Cheesecake: twee gezonde(re) versies

DSC_0388

De enige zoete zonde die ik niet kan weerstaan, is een echte cheesecake. Een zachte romige vulling op een krokant deeglaagje. Echt de moeite waard om hiermee te “zondigen” met producten die ik meestal vermijd, zoals melk/kwark en suiker. Dit zijn twee versies van de cheesecake, waarvan ééntje glutenvrij en mager, en ééntje klassiek, maar met veel minder vetten dan de “New-Yorker”.

  DSC_0421DSC_0432

Gewone versie: 

Ingrediënten:

  •  150 gr digestieve koekjes 
  •  75 gr roomboter (kan gezouten), licht gesmolten
  •  750 gr volle Franse kwark
  •  1 bakje roomkaas (200 gr), bijvoorbeeld Philadelphia
  •  4 grote eieren of 5 kleine
  •  200 gr witte basterdsuiker
  •  1 zakje vanillesuiker
  •  sap van 1/2 citroen
  •  2 el bloem
  •  1 el maïzena
  •  springvorm, 22-24 cm. doorsnee

Voor nóg een royaler resultaat, kan je de taart met vruchtensaus serveren, dit heb je hiervoor nodig: 125 gr rode vruchten uit de diepvries, sap van 1 citroen en 3 el aardbeienjam of een andere rode jam.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170ºC minstens een half uurtje voordat de taart de oven in gaat.
  2. Verkruimel de koekjes of biscuitjes of de kaakjes met de handen, met een deegroller of met een keukenmachine. Meng de kruimels met de zachte boter.
  3. Druk het kruimelbotermengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm. Nog een optie is om een springvorm met bakpapier te bekleden. Laat minimaal 1/2 uur rusten in de koelkast.
  4. Roer met een keukenmachine of een (hand)mixer de kwark goed glad samen met de suiker en de vanillesuiker. Voeg de rest van de ingrediënten (van de vulling) toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Schep de vulling op de kruimelbodem. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur tot 150 graden en bak nog 20 minuten. Zet de oven uit en laat de taart nog 5 min in een gesloten oven staan, voordat je uit de oven haalt. De taart moet gestold, maar niet stijf eruit zien. Beetje zacht in het midden is juist goed.
  6. Serveer met verse frambozen of voor een “feestelijke” gelegenheid met de rode vruchtensaus: meng de vruchten, de citroensap, de jam en de citroensap en breng aan de kook. Laat nog 10 minuten zachtjes koken. Bestrijk de taart met de saus als je hem gemaakt hebt.
  7. Haal de taart 20 minuten voordat je hem gaat eten uit de koelkast. Maak de vorm los en doop je mes eerst in heet water wanneer je de taart wilt aansnijden.

DSC_3489

*****

Magere & Glutenvrije versie

  • 5 eieren
  • 400gr magere kwark
  • 250gr volle Franse kwark
  • 200ml halfvolle yoghurt
  • sap van 1/2 citroen
  • 6 el maizena 
  • 100 gr suiker of 1 1/2 tl wit steviapoeder of 1 tl steviablaadjes
Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet een springvorm (Ø 24 cm) met boter in of bekleed met bakpapier (de springvorm moet dan ook een beetje ingevet worden om het papier in de vorm te plakken)
  2. Splits de eieren voorzichtig in 2 kommen. Zorg ervoor dat er geen spatje eigeel of ander vet in het eiwit komt.
  3. Klop de eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje de helft van de suiker toe (of stevia) binnen een paar minuten.
  4. Mix met een handmixer of een keukenmachine de eidooiers in een andere kom met de rest van de suiker of suikervervanger. Voeg geleidelijk de kwarksoorten, de yoghurt en de maïzena toe. 
  5. Meng de geklutste eiwitten met het eierdooiermengsel
  6. Schep alles in de springvorm.
  7. Plaats de springvorm in het midden van de voorverwarmde oven voor zo’n 40 min. Laat de taart in de oven met de ovendeur gedeeltelijk open voor nog een half uurtje.
  8. serveer afgekoeld met vers fruit. De taart is lekkerder na één dag in de koelkast!

DSC_0427 

Yummmm!

DSC_0375

9 Reacties

  1. Daar ben ik weer haha. De cheesecake is al klaar haha maarehh je hebt bij de gewone versie staan verlaag de oven naar 150 graden maar er staat niet op hoeveel graden de eerste 30 minuten moeten ik heb 175 gedaan?

    1. Super bedankt hiervoor weer Anne! Ik was de eerste bereidingspuntje vergeten, de op 175ºC (inderdaad!)voorwarmen. Was hij ook lekker zoals de appeltaart…?
      Groetjes, Naomi

  2. Heyy! Ik zocht een recept voor cheesecake en het liefst eet ik ook iets gezonder dan de Amerikaanse gewoontes ;). Hij gaat nu de oven in; ben benieuwd naar het resultaat! PS: de bodem rook al heel lekker naar citroen.

  3. Hoi Ilse, bedankt voor jouw enthousiaste reacties. Is de taart gelukt? Als hij lekker ruikt meestal smaakt hij ook lekker ;-). Het liefst zet je de taart middenin. Ik zal het toevoegen aan het recept.
    Ben benieuwd naar wat jij van de taart vond! Groetjes, Naomi

  4. Hallo Naomi,
    Sorry voor de late reactie maar ik was het helemaal vergeten te vermelden; de tart was super lekker! En omdat hij wat zwaarder is hoeft iedereen maar een klein stukje waardoor we er langer van konden genieten met een gezin van 7 personen 🙂
    Bedankt voor dit heerlijke recept!

    1. Hoi Ilse, bedankt! Leuk dat iedereen er van kon genieten 🙂 Het is inderdaad geen “lichte” taart maar lichter dan de andere cheesecake recepten, wat het vetgehalte betreft. Vanmiddag heb ik deze taart weer gebakken (kon geen “nee” zeggen tegen mijn zoontje die er dol op is) en heb ik volle yoghurt ipv de kwark gebruikt. Het is ook lekker geworden, alhoewel met kwark vond ik hem toch nog lekkerder.
      Groetjes, Naomi

  5. Toch altijd leuk, uitproberen. Zo doe ik in kwarktaart ook altijd yoghurt in plaats van slagroom. Maakt de taart een stuk frisser! Ik ga deze taart zo snel mogelijk ook weer maken 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.