Glutenvrije chocoladetaart met….kikkererwten!

DSC_1772

Foods and Photo’s bestaat deze maand één jaar en bij een feestje hoort een taart. Wat voor een taart? Een chocolade taart! Lekker, eenvoudig om te maken en met zo veel mogelijk zuivere ingrediënten. Daar geloof ik in en dat blijft mijn leidraad in alle recepten die al vanaf 1 april 2013 op de site staan.

Na veel zoeken en onderzoeken heb ik het ultieme recept voor zo’n taart gevonden. Én wat een fijne verrassing. Dit is, wat mij betreft, dé chocoladetaart van deze eeuw, of tenminste van het jaar (-; Glutenvrij, vetarm en als je ervoor kiest ook helemaal vetarm en lactose-vrij.  Tja, want een lekkere taart maken met veel boter, met bloem enne…met chocola, dat is geen grote kunst. Maar deze wel: een makkelijke kunst!
 

Alternatieven voor tarwebloem, kant-en-klaar en Glutenvrij, bestaan er tegenwoordig genoeg. Echter kan je ook kikkererwtenbloem vinden. Maar met kikkererwten zelf? Ja, blijkbaar. En succes gegarandeerd. Dit moest ik tegen mijn verbaasde visite vertellen, die van de laatste taartkruimels zaten te genieten.

Gewone gekookte kikkererwten heb je dus hier nodig en verder nog eieren, honing/dadelstroop of een andere natuurlijke suikervervanger, klein beetje boter of kokosolie, (kan ook prima zonder), en chocola, pure chocola en cacaopoeder. Was ik iets vergeten?

Wat heb je nodig? 250gr gekookete kikkererwten (kan ook uit blik) * 5 eieren * 150gr pure chocolade, minimaal 60% cacaobestanden * 3el cacaopoeder * 1 tl vanille extract, het liefst de zuivere * 150ml honing of kokosbloesemsuiker of palmsuiker of 120gr bruine basterdsuiker * 50gr kokosolie of roomboter (helemaal zonder kan ook) * 1 tl bakpoeder of zuiveringszout * 50gr gebroken pecannoten of walnoten + nog 25gr voor garneren en nog 150gr pure chocola om eventueel smelten en op de taart te smeren

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm of een taartbodem in van 25-26mm diameter met boter en beleg minimaal de onderkant met bakpapier.
2. Als je zelf de kikkererwten wilt koken: laat de kikkerwten minstens 6 uur in water weken. Spoel ze vervolgens af en kook ze zonder zout ongeveer 1 uur. Je weet dat ze klaar zijn als je ze met de vingers fijn kan knijpen. Spoel de erwten af en laat even afkoelen. Wil je de velletjes eruit halen (helpt vooral als je last van maagklachten door eten van peulvruchten hebt), klik hier.
3. Doe de gekookte kikkererwten in de kom van de keukenmachine en mix/pureer ze in pulsen. Schrap de zijkanten van de kom en snijbladen af en toe schoon. Voeg geleidelijk één voor één de eieren toe en mix dit tot een glad mengsel, zodat er geen stukjes erwten blijven.
4. voeg de suiker/siroop, de bakpoeder, vanille extract en cacao in de kom en bewerk tot een luchtig mengsel.
5. Smelt de boter met de chocola au bain marie (met een kom boven een pan met kokend water), of een paar minuten in de magnetron terwijl je af en toe met een vork roert. Zodra de chocolade grotendeels gesmolten is, haal hem uit de magnetron om te voorkomen dat hij opdroogt en niet meer te gebruiken is.
6. Voeg de gesmolten chocolade in de kom met de andere ingrediënten. Voeg ten slotte de stukjes noot toe en schep ze door het mengsel. Als je nog een chocoladeglazuur maakt, bewaar dan de helft van de noten om ze op het glazuur te strooien.
6. Neem een spatel of lepel en schep het mengsel op de taartbodem. Zet de vorm in het midden van de oven voor ca 30 min. Je kan controleren of hij helemaal gaar is als er een houten stokje die je er in steekt droog is. Laat de taart koud worden.

Chocoladetaart met kikkererwten, Glutenvrij
Niemand zou merken of geloven dat deze lekkere chocoladetaart van peulvruchten gemaakt is, en zonder een korreltje meel of bloem!
Write a review
Print
Ingrediënten
  1. * 250gr gekookete kikkererwten (kan ook uit blik)
  2. * 5 eieren
  3. * 150gr pure chocolade, minimaal 60% cacaobestanden
  4. * 3el cacaopoeder
  5. * 1 tl vanille extract, het liefst de zuivere
  6. * 150ml honing of kokosbloesemsuiker of palmsuiker of 120gr bruine basterdsuiker
  7. * 50gr kokosolie of roomboter (helemaal zonder kan ook)
  8. * 1 tl bakpoeder of zuiveringszout
  9. * 50gr gebroken pecannoten of walnoten + nog 25gr voor garneren
  10. * nog 150gr pure chocola om eventueel smelten en op de taart te smeren
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm of een taartbodem in van 25-26mm diameter met boter en beleg minimaal de onderkant met bakpapier.
  2. Als je zelf de kikkererwten wilt koken: laat de kikkerwten minstens 6 uur in water weken. Spoel ze vervolgens af en kook ze zonder zout ongeveer 1 uur. Je weet dat ze klaar zijn als je ze met de vingers fijn kan knijpen. Spoel de erwten af en laat even afkoelen. Wil je de velletjes eruit halen (helpt vooral als je last van maagklachten door eten van peulvruchten hebt), klik hier.
  3. Doe de gekookte kikkererwten in de kom van de keukenmachine en mix/pureer ze in pulsen. Schrap de zijkanten van de kom en snijbladen af en toe schoon. Voeg geleidelijk één voor één de eieren toe en mix dit tot een glad mengsel, zodat er geen stukjes erwten blijven.
  4. Voeg de suiker/siroop, de bakpoeder, vanille extract en cacao in de kom en bewerk tot een luchtig mengsel.
  5. Smelt de boter met de chocola au bain marie (met een kom boven een pan met kokend water), of een paar minuten in de magnetron terwijl je af en toe met een vork roert. Zodra de chocolade grotendeels gesmolten is, haal hem uit de magnetron om te voorkomen dat hij opdroogt en niet meer te gebruiken is.
  6. Voeg de gesmolten chocolade in de kom met de andere ingrediënten. Voeg ten slotte de stukjes noot toe en schep ze door het mengsel. Als je nog een chocoladeglazuur maakt, bewaar dan de helft van de noten om ze op het glazuur te strooien.
  7. Neem een spatel of lepel en schep het mengsel op de taartbodem. Zet de vorm in het midden van de oven voor ca 30 min. Je kan controleren of hij helemaal gaar is als er een houten stokje die je er in steekt droog is. Laat de taart koud worden.
Adapted from Phyllis Glazer
Adapted from Phyllis Glazer
http://www.foodsandphotos.nl/
 *Oorspronkelijk recept van Phyllis Glazer
Mobiele versie afsluiten