Ingrediënten (voor 4 kleine glaasjes)
- ca 250 trostomaten / Tasty Tom tomaten
- 1/2 komkommer, geschild in grove stukken gesneden
- 1/2 rode paprika, gewassen en grof gesneden, verwijder zaadlijsten
- 2 el rode-wijnazijn (wit kan ook, rood versterkt de smaken van de gazpacho)
- 1 tl honing/bruine rietsuiker
- 100ml koud water
- 4 el olijfolie, extra virge (koude persing)
- 1 grote knoflookteen, gepeld en uitgeperst
- 1 kleine sjalotje of een halve rode ui, gesnipperd
- zout en gemalen peper naar smaak
- 1 snee wit brood, zonder korsten, een paar minuten in water geweekt (optioneel)
- om te garneren: Crème fraîche/zure room, basilicumblaadjes of kleine blokjes tomaat/komkommer
- Kruis de tomaten in (snij een kleine kruis in de tomaat met behulp van een scherp mes). Leg ze 30 seconden in kokend water en doe ze vervolgens in koud water.
- Pel de velletjes er dan af met een mes of met de hand. Snij nu de tomaten in 4 stukken. Verwijder zo veel mogelijk de zaadjes.
- Maal/pureer de groente met de ijsklontjes en het brood in een blender of staafmixer. Voeg de ui en de knoflook toe en blijf mixen.
- Voeg vervolgens geleidelijk de olie en de azijn toe en mix nog een paar seconden. Kruid naar smaak met extra zout of zwarte peper.
- Zet minimaal twee uurtjes in de koelkast om goed af te koelen. Eén dag na de bereiding is de Gazpacho nog lekkerder!
- Serveer het liefst een dag na de bereiding, op kamertemperatuur of koud als het een warme dag is.