De zomer is misschien afgelopen maar de zon kan blijven schijnen, buiten maar zeker ook thuis. Deze Italiaanse polenta-sinaasappelcake is ideaal om jou op te vrolijken als het even grijs en onstuimig wordt of gewoon koud.
Dit Italiaanse Glutenvrij nagerecht heb ik uit de magazijn “Jamie Oliver” gehaald. Net als de meeste Italiaanse nagerechten, is het gewoon simpel (in de positieve vorm van het woord…), lekker, maar toch anders dan de desserten waar wij gewend aan zijn. Polenta komt oorspronkelijk uit Noord-Italië en is een maïsgriesmeel. Het is Glutenvrij en gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Naast Polenta worden in dit recept amandelen gebruiken. Die kan je makkelijk met de keukenmachine malen tot een zelf-gemaakte meel, of kan jij de meel kant-en-klaar kopen. Uiteraard is zelf maken gezonder, maar aan de smaak merk je niet in het resultaat.
- 100gr polenta
- 200gr gemalen amandelen/amandelmeel
- 200gr gras roomboter, op kamertemperatuur
- 175ml honing/maple syrup of 150 bruine rietsuiker
- 3 grote eieren
- 1 tl vanille extract
- rasp van 2 sinaasappels en nog sap van 1 gemiddelde sinaasappel
- 1 tl oranjebloesemwater
- 1 tl bakpoeder.
- 200ml sinaasappelsap (van gemiddeld 3 sinaasappels)
- 30ml oranjebloesemwater
- 4 kardemompeulen, gekneusd (optioneel)
- 75gr suiker of 100ml maple syrup/honing.
- Verwarm de oven voor op 165C. Vet een springvorm in, bekleed de bodem en zijkant met bakpapier en vet ook het papier in.
- Klop de boter en suiker in een grote kom tot een licht en romig mengsel (het geeft niet als het korrelig is, de suiker lost op tijdens het bakken).
- Klop één voor één de eieren erdoor, gevolgd door de vanille extract.
- Meng vervolgens in een kom de gemalen amandelen/amandelmeel, de polenta, de sinaasappelrasp, het oranjebloesemwater en de bakpoeder door elkaar.
- Roer dit mengsel door de boter- eiermassa.
- Schenk het beslag dan in de vorm en bak de cake in 50min gaar.
- Als de taart in de oven is, laat alle ingrediënten voor de siroop in een pan op laag vuur in 10 minuten iets indikken. Neem de vorm voorzichtig uit de oven.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen. Prik gaatjes in de bovenkant van de cake en bestrijk hem met de nu afgekoelde siroop.
- Als je de taart als een royaal nagerecht wilt serveren server hem in punten met een dot crème fraiche en eventueel met wat geroosterde geschaafde amandelen.
Hallo Naomi, wat leuk jouw website met lekkere recepten en mooie foto’s! Ik ben ook diëtiste en ben ook ruim een jaar bezig met een bakblog waarbij ik bijzondere meelsoorten gebruik. Ik maak alle recepten zelf, ook veel glutenvrije, en probeer minder suiker en boter in recepten te verwerken maar wel veel smaak.
Groet van Inostrate
Dankjewel Inostrate! Ga zeker jouw site ook even een kijkje geven.
Groetjes, Naomi
Heerlijke taart, wel bewerkelijk om te maken maar het eindresultaat is geweldig.
Ik heb deze taart tijdens een vakantie in een restaurant van Jami Oliver als desert gekozen.
Thuis het recept opgezocht en ik vind het een heerlijke tractatie bij een feest van onze familie waarbij meerdere mensen glutenvrij eten.
Fijn dat ik het recept nu in de nederelande vertaling heb, dank daarvoor.
Dankjewel Herma! Heb jet inderdaad uit Jaimy magazine gehaald. Vind ik ook altijd zo lekker, idd vergt wat werk maar als je voor amandelmeel kiest dan minder.
Groetjes,
Naomi