Italiaanse meringue hazelnoten koekjes – “BRUTTI MA BUONI BISCOTTI”

 DSC_1982 Ik geef toe, dit zijn niet de allermooiste koekjes die ik heb gemaakt of gezien. En dat betekend ook hun naam in Italiaans: “lelijke maar lekkere koekjes”. Misschien krijg je dus er niet gelijk trek in ééntje, maar wedden voor een doos dadels dat ze fantastisch smaken?  Zacht en knapperig tegelijk zijn deze no-shape koekjes een feest voor onze smaakpapillen. Met name als je een kaneel-(echte)vanilleliefhebber bent.

DSC_1994 

Met maar 5 ingrediënten en een snufje zout, Glutenvrij en Lactosevrij, heb je weer iets om anderen te verwennen en te verrassen. 

DSC_1955

Om de échte diepe en licht karamelsmaak van deze traditionele koekjes te krijgen, raad ik je aan om alle bereidingsstappen te volgen zoals het originele recept.

DSC_2006
en zo zien de koekjes eruit… (van links naar recht): als jij de koken-in-de-pan fase overslaat; als jij het hele traditionele recept volgt; als je niet lang genoeg de eiwitten klopt

DSC_1976
te zacht en te plat: als je veel te kort de eiwitten klopt

Benodigde ingrediënten: 

125gr eiwitten op kamerstemperatuur (ca van 2 grote eieren

150gr hazelnoten

120gr licht bruine rietsuiker

1/2 tl kaneel

1 vanillestokje, zaadjes geschraapt (klik hier om te zien hoe)

snufje zout 

DSC_1798

De eerste stap is het roosteren van de noten om hun smaak nog te versterken: verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de hazelnoten in één laagje uit in een ovenplaat of in een grote ovenschaal

DSC_1798

Het roosteren duurt 7-8min, je merkt gauw een heerlijke geur van de geroosterd hazelnoten in de keuken aan het verspreiden

Roer regelmatig na zo’n 5 min. Hou de nootjes vooral de laatste minuten in de gaten zo dat ze niet verbrand worden

Doe de hazelnoten in een theedoek en wrijf ze erin tegen elkaar, waardoor de bruine velletje los komen (die zijn een beetje bitter) 

DSC_1816

 

Laat de noten even afkoelen en hak de noten met behulp van een goed keukenmes of een eenvoudig hakmolentje  

DSC_1869 

Klop de eiwitten tot een luchtig mengsel in een vetvrije kom. Eerst een paar minuten op gemiddelde snelheid. Voeg lepel voor lepel de suiker toe, Als het schuim gaat glanzen, dan komt dat doordat de suiker in zijn geheel is opgenomen

 DSC_1833 

Ga door met kloppen nu op hoge snelheid, nog 3-4 minuten totdat het schuim stevig wordt. Voeg vervolgens de kaneel, de vanillezaadjes en giet uiteindelijk ook de nootstukjes aan het mengsel. Roer nog even lesjes met een vork 

DSC_1857 

image1

De volgende stap mag je overslaan als je geen tijd en/of geen zin in hebt. Deze fase hoort bij het traditionele recept, en voegt kanpprigheid  en een volle smaak 

Keuze stap: doe het eiwitmengsel in een klein of middelmatige pan met een dikke bodem, hoe dikker hoe beter. Kook roerend voor 3-4 minuten met een middelmatig vuur. Haal uit het vuur en laat een paar minuten afkoelen

Pak twee eetlepels en maak kleine hoopjes van het koekjesmengsle op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25min. Zet de oven aan en laat de koekjes nog in de oven voor 10min. 

image3

Klaar!

Italiaanse merengue hazelnoten koekjes
Serves 15
Write a review
Print
Bereidingstijd
25 min
Kooktijd
35 min
Bereidingstijd
25 min
Kooktijd
35 min
Ingrediënten
  1. 125gr eiwitten op kamerstemperatuur (ca van 2 grote eieren)
  2. 150gr hazelnoten
  3. 120gr licht bruine rietsuiker
  4. 1/2 tl kaneel
  5. 1 vanillestokje, zaadjes geschraapt
  6. snufje zout
Bereiding
  1. Hazelnoten roosteren: verwarm de oven voor op 180°C. Spreid de hazelnoten in één laagje uit in een ovenplaat of in een grote ovenschaal gedurende 7-8min. Roer regelmatig na zo’n 5 min. Hou de nootjes vooral de laatste minuten in de gaten zo dat ze niet verbrand worden.
  2. Doe de hazelnoten in een theedoek en wrijf ze erin tegen elkaar, waardoor de bruine velletje los komen. Laat de noten even afkoelen en hak de noten met behulp van een goed keukenmes of een eenvoudig hakmolentje.
  3. Klop de eiwitten tot een luchtig mengsel in een vetvrije kom. Eerst een paar minuten op gemiddelde snelheid. Voeg lepel voor lepel de suiker toe, Als het schuim gaat glanzen, dan komt dat doordat de suiker in zijn geheel is opgenomen.
  4. Ga door met kloppen nu op hoge snelheid, nog 3-4 minuten totdat het schuim stevig wordt. Voeg vervolgens de kaneel, de vanillezaadjes en giet uiteindelijk ook de nootstukjes aan het mengsel. Roer nog even lesjes met een vork
  5. De volgende stap mag je overslaan als je geen tijd en/of geen zin in hebt. Deze fase hoort bij het traditionele recept, en voegt kanpprigheid en een volle smaak
  6. Keuze stap: doe het eiwitmengsel in een klein of middelmatige pan met een dikke bodem, hoe dikker hoe beter. Kook roerend voor 3-4 minuten met een middelmatig vuur Haal uit het vuur en laat een paar minuten afkoelen
  7. Pak twee eetlepels en maak kleine hoopjes van het koekjesmengsle op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25min. Zet de oven aan en laat de koekjes nog in de oven voor 10min.
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_1978

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.