…Als jullie het niet erg vinden, blijf ik nog even bij de afdeling ‘chocolade’. De feestdagen zijn alleen maar een smoes 😉
Wat is dit eigenlijk met chocolade, dat we er niet vanaf kunnen blijven??
Chocolade geeft smaak in elke cultuur en gelegenheid en is natuurlijk moeilijk te weerstaan. Je kunt hem moeilijk negeren als je chocolade ziet bij de Hema, Gamma of bij het Kruidvat. …Verleidelijk verpakt met een mooie jasje kijkt hij jou zo onschuldig aan. De combinatie van suiker, vet en de 3 stoffen ANANDAMIDE, TRYPTOFAAN en THEOBROMINE, zorgen voor een oppeppend en stimulerend gevoel. Chocolade levert ook sneller energie op en verminderd stress.
Of chocolade gezond is of niet, daar valt altijd over te discussiëren. Eén ding is zeker: we vinden hem niet voor niets lekker!De meest gezonde stoffen die in grote hoeveelheden in chocolade zitten, zijn de FLAVONOIDEN. Deze stoffen met een anti-oxidante werking helpen het lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en waarschijnlijk ook tegen een paar soorten kanker. Meer cacaobestanden, betekent meer Flavonoïeden. De grootste boosdoener is zoals zo vaak, suiker. Melkchocolade bevat veel suiker en uiteraard ook nog melk en juist minder van die gunstige stoffen. De combinatie van al die bijzondere stoffen in chocolade werken helaas verslavend, zowel lichamelijk als psychisch. Het is belangrijk om eerlijk naar jouw eetgedrag te kijken: eet jij regelmatig een stukje (of meer…) chocolade en laat je het hierbij?
Of zoek je de hele dag door naar producten met chocolade? Dan wordt het tijd voor een alternatief voor deze verslavende lekkernij, zoals dadels en koek waar geen chocola en geraffineerde suikers in zitten. Zie bijvoorbeeld dit recept van sesampasta koekjes of dit met havermout en noten.
Dit Glutenvrije browniesrecept snap je al, was in ieder geval geen straf voor mij om te maken. Er zit geen tarwe in, of een andere bloem/meel. Als je voor de gezonde variant gaat, dan kan je ook geen suiker gebruiken maar honing, ahornsiroop (Maple siroop) of palmsuiker. Uiteraard is het weer eenvoudig om te maken en het resultaat is…heerlijk.
Wat heb je nodig? niet veel eigenlijk:
- 100 gr ongezouten grasroomboter
- 3 eieren, kleine
- 250gr chocolade minstens 65% cacaobestanden
- 1 el cacao van goede kwaliteit
- 100gr kokosblosum suiker / honing /maple syrup (ahornsiroop) / bruine rietsuiker
- 40gr maizena
- 1 vanillestokje of 1tl vanille-extract (je kan hem zelf maken met wodka…zie bijvoorbeeld hier hoe)
- snuifje zout
- 125 gr gebroken noten, walnoten of / en pecannoten
- verwarm de oven voor op 175c. Bekleed een vierkante “brownievorm” bakblik met bakpapier. Voor een aantrekkelijke koekjes/muffinsvorm leg muffinvormpjes in een muffinbakblik.
- Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie, of in de magnetron. In dit geval, roer om een minuut of twee met een vork, om te voorkomen dat de chocolade zich verbrandt. Voeg de boter toe en roer even met een vork totdat de boter smelt in de chocolade. Laat nu even afkoelen.
- Snijd het vanillestokje met een scherp mes open. Schraap zo veel mogelijke van het merg eruit.
- Klop de eieren en de vanille-extract of het vanillemerg schuimig in een grote schaal. Mix vervolgens de suiker erdoor en ga door met mixen nog een minuut tot de massa dikker en glanzend wordt.
- Schep dan voorzichtig de (afgekoelde) gesmolten chocola-boter erbij. Spatel de maizena, de cacao en het zout erdoor en meng tot een egale massa.
- Voeg ong 50gr van de gehakte noten toe en meng losjes met een vork.
- Giet het browniebeslag in de bakblik gelijkmatig in. Als je voor de “koekjes” vorm kiest, doe een volle lepel van het beslag in de muffinvormpjes (3/4 vol). Bestrooi met de rest van de nootjes.
- zet in het midden van de oven voor minstens 30 min Bak de brownie in 30 minuten als het om een vierkant bakblik om gaat, of 20 min als ze in een “koekjes/muffins” vorm zijn.
Neem uit de oven en laat afkoelen. Snij ten slotte in vierkante blokjes, zo groot als je wilt, of haal de “koekjes” uit de muffinvormpjes.
Heerlijk recept!!!! wil ik wel eens maken 🙂
Dankje Julie! is inderdaad verslavend lekker… 😉
Groetjes, Naomi