Glutenvrije chocolade taart

Aangezien ik in balans geloof en in chocola, verwen ik mijn omgeving en mezelf minsten 1 keer per maand met een chocolade rijk “hapje”. Ik geniet van elk hapje en besef dat aan de gezonde cacaobestanden worden ook wat minder gezonde ingrediënten, zoals suikers, vooral. Deze taart is in ieder geval Glutenvrij en buiten de suiker om troepvrij. Je kunt uiteraard maple syrup of honing gebruiken als je gewone suiker wilt vermijden. 

Ingrediënten: 

  • 175 gr gezouten roomboter
  • 4 grote eieren
  • 400 gr pure chocolade, liefst minstens 65% cacaobestanden
  • 2 el cacao van goede kwaliteit
  • 175 gr bruine rietsuiker / 125 ml maple syrup (ahornsiroop) / honing
  • 1 flink el maizena
  • 1/2 tl baksoda (sodium bicarbonaat)
  • 1 tl vanille-extract 
  • sap van een halve sinaasappel, rasp van een hele
  • snuifje zout
  • fruit zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen ter garnering
  • optioneel: nog 100 gr grof gebroken walnoten / pecannoten / hazelnoten

Voor de chocolade glazuur (optioneel):

  • 50 ml slagroom / soja slagroom / 2 el zonnebloemolie (of/of….)
  • 100 gr pure chocolade

Bereiding:

  1. verwarm de oven voor op 175c. Vet een vierkante of een springvorm met een beetje boter in en bekleed hem met bakpapier, tenminste de bodem.
  2. Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie, of in de magnetron. In dit geval, roer om een minuut of twee met een vork, om te voorkomen dat de chocolade zich verbrandt. Voeg de boter toe en roer even met een vork totdat de boter smelt in de chocolade. Laat nu even afkoelen.
  3. Klop de eieren en de vanille-extract schuimig in een grote schaal. Mix vervolgens de suiker erdoor en ga door met mixen nog een paar seconden.
  4. Schep dan voorzichtig de (afgekoelde) gesmolten chocola-boter erbij. Spatel de maizena, de cacao, de sinaasappelsap en -rasp en meng tot een egale massa.
  5. Schep het beslag in de vorm en zet de taart op een rooster in het midden van de oven en bak de taart ca. 40 min.
  6. Maak in de tussentijd de chocoladeglazuur: Breek chocolade voor de glazuur in stukjes. Smelt hem chocolade au bain-marie (of in de magnetron, zie boven hoe het moet). Voeg op het laatste moment de slagroom of de olie. Roer voortdurend totdat alles goed met elkaar gemengd. 
  7. Smeer de gesmolten chocolade over de bovenzijde en zijkant van de taart. Garneer eventueel met een walnoot. Laat afkoelen en garneer met vers fruit.

Geniet van elk hapje!

Fijne zomer 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.