Sinaasappel-polentacake, glutenvrij

DSC_0134

De zomer is misschien afgelopen maar de zon kan blijven schijnen, buiten maar zeker ook thuis. Deze Italiaanse polenta-sinaasappelcake is ideaal om jou op te vrolijken als het even grijs en onstuimig wordt of gewoon koud.

DSC_0140DSC_0110

Dit Italiaanse Glutenvrij nagerecht heb ik uit de magazijn “Jamie Oliver” gehaald. Net als de meeste Italiaanse nagerechten, is het gewoon simpel (in de positieve vorm van het woord…), lekker, maar toch anders dan de desserten waar wij gewend aan zijn. Polenta komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en is een maïsgriesmeel. Het is Glutenvrij en gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Naast Polenta worden in dit recept amandelen gebruiken. Die kan je makkelijk met de keukenmachine malen tot een zelf-gemaakte meel, of kan jij de meel kant-en-klaar kopen. Uiteraard is zelf maken gezonder, maar aan de smaak merk je niet in het resultaat. 

image1111
De siroop waar jij de cake mee bestrijk voeg niet alleen smaak maar vooral vochtigheid aan de taart. Als je voor een minder zoete variatie kiest zou ik minder of geen suiker aan de siroop toevoegen, maar hem niet helemaal weg laten van de taart. Hij is zonder meer onmisbaar. De taart kan je met sinaasappelrasp versieren en ook nog met zwarte sesam. Een feest voor het oog maar ook voor de smaakpupillen! 

 
DSC_0164 
Ben je er klaar voor…?  Zet dan maar alvast jouw lievelingskoffie of -kruidenthee om je ‘koekje erbij’ in te ruilen voor deze verleidelijke cake!
Dit heb je voor de taart nodig: 100gr polenta; 200gr gemalen amandelen/amandelmeel; 200gr gras roomboter, op kamertemperatuur; 175ml honing/maple syrup of 150 bruine rietsuiker; 3 grote eieren; 1 tl vanille extract; rasp van 2 sinaasappels; 1 tl oranjebloesemwater; 1 tl bakpoeder. Voor de siroop: 200ml sinaasappelsap (van gemiddeld 3 sinaasappels); 30ml oranjebloesemwater; 4 kardemompeulen, gekneusd (optioneel); 75 gr suiker of 100ml maple syrup/honing.
 
DSC_0033 
Bereiding: Verwarm de oven voor op 165C. Vet een springvorm in, bekleed de bodem en zijkant met bakpapier en vet ook het papier in. Klop de boter en suiker in een grote kom tot een licht en romig mengsel (het geeft niet als het korrelig is, de suiker lost op tijdens het bakken). klop een voor een de eieren erdoor, gevolgd door de vanille extract. Meng vervolgens in een kom de gemalen amandelen/amandelmeel,  de polenta, de sinaasappelrasp, het oranjebloesemwater en de bakpoeder door elkaar. Roer dit mengsel door de boter- eiermassa.
 
DSC_0042
 
Schenk het beslag dan in de vorm en bak de vake in 50min gaar. 
 
DSC_0050
DSC_0052
 
Als de taart in de oven is, laat alle ingrediënten voor de siroop in een pan op laag vuur in 10 minuten iets indikken. Neem de vorm voorzichtig uit de oven. Laat de cake 10 minuten afkoelen. Prik gaatjes in de bovenkant van de cake en bestrijk hem met de nu afgekoelde siroop. Als je de taart als een royaal nagerecht wilt serveren server hem in punten met een dot crème fraiche en eventueel met wat geroosterde geschaafde amandelen.
 
DSC_0155
Sinaasappel-polentataart
Serves 8
Write a review
Print
Bereidingstijd
20 min
Kooktijd
50 min
Bereidingstijd
20 min
Kooktijd
50 min
Ingrediënten
  1. 100gr polenta
  2. 200gr gemalen amandelen/amandelmeel
  3. 200gr gras roomboter, op kamertemperatuur
  4. 175ml honing/maple syrup of 150 bruine rietsuiker
  5. 3 grote eieren
  6. 1 tl vanille extract
  7. rasp van 2 sinaasappels en nog sap van 1 gemiddelde sinaasappel
  8. 1 tl oranjebloesemwater
  9. 1 tl bakpoeder.
Voor de siroop
  1. 200ml sinaasappelsap (van gemiddeld 3 sinaasappels)
  2. 30ml oranjebloesemwater
  3. 4 kardemompeulen, gekneusd (optioneel)
  4. 75gr suiker of 100ml maple syrup/honing.
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 165C. Vet een springvorm in, bekleed de bodem en zijkant met bakpapier en vet ook het papier in.
  2. Klop de boter en suiker in een grote kom tot een licht en romig mengsel (het geeft niet als het korrelig is, de suiker lost op tijdens het bakken).
  3. Klop één voor één de eieren erdoor, gevolgd door de vanille extract.
  4. Meng vervolgens in een kom de gemalen amandelen/amandelmeel, de polenta, de sinaasappelrasp, het oranjebloesemwater en de bakpoeder door elkaar.
  5. Roer dit mengsel door de boter- eiermassa.
  6. Schenk het beslag dan in de vorm en bak de cake in 50min gaar.
  7. Als de taart in de oven is, laat alle ingrediënten voor de siroop in een pan op laag vuur in 10 minuten iets indikken. Neem de vorm voorzichtig uit de oven.
  8. Laat de cake 10 minuten afkoelen. Prik gaatjes in de bovenkant van de cake en bestrijk hem met de nu afgekoelde siroop.
Notities
  1. Als je de taart als een royaal nagerecht wilt serveren server hem in punten met een dot crème fraiche en eventueel met wat geroosterde geschaafde amandelen.
Adapted from Jamie magazine
Adapted from Jamie magazine
http://www.foodsandphotos.nl/
 
DSC_0148

 

4 Reacties

  1. Hallo Naomi, wat leuk jouw website met lekkere recepten en mooie foto’s! Ik ben ook diëtiste en ben ook ruim een jaar bezig met een bakblog waarbij ik bijzondere meelsoorten gebruik. Ik maak alle recepten zelf, ook veel glutenvrije, en probeer minder suiker en boter in recepten te verwerken maar wel veel smaak.
    Groet van Inostrate

  2. Heerlijke taart, wel bewerkelijk om te maken maar het eindresultaat is geweldig.
    Ik heb deze taart tijdens een vakantie in een restaurant van Jami Oliver als desert gekozen.
    Thuis het recept opgezocht en ik vind het een heerlijke tractatie bij een feest van onze familie waarbij meerdere mensen glutenvrij eten.
    Fijn dat ik het recept nu in de nederelande vertaling heb, dank daarvoor.

    1. Dankjewel Herma! Heb jet inderdaad uit Jaimy magazine gehaald. Vind ik ook altijd zo lekker, idd vergt wat werk maar als je voor amandelmeel kiest dan minder.
      Groetjes,
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.