Glutenvrij noten- en zadenbrood

DSC_0295

Het brood dat jouw leven zal veranderen…heb ik letterlijk in “my new roots” van Sarah Britton gelezen. Ze moet zeker overdreven, die Sarah, dacht ik. Maarre…sjonge, sjonge zeg, zij heeft volkomen gelijk, wat een leuke verrassing is dit recept. Dit moet je écht zelf proeven en zelf oordelen. Hoogstwaarschijnlijk wordt dit glutenvrij noten- en zadenbrood net als Sarah het noemt: “the life changing loaf of bread”, ook voor jou. 

Heel erg rijk aan voedingsvezels, goede vetzuren en verschillende vitaminen en mineralen, en heel erg arm aan suikers, sowieso geen geraffineerde. Werkelijk een fantastische variatie of zelfs een alternatief voor het ontbijt, de lunch of gewoon tussendoor. En heb ik al gezegd dat het verslavend lekker is…??

Wat heb je nodig? 400-450 gr noten en zaden, “wat je thuis hebt”, uiteraard onbewerkt; 125 gr havermoutvlokken, glutenvrij als je ervoor kiest; 2 el maple syrup of honing of 2 dadels, ontpit (optioneel); 2 el sesampasta (optioneel); 40 gr hele zachte roomboter / 2 volle el kokosolie / olijfolie; 2 eieren, licht geklutst; 3 el Psyllium Husks Poeder of 4 gewone Psyllium vezels (kan zeker ook zonder maar dan kan het brood makkelijk brokkelen); snufje zout; 220 ml lauw water

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom
  4. Mix de twee mengsels goed met elkaar, gewoon met en vork, totdat alles nat is.
  5. Vet een cake bakvorm met een beetje boter in en bekleed hem met bakpapier.

6.  Schep het mengsel in de bakvorm en duw met een achterkant van een lepel of met een spatel stevig aan.

7. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur minsten 2 uur staan. In deze tijd wordt er vocht door de zaden opgenomen en wordt het brood zachter, maar het brood is ook lekker als je deze stap overslaat

8. Bak het brood 25 minuten, haal het uit de oven. Keer hem op bijvoorbeeld een rooster en haal eventueel bakpapier eraf.

9. Zet het brood ondersteboven weer in de oven en bak nog 20-25 min, totdat het bruin begint te worden.

10. Haal het weer uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat jij het in stukken snijdt. 

Noten- en zaden brood
Serves 12
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
50 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
50 min
Ingrediënten
  1. 400-450 gr noten en zaden, “wat je thuis hebt”, uiteraard onbewerkt
  2. 125 gr havermoutvlokken, glutenvrij als je ervoor kiest
  3. 40 gr hele zachte roomboter / 2 el volle kokosolie of olijfolie
  4. 2 eieren, licht geklutst*
  5. optioneel: 3 el Psyllium Husks Poeder of 4 gewone Psyllium vezels (om te voorkomen dat het brood gaat brokkelen)
  6. optioneel: 2 el maple syrup of honing of 2 dadels, ontpit
  7. optioneel: 2 el sesampasta (optioneel, is een fantastische calciumleverancier!)snufje zout
  8. 220 ml lauw water
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
  3. Meng alle natte ingrediënten in een andere kom
  4. Mix de twee mengsels goed met elkaar, gewoon met en vork, totdat alles nat is.
  5. Vet een cake bakvorm met een beetje boter in en bekleed hem met bakpapier.
  6. Schep het mengsel in de bakvorm en duw met een achterkant van een lepen of met een spatel stevig aan.
  7. Dek de vorm losjes af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur minsten 2 uur staan. In deze tijs wordt er vocht door de zaden opgenomen en wordt het brood zachter, maar het brood is ook lekker als je deze stap overslaat
  8. Bak het brood 25 minuten, haal het uit de oven. Keer hem op bijvoorbeeld een rooster en haal eventueel bakpapier eraf.
  9. Zet het brood ondersteboven weer in de oven en bak nog 20-25 min, totdat het bruin begint te worden.
  10. Haal het weer uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat jij het in stukken snijdt.
Notities
  1. *Wil je geen eieren gebruiken? Voeg dan 50ml water extra.
Adapted from My new roots
Adapted from My new roots
http://www.foodsandphotos.nl/

 

Mobiele versie afsluiten