De sleutel naar elk moederhart is….een zoete verwennerij.
Hoe je het went of keert, de meesten van ons hebben af en toe iets zoet nodig. Soms meer dan “af en toe”… Zolang je er niet verslaafd aan raakt en met mate eet, is het prima. Suiker werkt wel verslavend en heeft veel nadelen wat onze gezondheid betreft. Gebruik er zo min mogelijk van en let op hoe veel suikers in een product zitten. Voor een zoet recept gebruik je liever een natuurlijk alternatief met een lage Glycemische index. Met andere woorden, dat het de suikerspiegel in het bloed zo min mogelijk verhoogt.
Hoe komt het eigenlijk dat wij überhaupt naar zoet (suiker) zo verlangen? Wat levert het ons op en wat zijn de nadelen hiervan? Lees in mijn laatste nieuwsbrief meer over zoetigheid en mijn mening hierover.
En voor dit verantwoord en verrukkelijk moederdaghapje heb je het volgende nodig. Voor nog een suikerarme snack zou ik geen chocolade gebruiken maar 1 el cacaopoeder toevoegen en eventueel nog 1 el rozijnen of cranberry’s voor een zoete smaak. Oh helemaal niet!
Ingrediënten:
75 gr gepofte Quinoa (bijvoorbeeld deze).
2 el sesampasta (optie: amandelpasta)
2 el sesamzaadjes (optie: stukjes amandel of amandelmeel)
5 el gesmolten kokosolie of 50 gr licht gesmolten roomboter
2-3 el honing, Maipelsiroop of dadelsiroop (de laatste maakt de hapjes donkerder)
50gr pure chocolade, minimaal 70% cacaobestanden (optie voor een nog snellere versie maar minder gezonde: chocolade hagelslag, super puur)
Bereiding:
Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng de gesmolten olie/boter met de sesam/amandelpasta en voeg ze toe in de kom. Meng alles door elkaar.
Verdeel ongeveer 2/3 van het mengsel in de vormpjes totdat de helft is gevuld. Druk het goed aan met een lepeltje.
Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron. Vergeet niet, in dit geval, om de paar minuten de chocolade goed te roeren en niet te lang in de magnetron te laten om te voorkomen dat hij uitdroogt of verbrandt. Doe een lepeltje gesmolten chocolade in elk vormpje boven de eerste quinoalaag.
Voeg voorzichtig nog een laag van het Quinoamegsel bovenop de chocolade.
Druk lostjes op de bovenste laag en zet de vormpjes in de koelkast waardoor ze in minimaal 2 uurtjes stijf worden.
Geniet…!
Net uitgeprobeerd, maar bij mij liep de gesmolten chocolade er tussendoor en bleef het er niet tussen 🙁 Verder wel lekker! Eindelijk wist ik wat te doen met de quinoa en sesampasta die ik nog had staan.