Voor 8 middelmatige pannenkoeken heb je het volgende nodig:
- 4 eieren
- 750ml melk (met minder melk worden de pannenkoeken dikker, met meer melk: dunner)
- 350gr amandelmeel of gewone tarwe meel als je geen glutenvrije pannenkoeken wilt maken
- mespunt zout
- mespunt zuiveringszout (bicarbonaat)
- 1 tl vanille extract
- 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
- 1 el rietsuiker voor de appels (of helemaal geensuiker)
- handje vol granaatappelpitten
- 1 tl kaneel
- kokosolie of roomboter om te bakken (geen olijfolie)
- Maple siroop, stroop of honing om te serveren
- Doe in een grote kom het meel met het zout en het zuiveringszout (zorgt ervoor dat de pannenkoeken luchtiger worden). Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin.
- Voeg vervolgens de melk beetje bij beetje toe. Mix tot een glad beslag en laat het rusten.
- Verhit in de tussentijd de boter in een middelmatige koekenpan op een halfhoog vuur.
- Schep als de pan heet is een portie beslag erin en laat het uitlopen totdat de pan gevuld wordt.
- Keer de pannenkoeken zodra er luchtballetjes verschijnen en de bovenkant droog wordt. Bak nog 1-2 minuten
- Bak de appelblokjes (kan ook eerder of tegelijkertijd in een andere pan) met boter een paar minuten op een middelmatig vuur, samen met de kaneel, totdat ze zacht worden (4-5min). Roer regelmatig.
7. Bewaar de pannenkoeken op een bord bovenop een pan gevuld met warm water met een grote deksel boven op. Serveer ze met de gebakken appelblokjes, de granaatappelpitjes en eventueel nog Maipelsiroop, stroop of honing.
Eet smakelijk!