INGREDIËNTEN:
- 125gr erwten, uit de diepvries
- 2 el sesampasta (tahin)
- 1 teentje knoflook
- sap van een halve citroen
- zout, peper (ik gebruikte hier pepermix van “Fair trade”)
- optie voor een rijkere pasta/dip: 1 el pijnboompitjes, niet geroosterd
Laat eerst de erwten ontdooien, zo’n 15min. Doe de erwten en de rest van de ingrediënten in een keukenmachine en zet het aan voor één minuut totdat er een gladde massa ontstaat. Breng op smaak nog met zout, peper en nog citroensap. Serveer met crackers, brood of shoarmabroodjes. Geniet!
Glutenvrije crackers met amandelmeel en rozemarijn: het recept
INGREDIËNTEN:
- 150gr amandelmeel of 125gr amandelmeel en nog 20gr amandelen
- 1 el olfijolie
- 1 tl zout, het liefst Keltischzout
- 1 ei
- 2 takjes verse rozemarijn, naadjes gerist
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 180 graden C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snij de rozemarijn fijn, zo mogelijk zonder de “dikke” takjes
- Doe alle ingrediënten behalve de rozemarijn in de keukenmachine (of in een gewone grote kom) en puls tot alles gemengd is, ongeveer 30 sec. Voeg ten slotte de kruiden toe en puls nog een paar seconden.
Als je met de handen mengt dan roer en meng alles totdat je een deeg krijgt. Kneed het deeg tot een bal. Rol het deeg uit tot een laag van 0.5 cm dik en strijk het geheel glad met een deegroller (eventueel met bakpapier ertussen).Zet het gerolde deeg 15-20 minuten in de koelkast. Snij het deeg in crackers zo groot of klein als je zelf wilt, met koekvormpjes/pizzames/rolmes. tja…
Zet het deeg voor 15-20 minuten in de koelkast.
Bak vervolgens in de voorverwarmde oven totdat de crackers net goudbruin beginnen te worden aan de randen, 12-15 minuten. Laat even afkoelen op een roster.
De crackers zijn heerlijk met gewone hummus of met Labnehkaas.
Bron voor de erwten”hummus”: http://what-efrat.blogspot.nl/2014/05/pea-and-tahini-spread.html#more
Bron voor de crackers: http://www.elanaspantry.com/rosemary-crackers/ Zie de how-to film: