het ander?

    Ik kijk al uit om dit receptje te kunnen maken.

    Groetjes

    1. Hoi Jessy, MIJN EXCUSES zie nu pas jouw reactie vreemd genoeg. Het betekend roomboter of olijfolie of kokosolie! En eerlijk gezegd ben ik één keer helemaal vergeten om boter of olie toe te voegen maar het brood was toch erg lekker.
      Groetjes, Naomi

  3. Net het brood gemaakt. Het ruikt heerlijk. Nu goed laten afkoelen. Alleen beetje donker. Kan dus zijn dat oven iets lager moet. Hoe kan ik dit beste bewaren en hoelang kun je t bewaren

    1. Bedankt Mireille! Het brood kan je 2 dagen buiten de koelkast in een gesloten doos bewaren, of tot een week in de koelkast!
      Geniet ervan 🙂

  4. Dag Naomi, bedankt voor het delen van jouw recepten! Dit lijkt mij ook een heel lekker recept! Op de foto zie ik dat er ook iets van gedroogde vruchten doorheen zitten, maar die vind ik niet terug in de ingrediënten lijst (ik kan me niet voorstellen dat je zoveel stukjes krijgt van twee dadels). Tellen die mee met de 400gr. noten en zaden of heb je die er extra bij gedaan?
    Groetjes!

    1. Graag gedaan Ingebord, jij ook bedankt voor het leuke bericht! het gaat inderdaad om die totaal gewicht van 400gr. Mag iets meer, maar ik had een mix (van de AH) van zaden en gedroogde abrikozen. Goed gezien van je… Ik zal het ook toevoegen in het recept. bedankt ervoor!
      Groetjes, Naomi

  5. Het ziet er heerlijk uit en ik zou het graag een keertje willen maken, maar mijn vraag is: Weet je toevallig hoeveel calorieën dit bevat? Ik ben aan het lijnen en tel mijn calorieën. Alvast bedankt!

    mvg Renata

    1. Hoi Renata, bedankt!
      Aangezien dit brood vooral noten en zaden bevat, zitten er relatief gezien veel calorieën. Maar uit ervaring als diëtist al 25 jaar kan ik jou vertellen dat het beter is om noten en zaden te eten om af te vallen dan bijvoorbeeld ontbijtkoek of een kaakje. Deze leveren misschien weinig calorieën op (weinig vette), maar heel veel suikers en weinig voedingsvezels. Na een uur heb je trek en raakt jouw lichaam verslaafd aan suikers. Als je noten eet, of zelfs een cracker met kaas of muesli met yoghurt als voorbeeld, dan heb je uren lang een verzadigd gevoel en voed je echt jouw lichaam en stimuleer je de stofwisseling. …Zo kan je beter afvallen, geloof me. Calorieën tellen is echt zonde van je tijd, je gaat afvallen en vervolgens weer aankomen… Wens ik jou in ieder geval veel succes met het lijnen, als ik je hiermee kan helpen hoor ik het wel 😉

      Groetjes, Naomi

    1. Hoi Corine, ik heb met inulinevezels het brood nog nooit gebakken, ik kan me me voorstellen dat het hetzelfde effect zou hebben. Het zijn beide oplosbare vezels.
      Als het je lukt met Inulime, hoor ik het graag!

      Groetjes, Naomi

  6. Hoi Naomi, ik heb je noten- en zadenbrood gebakken en vond het heerlijk.
    Kan je ook gist toevoegen om het wat te laten rijzen of geld dat niet als ‘gezond’

    Groet, Marijke

    1. Dankjewel Marijke, fijn om te horen!
      Ik denk niet dat gist zou zonder meel/bloem werken. Gist hebben namelijk zetmeel en wat suiker nodig om geactiveerd te worden. Droge gist is idd ook niet zo gezond, omdat er conserveringsmiddel wordt toegevoegd aan de verse gist, om hem langer te kunnen bewaren. Op zich valt het mee maar hier zou je geen baat bij hebben bij het toevoegen van gist. Je kan gewoon zo 100gr tarwebloem/-meel toevoegen om het brood wat luchtiger en hoger te maken…het wordt dan niet meer glutenvrij uiteraard maar net zo lekker!

      Groetjes, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *