Pannenkoeken met appels en granaatappel (glutenvrij)

DSC_1463 kopie 2Eindelijk is het mij gelukt, mijn eerste Glutenvrije pannenkoeken gemaakt, en wat zijn ze lekker geworden! Tot nu toe heb ik met pannenkoekenrecepten met amandelmeel en quinoameel uitgeprobeerd, en ook met speltmeel (die niet Glutenvrij is) en de eerste heeft gewonnen. De pannenkoeken met speltmeel vond ik te zwaar en die met quinoameel te overheersend qua smaak. DSC_1392Het was leuk om te zien dat bij het bakken van deze eiwitrijke & koolhydraat-arme pannenkoeken ook luchtbellen ontstaan…DSC_1382….en dat ook alleen maar Maipelsiroop, of alleen maar met appels en kaneel, waren ze gewoon verrukkelijk.

Voor 8 middelmatige pannenkoeken heb je het volgende nodig:

  • 4 eieren
  • 750ml melk (met minder melk worden de pannenkoeken dikker, met meer melk: dunner)
  • 350gr amandelmeel of gewone tarwe meel als je geen glutenvrije pannenkoeken wilt maken
  • mespunt zout
  • mespunt zuiveringszout (bicarbonaat)
  • 1 tl vanille extract
  • 2 appels, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 el rietsuiker voor de appels (of helemaal geensuiker)
  • handje vol granaatappelpitten
  • 1 tl kaneel
  • kokosolie of roomboter om te bakken (geen olijfolie)
  • Maple siroop, stroop of honing om te serveren

DSC_1388Bereiding:

  1. Doe in een grote kom het meel met het zout en het zuiveringszout (zorgt ervoor dat de pannenkoeken luchtiger worden). Maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin.
  2. Voeg vervolgens de melk beetje bij beetje toe. Mix tot een glad beslag en laat het rusten.
  3. Verhit in de tussentijd de boter in een middelmatige koekenpan op een halfhoog vuur.
  4. Schep als de pan heet is een portie beslag erin en laat het uitlopen totdat de pan gevuld wordt.
  5. Keer de pannenkoeken zodra er luchtballetjes verschijnen en de bovenkant droog wordt. Bak nog 1-2 minuten
  6. Bak de appelblokjes (kan ook eerder of tegelijkertijd in een andere pan) met boter een paar minuten op een middelmatig vuur, samen met de kaneel, totdat ze zacht worden (4-5min). Roer regelmatig.

DSC_1377

7. Bewaar de pannenkoeken op een bord bovenop een pan gevuld met warm water met een grote deksel boven op. Serveer ze met de gebakken appelblokjes, de granaatappelpitjes en eventueel nog Maipelsiroop, stroop of honing.

DSC_1459

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

4 Reacties

  1. Ziet er weer zo lekker uit :-)! volgens mij de moeite waard om eens klaar te maken. Kan ik ook havermoutmeel of Boekweitmeel in dit recept gebruiken, ipv de amandelmeel?

    Groetjes, Anouk

    1. Dankjewel Anouk!
      Havermoutmeel kan je hier ipv de amandelmeel gebruiken, alleen worden de pannenkoeken wat zwaarder. Verder bevat havermout toch een beetje Gluten.
      Boekweitmeel is een goed alternatief voor de amandelmeel, heb ik nog niet zelf gebruikt om pannenkoeken te maken.

      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.