Aubergine”pizza’s” met geitenkaas of gewone kaas: feestdagenhapjes nr.6

Je vind hier twee versies van deze glutenvrije “pizzahapjes”. De ene met geitenkaas en de andere met gewone geraspte kaas, kindvriendelijker ;-). Mozzarella zou hier ook heel goed van toepassing zijn.

DSC_1103Ingrediënten

  • 2 grote, stevige aubergines (zo licht mogelijk en met gladde schil)
  • 1 ui of sjalotje, gesnipperd, of een kleine prei in dunne ringen gesneden
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 3 grote tomaten of 200 gr kant-en-klare tomatenblokjes of gepelde tomaten (het liefst niet uit blik).
  • 1 el Italiaanse kruidenmix van goede kwaliteit of een zelfgemaakt mix van kruiden zoals gedroogde tijm, basilicum en oregano.
  • 75gr geitenkaas, verkruimeld, of geraspte kaas voor een “kindvriendelijkere” versie!

DSC_1035Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C
  2. Snij de aubergine, ongeschild, in plakken van 1cm dik. Bestrooi ze met zout en laat minstens 15 min in een vergiet „zweten”.
  3. Knijp vervolges zoveel mogelijk vocht uit de plakken aubergine, spoel ze af en dep ze droog.
  4. Smeer een beetje olijfolie op beide kanten van de aubergineplakken en leg ze op een rooster in het midden van de oven. Bak ze aan beide kanten 25 tot 30 minuten. Voor een lekkere, maar wel vettige versie, gril de aubergineplakken in een grillpan. Verhit een grillpan met olie op hoog vuur tot hij loeiheet is. Bak de aubergine van beide kanten gaar. Keer één of twee keer om. Laat de plakken aubergine uitlekken op een keukenpapier.

DSC_0916 DSC_09245. Maak de saus, terwijl de aubergine aan het “zweten” of aan het bakken zijn: verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olie en fruit de ui glazig tot lichtbruin, 2 tot 3 minuten. Voeg de knoflook toe en laat dit nog een minuut meebakken. Haal de uien en knoflook uit de pan.

6. Voeg dan de verse of kant-en-klare tomatenblokjes toe aan de hete pan. Voeg vervolgens de Italiaanse kruiden, het zout en de peper toe naar smaak. Laat deze 10 minuten af en toe roerend meekoken.

7. Voeg tussendoor 2 tot 3 lepels water toe en tijdens de laatste minuut de gebakken ui en knoflook en blijf roeren.

8. Haal de aubergineplakken voorzichtig uit de oven. Smeer ca 1 el van de tomatensaus op elke plak en bestrooi met stukjes geitenkaas of geraspte kaas voor de “kinderversie”. Voeg eventueel nog verse stukjes toe van basilicumblaadjes en zet in de oven onder de gril voor 5 tot 7 minuten. Serveer direct en geniet!

DSC_1090Eet smakelijk en tot het laatste hapje voor dit jaar morgen!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *