Ik geef toe, dit zijn niet de allermooiste koekjes die ik heb gemaakt of gezien. En dat betekend ook hun naam in Italiaans: “lelijke maar lekkere koekjes”. Misschien krijg je dus er niet gelijk trek in ééntje, maar wedden voor een doos dadels dat ze fantastisch smaken? Zacht en knapperig tegelijk zijn deze no-shape koekjes een feest voor onze smaakpapillen. Met name als je een kaneel-(echte)vanilleliefhebber bent.
Met maar 5 ingrediënten en een snufje zout, Glutenvrij en Lactosevrij, heb je weer iets om anderen te verwennen en te verrassen.
Om de échte diepe en licht karamelsmaak van deze traditionele koekjes te krijgen, raad ik je aan om alle bereidingsstappen te volgen zoals het originele recept.
Benodigde ingrediënten:
125gr eiwitten op kamerstemperatuur (ca van 2 grote eieren
150gr hazelnoten
120gr licht bruine rietsuiker
1/2 tl kaneel
1 vanillestokje, zaadjes geschraapt (klik hier om te zien hoe)
snufje zout
De eerste stap is het roosteren van de noten om hun smaak nog te versterken: verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de hazelnoten in één laagje uit in een ovenplaat of in een grote ovenschaal
Het roosteren duurt 7-8min, je merkt gauw een heerlijke geur van de geroosterd hazelnoten in de keuken aan het verspreiden
Roer regelmatig na zo’n 5 min. Hou de nootjes vooral de laatste minuten in de gaten zo dat ze niet verbrand worden
Doe de hazelnoten in een theedoek en wrijf ze erin tegen elkaar, waardoor de bruine velletje los komen (die zijn een beetje bitter)
Laat de noten even afkoelen en hak de noten met behulp van een goed keukenmes of een eenvoudig hakmolentje
Klop de eiwitten tot een luchtig mengsel in een vetvrije kom. Eerst een paar minuten op gemiddelde snelheid. Voeg lepel voor lepel de suiker toe, Als het schuim gaat glanzen, dan komt dat doordat de suiker in zijn geheel is opgenomen
Ga door met kloppen nu op hoge snelheid, nog 3-4 minuten totdat het schuim stevig wordt. Voeg vervolgens de kaneel, de vanillezaadjes en giet uiteindelijk ook de nootstukjes aan het mengsel. Roer nog even lesjes met een vork
De volgende stap mag je overslaan als je geen tijd en/of geen zin in hebt. Deze fase hoort bij het traditionele recept, en voegt kanpprigheid en een volle smaak
Keuze stap: doe het eiwitmengsel in een klein of middelmatige pan met een dikke bodem, hoe dikker hoe beter. Kook roerend voor 3-4 minuten met een middelmatig vuur. Haal uit het vuur en laat een paar minuten afkoelen
Pak twee eetlepels en maak kleine hoopjes van het koekjesmengsle op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25min. Zet de oven aan en laat de koekjes nog in de oven voor 10min.
Klaar!
- 125gr eiwitten op kamerstemperatuur (ca van 2 grote eieren)
- 150gr hazelnoten
- 120gr licht bruine rietsuiker
- 1/2 tl kaneel
- 1 vanillestokje, zaadjes geschraapt
- snufje zout
- Hazelnoten roosteren: verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de hazelnoten in één laagje uit in een ovenplaat of in een grote ovenschaal gedurende 7-8min. Roer regelmatig na zo’n 5 min. Hou de nootjes vooral de laatste minuten in de gaten zo dat ze niet verbrand worden.
- Doe de hazelnoten in een theedoek en wrijf ze erin tegen elkaar, waardoor de bruine velletje los komen. Laat de noten even afkoelen en hak de noten met behulp van een goed keukenmes of een eenvoudig hakmolentje.
- Klop de eiwitten tot een luchtig mengsel in een vetvrije kom. Eerst een paar minuten op gemiddelde snelheid. Voeg lepel voor lepel de suiker toe, Als het schuim gaat glanzen, dan komt dat doordat de suiker in zijn geheel is opgenomen.
- Ga door met kloppen nu op hoge snelheid, nog 3-4 minuten totdat het schuim stevig wordt. Voeg vervolgens de kaneel, de vanillezaadjes en giet uiteindelijk ook de nootstukjes aan het mengsel. Roer nog even lesjes met een vork
- De volgende stap mag je overslaan als je geen tijd en/of geen zin in hebt. Deze fase hoort bij het traditionele recept, en voegt kanpprigheid en een volle smaak
- Keuze stap: doe het eiwitmengsel in een klein of middelmatige pan met een dikke bodem, hoe dikker hoe beter. Kook roerend voor 3-4 minuten met een middelmatig vuur Haal uit het vuur en laat een paar minuten afkoelen
- Pak twee eetlepels en maak kleine hoopjes van het koekjesmengsle op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25min. Zet de oven aan en laat de koekjes nog in de oven voor 10min.